ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (18) | Вчера (28)
Представят книгата "Из младостта на пловдивския футбол"
Автор: Стойчо Генов 13:18 / 17.04.2024Коментари (30)3281
©
На 19 април от 18.30 часа в конферентната зала на Народна библиотека "Иван Вазов“ - Пловдив ще се състои премиера на книгата "Из младостта на пловдивския футбол“. Тя е написана от известния привърженик на Локомотив (Пловдив) Ангел Ангелов, който преди години заедно с Владимир Владимиров - Дарбито написаха клубния алманах за историята на "черно-белите" - "Оттук започва любовта".

Книгата "Из младостта на пловдивския футбол“ ще бъде представена от Борис Ангелов. Тя разглежда първия четвърт век на организирания футбол в града, от 1924 г. до 1949 г. Представени са всички местни надпревари и техните победители.

Наред с това се прави равносметка на този начален етап. Книгата показва не само победителите в местните надпревари, а и тяхната историческа приемственост в днешните четири клуба на Пловдив.

Представена е също така биографията на дербито между Локомотив и Ботев преди т. нар. "първи мач“ помежду им, изигран през 1951 г. Отделено е внимание и на другото голямо съперничество в града, това между Ботев и Левски.

"Из младостта на пловдивския футбол“ наброява 240 страници във формат А4, като почти половината от тях са приложения. Те съдържат цитати от периодичния печат или от документи, съхранявани в "Държавен архив“.

Книгата е написана въз основа проучване на многобройни източници: 30 периодични издания, 19 заглавия от специализирана литература, 10 интернет сайта, 3 архивни единици от "Държавен архив“ – Пловдив и "Централен държавен архив“ – София.

"Из младостта на пловдивския футбол“ е налична в книжарниците "София-Т“ (Пловдив) и "Български книжици“ (София).
Още по темата: общо новини по темата: 37
29.04.2024
28.04.2024
26.04.2024
23.04.2024
22.04.2024
21.04.2024
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Важно е да се знае истината за пловдивският футбол от онези години,а годината 1924 е свързана с първото държавно първенство в България и създаването на БФС.Всички мачове преди това имат неофициален характер.Кой кога е създаден е въпрос на интерпретация, спортните дружества са много,но организирания футбол започва през1924г.
0
 
 
Някой може ли изброи колко отбора участват във формирането на днешния Локомотив? Със сигурност колкото една влакова композиция.
0
 
 
пише ли вътре за кражбата на емблемата на Левски Пловдив?
0
 
 
Жълти, петата и шестте шпека нямат изпърдяване. Като пръцкате тука , само по-лошо ги намествате
+1
 
 
Братя кайнарие, нека дружно да наместим бахурити и питъта
+1
 
 
Да обобщим: никой от по-долу изказалите се не е чел книгата, но някои са доста притеснени от бепристрастната статистика, да не би да излезе наяве някоя истина, която е в разрез с жълтите измислици.
+1
 
 
ЦИГАНИТЕ ОТ Ботев Пловдив защо налазиха темата за футболния крал на Пловдив - ЛОКОМОТИВ
+1
 
 
Да ни са напинями, братя кънарие, това и книгЪ за пловдивския футбол. За нази излява друго издние с с другу ими "Из младостта на футбола по яката и околията". Скоро и във вашата бакалия!
-2
 
 
Жълтите как са наскачали срещу най-стария отбор на света. Щото не знаят, че още древните беси са играли с черно-бели екипи. Четете малко история бе, жълтури. Наследници на бесите са настоящите истински пловдивчани - ромите от Столипиново, Аджисана и Шекера.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Юноша на Спартак се върна в училище и разказа за съчетаването на футбола с майстор на мебели
Ботев вече не е на седмо място
Томаш вариант за треньор на ЦСКА-София след смяната на властта
Крушарски: Поредно решение, което съсипва футбола! Щетите ще са големи!
Бултрасите подгряват за мача с DJ парти зад Трибуна Юг
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: