ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
От УМБАЛ "Св. Георги" отговарят на нападките на Онкодиспансера за проблемите с апарата за лечение на онкоболните в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:27 / 06.12.2010Коментари (0)4087
© Plovdiv24.bg
Общинският Комплексен онкологичен център (КОЦ) - Пловдив прави опити да манипулира общественото мнение за причините за липса на годна за експлоатация собствена апаратура за лъчелечение. Това заявиха от ръководството на УМБАЛ "Свети Георги", научи Plovdiv24.bg.

От там потвърдиха безпокойството си след статия във вестник със заглавие "1600 пациенти са без лъчетерапия вече месец. Геноцид за болните от рак в Пловдив". В журналистическият материал са взети гледните точки единствено на КОЦ-Пловдив и на фирмата, която извършваше поддръжката и осигуряваше консумативи за вече изведения от експлоатация архаичен апарат на онкодиспансера.

От години в Клиниката по лъчева терапия (КЛТ) на УМБАЛ "Свети Георги" се помещаваше и по съвместителство работеше телегама-терапевтичната система "Рокус - М" на КОЦ - Пловдив, казват от УМБАЛ и продължават със своята позиция по проблема. Апаратът с кобалтов заряд е допуснат да работи в помещение на университетската болница повече от 15 години, защото онкодиспансерът няма площадка, отговаряща на изискванията за провеждане на лъчелечение. "Рокус - М" е произведен преди повече от 25 години и трябваше да бъде демонтиран до 10 октомври 2010 г., защото лицензът за ползването му изтичаше на 31 октомври и трябваше да освободи място за монтиране на новия линеен ускорител на пловдивската УМБАЛ.

Между двете лечебни заведение съществува кореспонденция повече от две години, като КОЦ имаше задължението да организира дейността и инвестиционната си програма така, че до лятото на 2010 г. да бъде демонтирана телегама-терапевтичната система. В писмо до министъра на здравеопазването и до РЦЗ лично кметът на града Славчо Атанасов се е ангажирал с този срок, като представляващ правата на Община Пловдив - едноличен собственик на капитала на онкологичния диспансер. Това е бил и стандартният срок за изграждане на бункер, който да отговаря на стандартите за монтиране на нова кобалтова машина или линеен ускорител на електрони.

За съжаление през тези две години нищо не е било направено от страна на общинското лечебно заведение. Вероятно неговото ръководство е разчитало, че старият апарат няма да се амортизира и ще продължи да работи още дълги години. А по този начин бъде продължен и лицензът му от Агенцията за ядрено регулиране.

Проведени бяха неколкократни срещи с ръководството на КОЦ-Пловдив. Подписано бе дори споразумение за демонтаж на коментирания апарат със срок до 10 октомври 2010 г. По неясни причини този срок не бе спазен. През октомври т. г. ръководството на УМБАЛ "Свети Георги"с изненада научи, че въпреки постигнатите договорености и без негово знание онкодиспансерът е кандидатствал за продължаване на лиценза за работа с "Рокус-М".

Впоследствие се оказа, че лицензията на общинското лечебно заведение няма да бъде продължена не само поради липсата на договор за наем на помещението в Клиниката по лъчетерапия на Университетска болница, но и заради 8 вида отклонения в безопасността при работа на апарата, установени с протокол на комисия от Националния център за радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ). Ето защо твърденията, излъчени в статията в броя на вестник "Стандарт" от 2 декември 2010 г., не отговарят на истината.

Абсурдно е да се твърди, особено от г-жа Маргарита Трантеева, която е представител на фирмата-доставчик на кобалтовия заряд за "Рокус-М", че "апаратът е напълно годен за лечебна дейност", предвид факта, че НЦРРЗ е дал заключение за отклонения от нормата. Г-жа Трантеева не би следвало да взима участие в отношенията между КОЦ - Пловдив ЕООД и УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД, най-малкото защото е заинтересована от извършване на лъчелечение с този апарат. Очевиден е интересът на фирмата, извършваща продажба на заряд на стойност 300 хил. лева и профилактика и сервизно поддържане на "Рокус-М".

От 10 октомври, когато най-късно трябваше да бъде демонтиран "Рокус-М", до 16 ноември т. г. ръководството на най-голямата болница в Южна Българиятска болница не получаваше информация за това какви действия ще предприеме Комплексният онкологичен център. На 16 ноември 2010 г. от статии в няколко местни пловдивски вестника научихме, че се готви процедура за възлагане на обществена поръчка за демонтиране на апарата. Т. е. отново щеше да има забавяне от страна на КОЦ - Пловдив, защото една подобна процедура може да продължи с месеци.

Наложи се на 20 ноември министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов да дойде в Пловдив, на среща в кметството с ръководителите на двете лечебни заведения, градоначалника Славчо Атанасов, областния управител Иван Тотев и директора на Военно-медицинска академия ген. Стоян Тонев. На тази среща бе определен срок за демонтаж на "Рокус - М" и за експертиза от Агенцията за ядрено регулиране, която да реши дали ще се удължи животът на апарата. При положителни резултати "Рокус - М" ще бъде монтиран във Военно-медицинска академия. Ако се окаже, че апаратът не отговоря на условията за работа, той ще бъде предаден за скрап.

Тъй като демонтирането бе категорично потвърдено от д-р Стефан Константинов, на Университетска болница "Свети Георги" бе определен срок, в който да се подготви помещението за новия ултрамодерен втори линеен ускорител. След като той започне да работи Пловдив ще се превърне в единствения град в страната с високотехнологичен център с два ускорителя на електрони.

За периода на демонтаж и монтаж здравният министър разпореди пациентите от Пловдив и региона, които са на лъчетерапия, да бъдат транспортирани до лечебни центрове в София, Стара Загора и Бургас в следващите 7 месеца, като най-тежките случаи да бъдат диспансеризирани на тези места.

Категорично не отговарят на истината твърденията на КОЦ - Пловдив и фирма "Гитава", че 1600 онкоболни остават без лъчеление, ако спре работа единственият апарат на общинското лечебно заведение.
Пациентите, на които ще се наложи да пътуват не са 1600, а 30-40 души. Не е етично, нито коректно да се предизвиква паника в обществото и сред самите онкологично болни.

Нехуманни са опитите да се убеди обществото, че апарат, определен от НЦРРЗ като негоден, е единствената възможност за извършване на лъчетерапия. В КЛТ в момента работи линейният ускорител SIЕMENS PRIMUS HIGH ENERGY, собственост на УМБАЛ "Свети Георги", който освен че е по-модерен и по-щадящ за тъканите, непрекъснато се е натоварвал повече, заради честите аварии на 25-годишния "Рокус - М".

За да гарантира модерно и качествено лечение на онкоболните, УМБАЛ "Свети Георги" още миналата година закупи втори линеен ускорител SIEMENS. Част от средствата бяха осигурени от целева субсидия от Министерството на здравеопазването. Апаратурата все още стои в завода на SIEMENS в Германия, защото онкодиспансерът не предприема ангажимент и действия по изнасянето на архаичния "Рокус - М", завършват със своята позиция от УМБАЛ "Св. Георги" относно проблемът с апаратът за лекуваме на онкоболните в Пловдив.



Още по темата: общо новини по темата: 194
27.01.2023 »
08.11.2022 »
01.11.2022 »
14.10.2022 »
27.09.2022 »
27.09.2022 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: