ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ансамбъл "Тракия" на ръба на съществуването, трябват 180 000 лв., за да оцелее
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:40 / 03.02.2011Коментари (38)7273
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
АМТИИ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Поканихме ви във връзка с тенденцията за свиване, съкращаване и унижаване на Ансамбъл "Тракия", каза днес на пресконференцията на ансамбъла проф. Даниела Дженева, главния художествен хореограф на формацията, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Припомняме, че Ансамбъл "Тракия" е общински културен институт т.е. той е на 100% издръжка към Община Пловдив.

На пресконференцията стана ясно, че миналата година предвид кризата, Дженева се споразумява с кмета Славчо Атанасов да се съкратят 10 човека от ансамбъла и бюджета, с който е разполагала танцовата формация за 2010 г. е бил 720 000 лв. Тази година сумата, отпусната за ансамбъла е намалена с 220 000 лв и възлиза на 500 000 лв. На танцовата формация обаче е нужна сумата от 680 000 лв. Даниела Дженева се позова на Закона за защита на изкуството и културата - чл.8, ал.3 и 4, където се казва, че общински културни институции трябва да се финансират на 100% така, както и предходната година.

Така изготвеният бюджет за ФА "Тракия" за 2011 г. обрича на съкращения около 30 човека от формацията и ако това се случи, според Дженева ансамбъла вече няма да е същия и с нищо няма се се различава от всички останали танцови формации. 

На този емблематичен за Пловдив и България състав с 35-годишна история са му необходими още 180 000 лв. към бюджета за 2011г.за заплати и осигуровки на 66-те артисти на ансамбъла-хор, оркестър и танцов състав. От формацията казаха, че така ще се запази и репертоара. 145-те музикални песни, инструментални парчета и пиеси на ансамбъла са написани от 23-та композитори, работещи там.

"Ръководството на града е това, което трябва да се погрижи за ансамбъла, който има. Ние сме поставени в положение да искаме пари", възмутена бе проф. Дженева. 

На собствени приходи ансамбъла също не може да разчита, заради техният спад. За сравнение през 2009 г. съставът е разполагал с 82 000 лв. собствено финансиране, а за 2010 г. сумата вече е паднала до 33 000 лв. 

Ето и някои мнения на хора от ансамбъла:
"При все кризата през 2010 г. ансамбъл "Тракия" има най-много участия и концерти".

"Това е нашият живот. Ние идваме в Пловдив от други градове заради ансамбъла и създаваме тук семейства пак заради ансамбъла".

"Ако не се получи нужното финансиране, ще паднат класики в българският народен репертоар".

Проф. Дженева цитира отговорът на зам.-кметът по културата Петя Гогова към нея по въпроса за ансамбъла, а именно: "Толкова можах душичко!"

На пресконференцията бе разпространено отворено писмо до кмета Атанасов, председателя на ОбС Илко Илиев и до общинските съветници в града, в което се казва да не се посяга на институцията, която е гордост и визитна картичка не само на Пловдив, но и на цяла България. Писмото е подписано от 21 човека: директорите на почти всички ансамбли в България, от ръководителите на катедрите "Хореография"и "Изкуство" на наши ВУЗ-ове, от ректора на АМТИИ-Пловдив и директорите на НУФИ в Котел и Широка Лъка. Освен това има и лично писмо на ректора на АМТИ-Пловдив, доц.д-р Василка Йончева, адресирано отново до кмета на града и Илко Илиев, председателя  на градския парламент, в което тя апелира към запазване на бюджета на ФА "Тракия" в рамките на този от 2010 г.

Дженева каза, че не виждат смисъл да стачкуват, но и не вярват вече на обещанията на управляващите. На въпроса на нашия репортер какво ще стане, ако не получат така нужните за ансамбъла 180 000 лв., ръководителят на състава Даниела Дженева отговори, че ще трябва веднага да се съкратят  30 човека от състава на формацията. 

Представителната извадка на членове от състава бе съставена от: Златка Стефанова-хор майстор и една от първите певици в ансамбъла, Димо Енев-балетмайстор, Димитър Христов-главен диригент и Даниела Дженева-главен художествен хореограф на формацията.



(C) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 65
01.12.2011 »
01.12.2011 »
18.03.2011 »
17.03.2011 »
17.03.2011 »
17.03.2011 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Стоя и се чудя защо коментарите ми не са активниу т. е. защо ръчичките в горния десен ъгъл са сиви, а не зелена и червена.
на 04.02.2011 г.
0
 
 
На големите празници се бием в гърдите, затова, че сме българи.А когато стане дума да съхраним българската традиция и изкуство, обръщаме гърненцето и броим жълтичка по жълтичка. Срам и позор за кОлтурната столица! Ансамбъл "Тракия" е единствения в България, който пази , изучава и представя в автентичен вид българската традиция. Боли ме и ми се плаче. Чета в коментарите , че "нямало интерес" към представленията им. Ами един млад човек , който не познава традициите си и автентичния фолклор български какво да харесва? Детеродните ограни на фолкаджийките. Ами харесва ги щото само това гледа и слуша. Питайте хората, които разпределят бюджета, колко концерта, оперни или театрални постановки в Пловдив са посетили. Резултатът ще бъде безумен. ЗАТОВА И РЕШЕНИЕТО ЗА БЮДЖЕТА НА АНСАМБЪЛ "ТРАКИЯ" Е БЕЗУМНО.
+1
 
 
Еми вместо да дават 250 хиляди за билети за футболни мачове дето 100% ще отидат у познати и приятели, можеха да ги дадат на ансамбъла. Абе целият бюджет е пълна пародия - взеха парите районните кметове - щото са на ГЕРБ. Шефката на ансамбълът също е от ГЕРБ - затова и за тях няма пари. Целият бюджет е разпределен така, че да отиде само в местата контролирани от ВМРО и БСП. Кметът иска да тегли и 10 милионен заем за да си направи кампанията за кметските избори - а после ще го връщаме ние. При това условията са такива, че това което ще върнем е почти двойно. А да не забравяме, че трябва да се връща и на Чомаков заемът от 60 милиона. И ВМРО и БСП мислят само за собствените си джобове а не за Пловдив.
+2
 
 
СРАМ!!! Събудете се бе хора! Ние като данъкоплатци имаме право да оказваме натиск върху институциите за това за какво приоритетно да се изразходват парите, които ние с труда си сме изработили и сме внесли като данъци и такси. Наистина ли ще позволим Ансамбъл Тракия да загине? Наистина ли не ви пука? Чалгата го е приспала този народ, ей...
-1
 
 
Само едно ще кажа - Камен Донев. Ето перфектен пример как можеш в продължение на две години, със спектакъл, макар и комедиен, включващ много народни танци, да пълниш залите постоянно с билети от по 10-20 лева. Без общинска субсидия от почти милион, без пресконференции, без нищо. Два пъти съм бил на представлението му и двата пъти трябваше да си резервирам билети два месеца преди датата, защото по-късно всичко се изкупува.
+4
 
 
При подобно управление на града ни много скоро ще се наложи на всички музикални дейци и хора на изкуството да изсвирят един реквием като за последно сбогом. А след това в ушите ни ще кънтят само оглушителни зари от чалга концерти, организирани с любезното съдействие на общината, и протяжният вой на хиляди каруцари, необезпокоявани, а насърчавани да "творят" от общинските служби. Вместо руло тоалетна хартия, което жалките селяндури поднесоха на Черни, бих им връчил с удоволствие кофа фекалии. Това е единственото "изкуство", което могат да консумират!
-2
 
 
Не плюйте кмета, над него е общинския съвет, а там са всякакви,гербери, бесепари,атакисти, независими,СДС, и т.н. Първия виновен за мен е госпожа Гогова, втория виновен общинския съвет и т.н. Както и за операта, така и за ансамбъла трябва мениджмънт, но тази чужда дума нея разбират. На български, човек който знае от едно такова богатство като ансамбъл "Тракия" да прави пари, а не да играят за жълти стотинки. Така е със всичко в този град, всеки казва да направим, ама се искат пари, казвам това защото се мисли първосигнално. Давам ви пример. Ако се направи стадиона някой замисля ли се че той трябва да се поддържа? А колко пари иска за поддръжка? Кръга се затваря и става омагьосан. Няма икономика този град, няма нищо. Само молове, магазини и нищо друго! Най лошото е че има овчедушие и бездушие!
+1
 
 
Господа управници,управете работата с ансамбъл"ТРАКИЯ".Не пипайте българщината.Не зачерквайте историята,защото и тя ще Ви зачеркне.С уважение-Смърфчо.
+1
 
 
Чета коментарите и не мога да повярвам колко ограничени хора има.. Явно кметът ни отговаря на гражданите - идиоти!!! Как може да измервате фолклора и изкуството с пари ! Идиоти! Дежурните тук веднага взеха да смятат колко пари им трябва за да оцелеят и какви им са приходите и разходите! Дайте да закривем всичко що е култура. Защо са ни театри, защо са ни ансамбли.. Какво е това фолкор ? Не е като фолка. Това е ансалбъл на 35 години, номиниран е за Грами. Всеки път на представленията им е препълнено!Като не сте били и не ви пука за най-ценното ни - фолклора - не пишете! Ходете да мятате салфетки на ку**ите и пълнете гушите на селяните, защото и вие сте същите.
+2
 
 
В общината цари управленска импотентност и не виждат решение на проблема с финансирането на културата и в частност ансамбъл"Тракия"!Това са професионалисти създавани с години и колектив със собствен живот.Липсва им само един стабилен мениджър и след година-две ,ако не им слагат прът в колелата, не само няма да имат нужда от субсидия,ами те ще субсидират нещастните номенклатурчици в общината!
+1
 
 
Общината може да гарантира на Ансамбъл "Тракия" поне 300 000 лв.,дори само да прпоръча образователни концерти на територията на Областта. Училищата са на делегиран бюджет и това е напълно реално осъществимо като мениджърски договор чрез който парите ще бъдат спечелени. Явно в Община Пловдив липсва добрата воля за да се подпише подобен договор.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бойни спортове
Лято 2024
Академично гребане и кану-каяк
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: