ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Лоша новина за цената на годишния технически преглед за автомобилите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:49 / 12.04.2024Коментари (5)9806
©
Задължителният годишен технически преглед (ГТП) за превозните средства в България поскъпва драстично и от 45-60 лв. досега, цената вече достига 90 лв. за масовите автомобили.

Скокът се дължи на увеличаването на минималната работна заплата, според Емил Панчев, председател на Съюза на българските автомобилисти (СБА), който има най-голямата мрежа от пунктове за ГТП в страната. Потвърждава го пред БНТ и експертът Тодор Желев:

"Увеличената минимална заплата повишава и цената на услугата, тъй като ние трябва съответно да осигурим кадри в пунктовете за технически прегледи, на които трябва да се плащат конкурентни заплати."

Проверка на "Сега" показа, че най-евтината цена за преглед на автомобили с тегло до 3.5 т (най-масовите) в момента е закована на 59.90 лв. Стандартно обаче тя е 70 лв. - такава е и в пунктовете на СБА, но на места стига 90 и дори 100 лв. (за автомобили с газова уредба и таксиметрови коли). За бусове и малки камиони масово се плаща 100-120 лв.

Най-скъпи, по традиция, са годишните прегледи в столицата, докато в провинцията собствениците плащат 5-10 лв. по-малко. Според Желев пък задължителната "услуга" може и да поскъпне още до края на годината. Що се отнася до големите разлики в цените на отделните пунктове за ГТП, той твърди: "Ами, пазарът в България е свободен и всеки може да определи сам цената

Защо е необходим ГТП?

Според Закона за движение по пътищата всички леки и товарни превозни средства, в това число ремаркета, мотоциклети, автомобили за таксиметров превоз, автобуси на градския транспорт или такива, използвани за атракционни цели, каравани и земеделски машини и други, подлежат на задължителен ГТП.

ГТП се извършва в пунктове, които притежават лиценз от министерството на транспорта и съобщенията, че могат да извъшват тази дейност. 

Ако автомобилът е купен чисто нов, първият му задължителен ГТП е на третата година след покупката, а следващият е на петата. Всички останали коли минават веднъж годишно. 

Какво включва прегледът:

- Проверяват се регистрационните номера, VIN и друга документация, която да удостовери, че автомобилът е регистриран и отговаря на изискванията. 

- После се извършва обстойна проверка на всички важни за безопасността автомобилни системи. Задължително се обръща внимание на:

- спирачната система (състояние на спирачките, ръчната спирачка, ABS и т.н.);

кормилната уредба (волан, серво и т. н.);

- шаси, рама, каросерия;

- гуми, окачване, състояние на джантите, оси, колела и т. н.

функциониране на светлини, габарити, аварийни, акумулатор, стопове, мигачи, електрическо оборудване и други;

- друго оборудване (колани, скоростомер, аптечка, пожарогасител и други);

- вредно въздействие (емисии на отработените газове, шумове, течове и други).

Водач, управляващ автомобил с изтекъл срок за ГТП, се глобява с фиш за 50 лв., а колата се спира от движение до преминаване на преглед. 

Ако при прегледа е установена неизправност и тя не е отстранена в съответния период, санкцията варира между 50 и 500 лв. А при евентуално участие в пътнотранспортно произшествие застрахователят отказва да изплати щетите на участник в инцидента, който няма валиден ГТП.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Емил Панчев, много просто парче си та ти разпродади всички СБА какво говориш за весоки цени ,колко ток хабят едни валяци хората на техничиският преглед какъв труд полагат да отлепят стикера и да залепят новия да се разходи да види да ли работят фаровете , стоповете и мигачите ,това е не сериозно хубаво сте решили да вдигате цените но по не си вършете работата като гледам какви изгнили коли се движат и какво чернилки излизат от аспха на повечето коли .
на 12.04.2024 г.
+1
 
 
Копелетата даже свян нямат, казват си го в прав текст. Ми то нали дигнахте минималните заплати и затова и ние диаме. Нека разгледаме тази логика - искате да взимате повече пари от хората, които така или иначе са с ниска заплата, а тези които са с повисоки за тях просто дават повече защото обират пишкира. И то
+4
 
 
На майка ви п*тката отрепана! Вдигнете всичко с 100% еб*вате майката на цялата държава! Все по-зле става всичко в умиращата ни държавица!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: