ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Жители на "Прослав" с кърваво писмо: Край на "брюкселската дантела"!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:52 / 18.04.2024Коментари (4)5618
©
Отворено писмо до кмета на район "Западен" Тони Стойчева изпратиха над 160 граждани. Чрез него те поставят реални проблеми, очаквайки публичен отговор. Plovdiv24.bg го публикува без редакторска намеса:

Относно: сигнализиране за спешни проблеми в кв. "Прослав", приоритетни за гражданите, живущи в квартала.  

Уважаема госпожо кмет,

Провокиран съм от Вашата засилената фейсбук активност и тази на районната администрация, като обаче забелязвам, че се избягват сериозни проблеми за населението на кв. Прослав. Маркирам няколко проблемни области, като моля да вземете отношение в конкретика и с поети ясни ангажименти.

Нека липсват в отговора Ви "препратки“ в стил: "сезирани са компетентните органи“ или "това е отговорност на …….“ Когато се заеме определена обществена длъжност, следва да проследявате и да изисквате активност и дейност от "компетентните органи“. 


Продължавам по същество:

1. Има внесена подписка и жалба от жителите на ул. "Албена“ в деловодството на район "Западен“ /в края на мандата на предишната администрация/. Отговор липсва; отношение не е взето.

Информирам Ви, че характерът на жалбата е актуален и моля да се запознаете и да вземете отношение. Част от възраженията на жителите са свързани с намерението улицата да бъде основна транспортна връзка към възникналия "нов квартал“ между "Прослав" и "Смирненски". Добре е да знаете, че това няма да бъде допуснато от жителите. Поставили сме въпрос да се предложи промяна в Кадастралния план и ПУП на новите квартали – като се намери вариант да има пътен пробив към "Пещерско шосе" – по този начин ще се улесни достъпът до жилищата и на новонастанилите се и няма да се нарушава нормалният ритъм на живот на жителите на ул. "Албена“. Ще има ли по план и допълнителна връзка с кв. "Смирненски" на новопостроените кооперации или нова пътна инфраструктура покрай изоставения комплекс "Слънчогледи“, което да разпредели движението и да не се натоварва само една улица?

2. Относно комплекс "Слънчогледи“ – направили ли сте обход около този изоставен комплекс? Да, той е частна собственост, но имайте предвид, че общината е орган по закрила, а в този необезопасен комплекс се е създало свърталище на наркомани, изпочупени са стъкла, дори има опожарена кола, засегнала и съседни апартаменти, там се извършват и множество мародерства – влиза се и се изнася какво ли не. Да не говорим, че деца свободно обикалят по необезопасените етажи и апартаменти.

Какво ще предприемете като районна администрация?

3. По въпроса за прословутата пасарелка! Знаем, че това "инженерно чудо“ е построено по европейски проект на БДЖ, който обаче е с изискване за устойчивост 5 години. Тези години изтекоха, предвид което имате право да инициирате решение, което да не затормозява възрастните хора и да улесните достъпа на жителите до обществени ресурси от двете страни на квартала. Видимо с реализацията на проекта за "пробив Царевец - Модър“ е премахната другата пасарелка по същия проект на БДЖ и е намерено решение за жителите в района! Питам – защо и тук тогава да не се реализира подобно или близко решение /кварталът не е малък и жителите са научени да си плащат данъците, съответно заслужават и някоя по-голяма инвестиция/. Призовавам Ви да защитите обществения интерес и да предприемете активни действия.

4. Какво ще предприемете като районна администрация относно напрежението в ОУ "Тодор Каблешков“. Училище, което много от прославци сме завършили, а в момента е в окаяно състояние /и като материална база, а съдейки по отзивите на родители и ученици – и като управление/. Информирайте ни каква е комуникацията Ви с РУО на МОН или с ОП НОИР и какво е предприел вашият експерт "образование“ в подчинената Ви администрация?

5. Друг въпрос – какво ще предприемете за укрепване на пътя към гробищния парк? Има от миналата година разхвърлян фрезован асфалт, но това не е достатъчно. Истински асфалт трябва! Какво ще предприемете за прочистване и изсичане на образувалата се "джунгла и сметище“ в пресушеното изкуствено езеро до гробищния парк. Срамно е да изпращаме починалите си близки в последния им път … по това подобие на черен селски друм и в тази опасна среда на падащи дървета. Вторият по големина град сме – това е резил. Информирайте ни какво ще предприеме, проследи и изпълни подчинената Ви районна администрация!?

6. Какви са плановете на Район "Западен“ за т. нар. "старо кметство“, което тъне в мизерия и разруха? Сходно е положението в съседния Клуб на пенсионера. Защо не му се преотстъпят и помещенията на бившата поща /освен ако нямате друг план за обществено ползване/? Хубаво е да имате поглед и върху тези неща, а не само да идват зам.-кметовете на района на тържества и да си правят снимки!

7. Моля да ни информирате как работи видеонаблюдението и къде го има изобщо в квартала? Вие като районна администрация какво ще предприемете? Каква е комуникацията ви с 2 РПУ на ОД на МВР Пловдив?

8. Още от предишната администрация на района имаше провеждани срещи с кметовете на с. Златитрап и с. Брестовица, относно кръстовището като вход/изход от квартала в тази посока. Идеята беше да има светофарна уредба. На какъв етап е въпросната идея? Кой, какви отговорности има и какви са сроковете за евентуална реализация? Заложен ли е подобен проект и разход в капиталовата програма на общината за бюджет 2024?

9. Как районна администрация подкрепя културния живот в квартала ? Моля не цитирайте читалищната дейност, която функционира на собствени начала и ентусиазъм на дейците. За социалната дейност въобще няма да питам – тя липсва в районна администрация! 

Обърнете сериозно внимание на кв. "Прослав", който системно е неглижиран за сметка на други квартали в район "Западен“. Лобирайте и търсете позиции, за да може в следващия бюджет на общината да бъдат включени горецитираните обекти /където е приложимо/. Кварталът ни го заслужава.

Рушащо се училище, разпадащо се бивше кметство, сметище и джунгла до гробищния парк, опасна пасарелка, опасни кръстовища на вход и изход от квартала; презастрояване и липса на каквато и да е далновидност за функционална свързаност между "нов и стар квартал“; налагане на решения по неясно чия воля; увеличаваща се престъпност – става все по опасно за децата и възрастните хора. … ….Това са реални проблеми! Моля заемете се с тях, а не с викторини, томболки, междублокови конкурсчета с градинки и евтин пиар. 

Омръзнало ни е от приказки в стил "брюкселска дантела“. Дела трябват!

Въпроси и позиция на жители на "Прослав"!

PS! Информацията в настоящото писмо е споделена в социалните мрежи в публичната фейсбук група "Забелязано в кв. Прослав“ Получила е одобрението на над 160 човека и вие сте запозната с нея. Поради многократните Ви апели, да получите "официално запитване“– входирам настоящото съдържание и в писмен вид през деловодството. Допълвам и част от въпросите на гражданите публикувани като коментари под публикацията, както следва:

· "Кога ще се сложат легнали полицаи на ул. "Елин Пелин" в частта от Пещерско шосе до Фреш маркет?“

· "Ако може да се засили полицейският контрол в квартала, защото на ул. Елин Пелин в участъка от светофара до пасарелката се използва все едно е писта и в близко време ще стане някоя беля. Аз живея именно в този участък и съм ставал свидетел, как на няколко пъти без малко да стане белята.“

· "Кога ще направи и тротоар за пешеходците от магазин Фреш Маркет към бившето ТКЗС и Филипополис до влизането в квартала по целия път най после, за да е безопасно за пешеходците, които работят там?“

· "А прочистването на реката ни с падащият мост? С глутниците кучета, размножаващи се постоянно в стопанския двор? Преминаването пеша е опасност!?“ 

Не мислите ли, че споделената от Вас идея във фейсбук за превръщане на рушащата се ЖП гара в Прослав в Младежки център е меко казано спорна, недообмислена и силно рискова? Да направите младежки център на 10 метра от жп линия с преминаващи бързи влакове с над 100 км/час е абсолютно неприемливо… А същевременно има рушащо се старо кметство близо до центъра на квартала, до парка, до читалището и на комуникативно разстояние от училището! 

Не мислите ли, че преди да предприемате каквито и да е "спорни“ инициативи в квартал "Прослав" /като изключим  засилената Ви активност и "ухажване“ на Пенсионерския клуб/ - най малкото трябва да инициирате няколко събрания на жителите на квартала и да чуете тяхното мнение и препоръки? 

Не мислите ли, че е нормално да съгласувате и засилената си дейност в Пенсионерския клуб с Дирекция "Социална политика“ на община Пловдив, към чиито ресор за пенсионерските клубове? Колегиалност, уважение и взаимна работа в една обща структура, наречена община Пловдив, или целта Ви е надцакване  и популизъм основан на PR с песни и танци в клуба на пенсионера, конкурси за детски рисунки в ДГ, асфалтиране на улици в кв. Хр. Смирненски, а кв. Прослав …… да тъне в нищета.   

В заключение:

Многократно в социалните медии споделяте, че за район "Западен“ в капиталовата програма на общината е гласувана от ОбС Пловдив – сума в размер на 800 000 лв.

Моля да направите разбивка в процентно отношение – какъв размер от тези средства е планиран за кв. Прослав и какъв за кв. Хр. Смирненски и също така кои са точните обекти, които ще бъдат облагородени, рехабилитирани и т.н. Съответно как е определен приоритетният характер на обектите?

До момента  на поставените въпроси от граждани винаги отговаряте – сезирахме ….. или изпратихме писмо до ….. нищо реално, което да разреши проблемите на кв. "Прослав" или дори да покаже план или пътна карта за тяхното разрешаване!

За незнам кой път ние гражданите, Ви призоваваме за точни, конкретни и реални решения,  които да отговорят на обществения интерес! В случай, че отново получим витиеват отговор в стил "брюкселска дантела“, ще потърсим правата си като граждани при институции, учреждения и личности в града и държавата, които знаят защо са избрани и как да започне решаването на проблемите.

Очакваме Вашия отговор!







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тази Стойна-Тони кметица е такъв въздух под налягане. Постоянно лъже хората. Ул Пловдив Запад 510 продължението на ул. Албена - няма асфалт. Живеят хора, плащат данъци и лъже ,че ще направи нищо. Прави градинки само.. и пиар. Още е на етап предизборна кампания. В пълен управленски супор. Скоро ще усети народната любов ,колко е добра .. Оставката!Некадърница 6 месеца само и плащаме заплата!
0
 
 
тони - "стойна стойчева ...за къде с това име,гражданино следовател? " Кметицата на Западен от ПП другарката инфлуенсърка , превърна кметството в страницата на БГ-мама само флаш нахилени снимки и евтин ПР , още си събира "подготвения екип" който щеше да работи от ДЕН едно ...не се надявайте на нищо от тези шарлатани и пудели , а на изборите МИСЛЕТЕ!
0
 
 
Адмирации за чудесно синтезираните проблеми на квартала! Не бих могла да го кажа по-ясно и точно! Остава надеждата институциите да наоправят нещо по въпроса...Иначе, да, преди избори са номер 1, да идват и да правят тъпи тържества и евтин пиар, но да се свърши работа после - трудно към невъзможно!
+3
 
 
Може да очаквате само напразни обещания и лъжи! Освен да създават проблеми и да не правят нищо кметовете имат по-важна работа! Трябва да се мислят схеми от къде да се щипне нещо а пара, а парцелче, подкуп или каквото се сетиш ама да мисли как да оправи улицата на избирателите си едва ли!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Covid-19
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Серия от трусове в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: