ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Искат кино "Космос" да се реконструира и да приема културни събития
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:15 / 24.01.2011Коментари (22)4787
© Plovdiv24.bg
Поводът за среща на интелектуалци с медии днес в артнюзкафето на ул."Отец Паисий" бе кино Комсомол / Космос, което наскоро беше гласувано за премахване като на негово място се предвижда построяването на многоетажен гараж и функционална сграда, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Според организаторите това се случва отново в самия център на Пловдив, в непосредствена близост до стар, навремето буржоазен квартал с тесни улички и емблематична архитектура.

Свързахме се с Пенка Попова, магистър по изящни изкуства, която заедно с Георги Сербезов, Веселина Сариева и Фондация "Отворени изкуства" са организатори на събитието. Становището им е, че трябва да се върне Решение №449 на Общински съвет от 25.11.2010г., с което предназначението на сградата е променено на етажен паркинг, което решение според тях е взето без публично обсъждане и дебат в широката и особено културната общественост на Пловдив, без мнението на автора на проекта( арх. Шинков) и без да бъдат изслушани хората от квартала. Според Попова, сградата на старото кино Комсомол трябва да остане с културно предназначение.

"Архитектът на сградата, както и други специалисти изразяват мнение, че сградата може да се реконструира и да се използва за най-различни други цели: фестивали, прожекции и др. Решението на ОбС Пловдив е взето в информационно за обществеността затъмнение и тя, обществеността е била лишена от възможност да направи, каквото и да е било", каза още Пенка Попова.

Стана ясно, че архитектурата на сградата трябва да бъде запазена във вида, в който е в момента. Организаторите канят довечера от 19 до 20.30 часа в артнюзкафето  да се види цялата документална информация за кино Космос и филма, направен по този проблем от Попова, което ще бъде знак към обществеността да си върне отново тази сграда. 

На въпроса на нашият репортер дали има съмнения, че това ще бъде поредния МОЛ в Пловдив, Пенка Попова категорично отговори с "да". "Да се събудиш рано сутринта и да видиш новия МОЛ "Марково тепе" ", бяха точните думи  на госпожа Попова за изненадата на гражданите от появата на замразената в строеж в момента сграда.

Организаторите имат намерение да внесат своите писмени предложения за запазването на културната идентичност на сградата на кино Космос до Община Пловдив и Общински съвет.


Още по темата: общо новини по темата: 120
14.03.2024 »
13.03.2024 »
22.02.2024 »
14.01.2024 »
14.11.2023 »
18.10.2023 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Трябва да се събори. Явно няма сериозен интерес към нея. А, всички знаем какъв проблем е паркирането.
+1
 
 
Тази сграда трябва да остане за култура, защо не я превърнат в художествена галерия? Ако някой мисли позитивно, трябва да се сети? Нали сме града на художниците, града на изкуството, на културата! Преди няколко дена се откри изложбата на Дега, ами срам ме беше че тази малка заличка се нарича "Градска художествена галерия"! Честно, представях си я точно там в старото кино "Комсомол", а колко хора имаше на изложбата на Дега! Младите не обичали изкуството , глупости, няма условия, това е истината!!!!! Когато има нещо хубаво хората го усещат, не е нужно някой да ги бута те отиват сами. Господа политици, разчистете, магазините пред киното и го върнете на културата на родния си град, за да ви запомнят хората с добро!
0
 
 
То човек преди да се изказва трябва да мисли. Общината 5-6пъти опита да даде сградата-никой не я искаше. Тия дето сега плачат за наркоманското сборище насред града да бяха намерили някой да я вземе или те да я взевмат. Щото е лесно да ревеш пък някой друг да свърши работа. Ацялата акция има ли общо с изборите или просто някой не си взима хаповете редовно или скучае от комплекси, че никой не му обръща внимание
+1
 
 
Тази сграда би могла да бъде културен дом за Пловдив, така както е НДК за София. Но трябва да се премахнат всички грозни барачки нацвъкани отпред. Да помислят малко и за културното и красиво лице на Пловдив. Стига с тая търговия, молове и супермаркети.
на 24.01.2011 г.
+1
 
 
Абсолйутно съм съгласен!Стига с тийа паркинги,молове!Пловдив нйама нито една подходйа6та сграда за култура.И то4но в старика аристократи4ен квартал на Филибети,кйто е дал толкова мноко културтрегери на българската исторуйа,заслужава да има такъв културен център.Ама това влиза ли в ума на управлйава6тите?Пак нйаки иска да збие голйма сума за нкакъв си мол или паркинг.Стига ве4е,народът обеднйава и скоро нйакои мол 6те бъде затворен!Осъзнайте се!
+2
 
 
Сградата на кино Космос трябва да баде за културни мероприятия, абсолютно съм съгласна с казаното в статията. И да се пита арх. Шинков какво позволява конструкцията. А също и да се направи обществено допитване, време е да се спре с тези решения на тъмно в услуга едни определени фирми. И стига вече с тези супермаркети, има ги предостатъчно. Нали напрвиха Била в халите, какво още.
+3
 
 
Сградата трябва да се запази, а не да се руши и да се превърне в поредния МОЛ в Пловдив...
-3
 
 
Сградата на бившето кино " Космос '' трябва да се запази.ТЯ ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ СОБСТВЕНОСТ НА ОБЩИНА Пловдив,ДА СЕ ДАВА ПОД НАЕМ И ЕЖЕМЕСЕЧНО ДА НОСИ ПРИХОДИ НА ОБЩИНАТА.По въпроса за строежа на гараж.Абсурдно решение.Към киното завършват две ЕДНОПОСОЧНИ И ТЕСНИ УЛИЦИ И Е ЖИЛИЩЕН КВАРТАЛАко трябва да се избира между сграда с културно предназаначение или супермаркет може да се помисли.В близост с тази градска част са Театъра,Концертната зала на пл. Централен ,Домът на техниката ,Младежки дом и Профсъюзният дом.За сметка на това от Сани до Билла-Въстанически ,Т-маркет и Билла Хали /с по-малка площ от някои квартални хипермаркети / има само малки магазинчета ,половината под нивото на улицата.Съдбата на МОЛ Мако /тотево/ тепе е неясна нито като пусков срок нито като етажност Като се има предвид ,че в бившето кино Космос има и втори етаж -бивша сладкарница ,нищо не пречи да се изгради за десетките хиляди живеещи наоколо супермаркет ,с по-голама разгърната площ от Т-Маркет ,Билла -Хали и др а вторият етаж да се ползва като сладкарница барче или топъл щанд А когато ул Гладстон се рашири до бул Гладстон тогава да се реши окончателно съдбата на сградата която е достатъчно навътре
+2
 
 
Естествено сградата на киното трябва да остане!Какъв ти паркинг - там не могат да се разминат две коли по улиците? Това е просто резултат на поредното лобиране за определен строителен предприемач! Ами само вижте сградите пред киното на кого са - арх. Дяков!!!!
+7
 
 
Да се запази сградата и да се разчистят всички павилиони пред нея!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: