ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Помислете много добре: Кой е с предимство и защо?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:08 / 30.04.2024Коментари (33)12459
©
Листовка от Закона за движение по пътищата се превърна в истинска главоблъсканица.

Тя беше разпространена в социалната мрежа Фесйбук. Сега задаваме въпроса кой е с предимство и защо.

Какво казва законът за движение по пътищата?

Когато на кръстовище е указано, че пътят с предимство променя направлението си, водачите, които се намират на този път, се ръководят помежду си от правилото за предимство на дясностоящия.

От същите правила се ръководят помежду си и водачите на превозните средства, които се намират на пътя без предимство. 

Това означава, че червеният автомобил е с предимство!







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Много от вас май са запомнили само част от правилото за дясностоящия. Нищо чудно, че Пловдив се слави със кофти шофьори, то вие не правите разлика между стоп и пропусни с предимство. Утре пак тука ще четем за отнето предимство и че някой са го изпраскали пак. Арис си ви обясни много добре но айде, то в протокола накрая вие ще сте си виновни.
0
 
 
Не случайно в Европа има градове, в които пътни знаци практически няма! Важи желязното право за предимство на дясностоящия! Иначе, тълкувания като по-долните водят до печалните резултати, особенно по улиците на Пловдив.
+2
 
 
според мен пред синия автомобил обърнатия триъгълник е пресичане на път с предимство,а червения има знак СТОП-на стоп винаги спирам и пропускам-има и такива водачи които не спират на СТОП а някой от тях вече не са между нас-хора единствения знак който трябва да се спазва на 100% е СТОП
-1
 
 
Арис да върви да си опресни знанията.
0
 
 
Прав е този от статията и двамата са без предимство.Тогава е правилото нсясностоящея.Никъде няма степенуване на предимството между знаците стоп и без предимство.Някой наистина ще ке утрепе.
0
 
 
Хора, всички вие сте страшно опасни. Говортите наизуст каквото ви дойде първо на ум. Първо преминава синият автомобил, след което преминава червеният. Правилото за дясностоящия важи само и единствено, когато кръстовището не е регулирано, какъвто конкретният случай не е. След като има знаци, значи кръстовището е регулирано. И двамата водачи не са на главен път. И двамата водачи следва да се включат по главен път. Пред синия автомобил е знак Б1, който гласи: "Пропусни движещите се по пътя с предимство!". Съгласно Чл.46, ал.1 от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата: Пътен знак Б1 указва на водачите на пътни превозни средства, че са длъжни да пропуснат движещите се по пътя с предимство, което може да стане и без спиране. Пред червеният автомобил е знак Б2, който гласи: "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!". Съгласно чл.46, ал.2 от ППЗДП: Пътен знак Б2 указва на водачите на пътни превозни средства, че са длъжни да спрат на "стоп-линията", очертана с пътна маркировка, или ако няма такава - на линията, на която е поставен знакът. Преди да потеглят отново, водачите са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които имат предимство. В конкретния случай синият преминава без да е задължен да спре, а червеният е длъжен да спре, като спрямо И двамата водачи предимство пред тях имат тези, които преминават по главния път. След като единият не е задължен да спре, той има предимство пред задължения да спре, тъй като правилото за дясностоящия е изключено, предвид, че кръстовището е регулирано с пътни знаци.
0
 
 
В случая този от дясно е с предимство...който познава правилника знае защо !!!
+1
 
 
Какво им обяснявате изобщо повече да ги объркате... Файда никаква! Шофьорите са под всякаква критика в цялата страна! На подобно кръстовище в едно родопско градче ме удари инструктор и той казваше че е с предимство... После дойде кат и те казаха че аз съм виновен! Тогава се обадих на 112 да извикат истински катаджии и дойде втори екип и докато се осъзнаят ми минаха 5 часа от живота на това кръстовище... Та на по-разбираем език да го кажа за ГАНЬОВЦИТЕ дето не трябва да се качат в автомобил: На кръстовище регулирано от светофар ако той не работи следват правилата на знаците ако и тях ги няма следват правилата за дясно стоящия! В случая и двата автомобила са на път без предимство и между тях е с предимство този който е от дясно! Няма значение дали знака е стоп или такъв за път без предимство! Няма в закона точка която да казва че знак за път без предимство е с предимство през знак стоп... То даже малките деца на 15-18 години които чакай да изкарват книжка го знаят... Лошото е че това и да го прочете някои които не знае той няма да го осмисли и утре пак ще те удари в такава ситуация...
-1
 
 
Червеният преминава първи, преди синият.
-1
 
 
1. Червеният, и двата знака означават, че са без предимство, червеният е от дясно. Това че той е длъжен да спре напълно преди да мине няма отношение по въпроса. 2. Синият вижда, че е без предимство, както и кой е пътя с предимство, няма никаква работа да оглежда другите какви знаци имат за да направи правилно решение, да пусне тези по пътя с предимство и този който му е от дясно.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: