ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Скандално: Бърза помощ закъснява, полицаи гледат бездушно!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:21 / 23.01.2011Коментари (59)15351
© Plovdiv24.bg
За скандален случай от Пловдив сигнализира читателят Гергана Иванова.

Жената станала свидетел на инцидент пред Първо районно управление на МВР в Пловдив. Тя е видяла как таксиметров шофьор получава епилептичен припадък.

"Около 18,45 часа снощи случайно минавах наблизо и една девойка ми каза: Един човек припадна там. Аз веднага се обадих на телефон 112, от който настояваха за точен номер на булеварда. След като сигналът беше приет, започна едно мъчително очакване на Бърза помощ", описва случаят Гергана.

Тя споделя, че линейката се е появила на място без сирени след повече от 30 минути чакане.

"Възмутена съм от реакцията на Националния номер за спешни случаи и Бърза помощ в частност", казва още пловдивчанката. Жената останала учудена и от още нещо.

"Изумена съм от неадекватната реакция и пълното бездушие на поне 10 полицая, които минаха през мястото на инцидента и не направиха нищо", споделя Гергана.

От Бърза помощ отрекоха да е имало забавяне в конкретния случай и твърдят, че линейката е пристигнала на петата минута след постъпването на сигнала при тях от Националния координационен център.

Лекарите от Спешния център обаче имат обяснение за случилото се.

"Когато звъните, за да потърсите бърза лекарска помощ от телефон 112, идването на линейка отнема повече време, тъй като от центъра препращат обаждането към телефон 150 и така ще се налага хората да обясняват по 2 подробностите около инцидента", разказа дежурният в Бърза помощ.

Медиците съветват линейка да се вика директно от телефон 150. В противен случай пристигането на спешен екип наистина може да отнеме половин час и вината няма да бъде на Бърза помощ, защото те са получили сигнала в последния момент.

Друг проблем се оказва, че районът на Пловдив, в който живеят около 700 хиляди души, се обслужва от 20 линейки.

За ден в Центъра за спешна помощ в Пловдив постъпват над 2000 обаждания. Една трета от тях са фалшиви. Често хора звънят и за леки настинки, което допълнително натоварва работата на медиците.

Източник: Dnes.bg








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
За толкова здравни застраховки - толкова бърза помощ. За толкова културни шофьори - толкова време за пристигане на линейка. Тези по-долу дето разправят колко добре подготвени и бързи били медицинските екипи за бързо реагиране в щатите да има предвид, че работещите там взимат над 100,000 долара годишно и имат законовото право ако им пречиш да те изблъскат от пътя, да карат в насрещното и ти си длъжен ако трябва да се качиш върху тротоара, но да им изчезнеш от пътя. Същото важи и за полицейски коли и за пожарни. Обърнете внимание по филмите как няма автомобил за бързо реагиране без стоманени ролбари - не е случайно.
-1
 
 
Хората са прекалено строги понякога. В крайна сметка не забравяйте че има лимитиран брой линейки в града. А в момента е сезонът на гриповете и има една камара баби и майки с деца които викат линейка за щяло и не щяло.
0
 
 
За съжеление това е горчивата реалност. Лично на мен ми се е налагало да ползвам "услугите" на 150 ако може да се нарече услуга защото и в двата случая 1. пристигнаха след 30 мин 2. имаха много нагло поведение едва ли зашо ли съм ги вдигнал от леглото 3. общо взето първия път отказаха помощ защото човека беше неадекватен?!?!?!?! еми аджеба нали затва ги викам за да му помогнат... как може на припаднал човек да откажат помощ заради това че бил неадекватен... най накрая просто се намери един свидетел на случката с автомобил който го закара до болницата. Нямам думи след тази случка. Живеем в най малоумната държава и ското няма да остане никой тук.
0
 
 
Бях в Панагюрище. Тежка катастрофа. Обаждам се на 112. Линейката дойде на 2-рата минута след обаждането. Какво научаваме: и в случая от новината и в моя случай се обаждаме на 112. И в двата случая на телефоните са хора => всичко зависи как един човек ще подходи към ситуацията, а не на кой телефона ще се обади.
0
 
 
Айде като говорите за Америка, да ви кажа, че тука съм виждал и пожарни коли, които дават медицинска помощ.Неотложната и спешната помощ, изисква най-близкият екип да се прати на мястото и ако няма такъв с линейка, пращат пожарен (пожарникарите са обучени да дават първа медицинска помощ, не само да гасят пожари и тем подобни).Не знам защо не го направят и в България това.
+2
 
 
за тел.150 е верно това,по-добре звънете на него отколкото на 112 защото кол центъра е в Кърджали,и онези от там могат да подадат сигнала и след 1ч.когато на мен ми се е налагало не е имало закъснение,защото звъня на 150
0
 
 
Абе ей кой лъжете бе лекарчета. Всички ние живеем тук и знаем как стоят нещата. Ако се обадя на 150 линейката няма да доийде след 30 мин. защото никога няма да дойде. Смешни сте и незнам кой малумник все още отпуска пари за такъв вид дейност след като половината български народ умря докато ви чака. БП е най голямият паразит воабще не трябва да съществува. А за МВР са го казали - моята милиция ме пази.
+1
 
 
Повикване на телефон 112.- Съобщава се ГРАД,УЛИЦА,НОМЕР.Пояснява се точно нуждата от каква помощ се нуждаем. Възможно най-точно описание на ситуацията. От 112 НЕ изпращат нужният екип, а само ПРЕДАВАТ сигнала до определена служба. Предаването става чрез компютър. Както колега каза при нужда от един екип (Полиция,ПБЗН,ЦСМП) се обаждайте на спешни телефони 166,160,150 Ако сте извън населено място ползвайте 112. Това не е Америка 911 да разполагат със автомобили под директен контрол. Тук нещата се препредават и ако някъде се загуби информация ..........
+1
 
 
Полицаите едва ли са обучени да оказват първа помощ, все пак не се намираме в Щатите,затова и не са се отзовали, а за Бърза Помощ това не е прецедент, наслушали и нагледали сме се на подобни случаи. Недай си Боже, да изпаднеш в подобно състояние и да разчиташ само на 112 да се погрижи за теб!
+1
 
 
Ако се обадиме на 150 може и да не дойде!!!:)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Аматьорски футбол
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: