ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Лечебното място в Родопите, което дори Александър Македонски е посещавал
Автор: Данислава Вълкова 07:44 / 14.04.2024Коментари (1)12136
© Ивайло Спасов
Скрита дълбоко в сърцето на Средните Родопи се намира малката община Баните. Място, което е сякаш целунато от Бога - красиво, с девствен природа и изключително гостопримени жители. Толкова е тихо и спокойно, че човек може да чуе мислите си.

Мястото, където се зародила съвременната община преди повече от 70 години, е като свещено - тук бликат извори с минерална вода, но не каква да е вода - това е най-добрата и лековита вода в цяла България. По минерализация водата в Баните е сравнявана със световно известния чешки курорт Карлови вари. Тя е хипертермална 42 ⁰С, рН 7,2 с обща минерализация 0,94 g/l, съдържаща  хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви и флуорни йони и метасилициева киселина в колоидално състояние. 

Това е и причината в специализираната болница за рехабилитация да идват много българи и чужденци, които имат проблеми в опорно-двигателната система, заболявания на периферната нервна система, на стомашно-чревния тракт.

Легендата разказва, че самият Александър Македонски посещава мястото със златната си колесница да се лекува. 

Село Баните изглежда като добре подреден курорт. Населението от всички села в общината наброява около 4000 души, като не малка част от къщите са разположени по склоновете на планината. В самия му център има и римска баня, за която има планове  да бъде реставрирана и отворена за посетители. В общината има и църква, която работи в неделя от 9 до 10.30 и по празниците. 

Тук може да похапнете вкусен пататник, родопски клин. Всяка година се организира и традиционен събор, на който се върти обичайното чеверме. Големите майстори на печеното на шиш агне разказват, че истинското родопско чеверме става най-добро от едногодишно животно. Ритуалът по приготвянето продължава поне 5 часа.

За любителите на туристическите разходки и преходите тук се намират и няколко екопътеки - Загражденска, по която могат да се видят малки водопади, горски пътечки и беседки за отдих, екопътека “Вишнево-Гълъбово-Дяволски мост", туристическа пътека “Малка Арда", Велосипедната пътека, “Самотното дърво", която носи името си от стария 100-годишен бук, който стои там и е обявен за защитен. Последната екопътека е “Оряховските водопади", която се изминава за около час и половина, а покрай нея могат да се видят три красиви водопада.

В непосредствен близост до Баните е връх Свобода, както и археологическите разкопки на цели пет тракийски светилища. По пътя нагоре към върха минавате през 50 чешми, построени от местните жители. До хижа “Свобода" се стига по асфалтиран път, а оттам до върха водят 604 стъпала. Там може да видите гробницата на Енихан баба и паметната плоча на Момчил юнак, пазителят на Родопите. И до днес се вярва, че връх Свобода е зареден с лечебна сила, едни дават курбан за здраве, а други задължително преспиват в подножието на върха. 

От Пловдив до община Баните може да се стигне през Асеновград, Бачково, Чепеларе или през Асеновград, Кърджали и Ардино. Всъщност точните километри са следните: 253 км са от София, 106 - от Пловдив и 50 от Смолян. 

 По който и от двата пътя да поемете, те са в доста добро състояние и са новоасфалтирани, което спомага за преодоляване на планинските завои. От двете страни на пътя могат да се видят невероятно красиви поляни, пасища, ливади с цветя и коне или овце.

Местните съветват туристите да направят задължително шест неща по време на престоя си в Баните: вана с минерална вода, похапване на традиционни родопски ястия, посещение на фермата за тракийски коне в Дрянка, лов и риболов, панорамна снимка от местността "Самотното дърво" и не на последно място - да посетят празника на община Баните, който се провежда на 5 и 6 май. Тази година празненствата започват още от 4 май, като е предвидена богата културна програма. Графа, Преслава, Тони Димитрова, Виевсата фолк група са само част от репертоара по време на тридневните празненства.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Стига с тези легенди, че макетата ще имат претенции и за Родопа планина! :) :) :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
Електронно таксуване в градския транспорт
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: