ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
България е платила 10 млн. рубли окупационни разходи на Русия след Освобождението?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:54 / 04.04.2024Коментари (36)5633
©
Временното руско управление в България
Публикации във Фейсбук твърдят, че България е платила 10 милиона златни рубли на Русия за окупационни разходи след Освобождението през 1878 г.

"На 3 март България не става свободна, свобода получават близките на Русия - Събрия, Черна Гора и Румъния. И въпреки липсата на свобода (България е трибутарно княжество, плаща данък на султана и не присъства на картата на Европа), ние сме принудени да платим на Русия окупационни разходи за войната в размер на 10 милиона златни рубли", твърди една от тях.

Проверката на БНТ за факти показва, че България е платила окупационни разходи на Русия в размер на 10 618 250 книжни рубли.

В брой втори на Държавен вестник от 1884 година откриваме конвенция, утвърдена от княз Александър Батенберг и приета от Народното събрание.

С нея правителството на Княжество България признава, че дължи, съгласно Берлинския договор, на Руското императорско правителство 10 618 250 книжни рубли и 43 копейки за "разходите по окупацията от Императорските руски войски".

Конвенцията е подписана на 16 юни 1883-а година в Петербург. Издадена е от княза на 24 декември 1883-а година в Двореца в София.

"България се възстановява през 1878 като държава, но тя е трибутарно княжество, което е васално на султана. Тоест тя е на картата, поне в нейната част, която включва Княжество България, но тя не е със статут на независима държава. Така е до 1908-а година и наистина тя се води трибутарна, защото плаща годишен данък на султана. Плюс условието да няма своя външна политика, но още първите български правителства не се съобразяват с този факт", казва проф. Даниел Вачков, директор на Института по история към БАН.

Историкът проф. Даниел Вачков е един от изследователите у нас, работили по темата за външния дълг на най-новата българска държава. Той е съавтор на книгата "Историята на външния държавен дълг на България 1878 - 1990", издадена от БНБ.

"България е натоварена с едно подобно плащане и трябва да кажем, че то за тогавашното време е доста голямо. Като се има предвид, че говорим за едва изграждащите се държавни финанси на една съвсем наскоро възстановена държава, в която цялата система не е завършена, да плаща един дълг дълг, който е определен на доста голяма сума за онова време", казва проф. Даниел Вачков, директор на Института по история към БАН.

Според Конвенцията през 1883 година трябва да се изплатят 400 хил. рубли, после за дванайсет години от 1884 до 1895 по 800 хиляди рубли, а през 1896-та - 618 хиляди рубли. Руското правителство отказва лихвите.

По данни на БНБ дължимите над 10 млн. книжни рубли възлизат на дълг от 27 млн. златни лева или франка. По това време левът е обвързан с френския франк.

Дължимата сума включва издръжка за девет месеца на над 50 хиляди души войска. Парите трябва да се връщат в левове или франкове. Според Берлинския договор руските войски е трябвало да останат на територията на Княжество България до създаването на национална войска, която да поддържа реда и сигурността в страната.

От данни на БНБ се виждат плащанията по руския окупационен дълг. Най-големите са от над 8 млн. лева през 1890-та и 1902-ра. През 1912-ра Княжеството изплаща дълга.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Стига бе краварски подлоги,ще си плати разходите разбира се.Сега какво плащаме със златото , с тока от Ам.тецове и куп други рекети от "партньорите" ни ?Може би репарации за загубената СТУДЕНА ВОЙНА?
-4
 
 
По-добре кажете, колко милиарда окупационни разходи сме дали до сега на евроатлантическите шлюхи и до каква мизерия ни докараха за 35г. нашите продажни управници!!! Мизерници!
-4
 
 
Защото нито англичани, нито немци, нито французи са имали намерение да ни освобождават, даже срещу заплащане. Както никой не иска да освобождава кюрдите от Турция.
-3
 
 
Да, колко би бил данъка за султана пак според Берлинския конгрес? Иначе като гледам един от пишещите, излиза,че по-добре ще е да нямаше трета българска държава, т.е. да бяхме останали при султана...
-4
 
 
На НАТО и ЕС сме платили стотици милиарди Евро до момента, ако трябва да правим сравнение. В крайна сметка, като не можеш да си свършиш сам работата си наемаш майстори и си плащаш, за да постигнеш целта си! Кое е по-важно, свободата на България или милионите рубли, ако писаното тук е вярно? Безспорно отговорът е свободата! Турците 500 години са ни претопили така, че без помощта на Русия и други войски помогнали за освобождението ни и до днес щяхме да сме си под турско робство! За жалост Турция и днес не се е отказала от Българските земи и прави всичко, зс да ни завземе отново. Натам и отиват нещата.
+2
 
 
Излиза че България заплаща на русия разходите за поредната руско-турска война. Отделно започваме да плащаме данък на султана! Вече не сме поданици на Отоманската империя, а сме нейни васали! Здраствуйте бОтушки!
-4
 
 
Вярно е - освободили са ни, платили сме си го. А колко плащаме сега на НАТО "за охрана" всяка година? А колко плащема на ЕС, за да ни казват кое как да правим, и как да живеем? Коко плащаме на ЕС за "въглеродни емисии", за "акциз на горивата" и какво ли още не?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
ДЮШ на ВК Марица
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: