ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Студенти от МУ възмутени от садистичното отношение към животните за експерименти в техните обучения
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:49 / 17.11.2010Коментари (37)7572
© Plovdiv24.bg
Студентите по хуманна медицина в "Медицински университет" в Пловдив са потресени от нехуманното си образование, научи Plovdiv24.bg. В нашата редакция пристигна текст с виждането на студентите от МУ относно нехуманното водене на обученията спрямо животните ползвани за тях. Предлагаме ви и пълния текст:


Представете си: На катедрата, за четирите крайника е вързано зайче, на врата му са закачени датчици, които измерват кръвно налягане и други показатели. На задните му крачета се нанася силен удар с чук за обработка на месо. Краката на животното се чупят и по този начин се измерват параметрите на физиологичните показатели при шок и болка. Този опит се извършва многократно, както всяка година, така и отделно за всяка група студенти. Във всеки опит участва минимум едно животно, което впоследствие се умъртвява. Всичко се прави, за да се онагледят физиологични показатели.

Студент от "Медицински университет" споделя: "Както всеки един човек, занимаващ се с наука и особено медицина, аз съм твърдо за прогреса в тази област, но не и за сметка на страданието на беззащитни животни. .. Животинките се връзват и се разпъват на кръст по особено жесток начин, след което върху тях се изпълняват ужасно болезнени манипулации. Думите ми не могат да изразят случващото се, повярвайте ми! Никое създание не заслужава да се изтезава по такъв начин. Разбирам, че всичко е в името на науката, но нима не е възможно направата на една единствена манипулация и заснемането й на видео, така че да може да се използва само едно опитно животно? Разлика за студентите на практика не съществува, с изключение, че ще бъдат спестени много мъки на беззащитни животни. Нима живеем в общество, което толерира страданието и изтезанието? Като бъдещ представител на най-хуманната професия, чиято цел е недопускането на страданието, било то човешко или животинско, не мога да се примиря и да бъда равнодушен към случващото се."

Описаният образователен процес не цели придобиване на специфични умения у студентите, а само отчитане на показатели. За тези неща, отдавна в учебните заведения в множество държави са въведени алтернативни методи, като видеозапис, които се използват многократно и достатъчно ясно демонстрират необходимото знание.

За съжаление, в нито един български университет по медицина не са предприети стъпки за въвеждане на модерни алтернативни методи в образователния процес, които да заменят тестовете с живи животни. По този начин, университетите работят и в нарушение на изричните разпоредби на българското и общоевропейско законодателство, което ясно посочва "Не се разрешава провеждането на опити, ако резултатът може да бъде постигнат с методи, при които не се използват животни" (Наредба 15 от 3 февруари 2006 г., чл. 8, ал. 2).

Сдружение "На ти с природата", като организация за защита на животните, на 17 ноември сезира за проверка по случая Националната ветеринарномедицинска служба и Министерство на Земеделието и Храните.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ние сме извратено, гадно, злобно, изоставащо и жадно за зрелища първобитно общество. Това са изроди- лекари хуманни и ветеринари- на тях не им пука нито за хора нито за животни- те всичките са жадни за доказване и пари. Какво помогна на умиращия ми от рак баща това, че поколрения и поколения наред там се обучават садисти. На никой лекар не му пукаше за него- точно, защото не им е пукало и за обикновенното зайче, което са гледали да умира. Най- накрая се намериха хора, които да се възмутят от ставащото по университетите. От там идва и нашето възпитание- каквито садисти ги учат там- такива стават и студентите.
0
 
 
Предполагам, че за въвеждането на алтернативни аудио-визуални методи се изискват пари и някой трябва да ги отпусне! Ако някой от критикуващите намери и даде такива, съм сигурен че първи преподавателите ще му благодарят! Една от многото разлики между конструктивната критика и надвикването е да се погледне и от гледната точка на опонента, така че да се обхване цялостно проблемът и да се реши най-адекватно! ... а, на БашМайстора ще му кажа, че не лекарите са неандерталци, а обществото ни е неандерталско! Интересно е как всички си плащаме без коментар, когато например ни вземат за смяна на масло и филтри 50-60- лв, а не може, видиш ли, един лекарски преглед да струва толкова. Явно колата е по-сложна от човешкия организъм ... явно човек е надминал, споменаваната от вас, природа по дизайнерските си качества ...
-8
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (4)
+4
 
 
това е изродско все пак живеем в 21 век..... 21 ли сме ..... ! no comment
-14
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (4)
+5
 
 
мъчението на живи същества е диващина,нека не се прикрива като образователна цел....несам много запознат,но това не пречи логично да предположа,че може да се снемат нужните данни от същества които са претърпели злополука неумишленно,,като става въпрос и за животни и хора....ако е нужно де се записват такива неща,защо не вържат някой лешпер професор,да го млатят с чук и после да му обяснят че е с научна цел.....
-11
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (2)
+11
 
 
Ние не сме Господ за да осъждаме на такава жестока смърт животните. Всяко живо същество има право на живот така както и хората!
+6
 
 
Аз уча в университета, да опитите са нехуманни и неприятни, но благодарение на тях ние виждаме нещо, което иначе четем само на книга ! Лекар с много литература не се става, става се с практика ! Въпреки всичко заставам зад моите колеги, всички ние трябва да сме единни !
+13
 
 
Ами и аз съм студент по медицина и минах по този път и да ви кажа нямаше колега да не се възмути и да искаше да гледа. И според мен си бяха излишни експериментите.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: