ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Фамилна къща струва по-евтино от апартамент
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:37 / 14.02.2011Коментари (25)61881
© Plovdiv24.bg
Тази къща е построена за 6 месеца и струва по-евтино от апартамент
Къщата е за богатите, а обикновеният българин може да си позволи само апартамент. Да, ама, не! Битуващото от години обществено мнение вече не отговаря на реалностите. Сега е точно обратното. Излиза по-евтино да си построиш еднофамилна къща в близките до Пловдив Марково и Белащица, известни като пловдивските "Бевърли хилс", отколкото да си купиш ново жилище в някой от добрите за живеене градски квартали. Това твърди Михаил Иванов, собственик на строителна компания "АЙ ДИ ЕЛ" /"IDL"/, която предлага комплексната услуга - от намиране на парцела до построяването на завършена къща, готова за внасяне на мебелите. И за да не е голословен говори конкретно с цифри. "Взимаме за пример жилище от 100 кв.м. Закупуването на парцел от 500-800 кв.м излиза от 15 до 30 000 евро. Проектирането, прекарването на ток и вода и самото строителство на 100 кв.м дом е около 40 000 евро. Или общо всичко коства около 55 000 евро, което означава, че еднофамилната къща е с цена 550 евро на квадратен метър. В тази сума влиза не само реалната площ за живеене, а и двор, гараж, облагородяване на целия терен. Къде в града ще намериш нов апартамент на цена 550 кв.м на квадрат, завършен "до ключ"? А и всеки знае, че като купуваш 100 кв.м ти реално получаваш максимум 70 кв.м, защото в тази квадратура са включени общи части - стълбища, площадки, асансьори, тераси и т.н", посочва фактите г-н Иванов.

Така направената калкулация ясно показва кое е по на сметка. За средностатистическо семейство с 2 деца най-добрият вариант, например, е 120 кв.м жилище с 3 спални и голяма всекидневна. Такъв апартамент в града с включен гараж или парко място струва минимум 100 000 евро. За същата сума може да се построи голяма къща от 200 квадратни метра с двор и гараж в "най-баровските" райони около Пловдив, които хеликоптерната акция на НАП направи доста известни.

Всяко семейство с месечен доход около 2 - 3 000 лв. може да си позволи "лукса" еднофамилна къща на кредит именно по тези места, категоричен е Михаил Иванов. Строителна компания "АЙ ДИ ЕЛ" работи с УниКредит Булбанк, която е готова да финансира доизграждането на къщата, ако клиентът си е купил парцела и са налети основите, строежът е на кота нула, до цокъл.

Само 6 месеца след закупуването на терена човек може да внесе мебелите в новия си дом. "Ако през март сме започнали проектирането, през септември хората вече имат построено жилище, с теракот, фаянс, дограми, подови настилки, боядисване", подчертава късите срокове за изпълнение Михаил Иванов.

Офертите на "АЙ ДИ ЕЛ" са изключително изгодни и заради отстъпките, които строителната компания дава. 20 процента по-малко от офертната цена плащат желаещите да строят еднофамилна къща, ако сключат договор до края на февруари, 10% е намалението до края на март. Реалната услуга може да бъде извършена през цялата година според желанието на клиента, т.е. той получава по-ниска цена при планиран строеж през пролетта или лятото, като точната дата на започване на строителството се фиксира в договора.

Михаил Иванов посочва още един неопровержим аргумент да живеем в къща, а не в блок с десетки съседи. Липсата на стрес от неразбориите с комшиите е ключът към по-дълъг и спокоен живот, който водят хората в Западна Европа и Америка, живеещи предимно в еднофамилен дом.


платена пулбликация








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Тия от фирмата що не кажат колко вземат тяхните работници сигурно ги цедят за по 600-700лв на месец по 10-12часа 26дни в месеца.Алчните работодатели искат като ходиш на работа едва ли не ти да им плащаш...То е ясно че си правят пи-ар под формата на тази статия.То скоро имаше и статия подабна на тази от магазин за нов дом които пък продават ипотекираните и не построени боклуци на сиенит...Кой знае и тука да ли не е някоя стръв за шарани...ти само клъвни пъ те знаят как да те направят техен роб ако не за цял живот то за 20-30години...Тези които се изказват под мен за плюсовете и минусите са абсолютно прави...няма какво да добавя.
+9
 
 
Това по-горе е ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ, т.е. рекламна статия. Но въпреки това е достоверна като информация. Като процент хората в нашия регион със заплати над 2000 лева сигурно не са толкова много. Но поне 30% от домакинствата (съпрузи, партньори) имат такъв общ доход. Ако двамата плюс дете/деца могат да живеят с хиляда лева месечно (това не е лесно, освен ако не си седиш в къщи и не се храниш и обличаш съвсем скромно, а културните ти забавления са телевизията и радиото, не ходиш на почивка, гледаш на двора на новата къща чушки, праз, лук, магданоз, домати, ябълки, круши, праскови или дори едно прасе), то с вноски от по 1000 лева в продължение на 30 години е напълно възможно да си построиш къща край Пловдив. Само, че разходите за живот в къща край града са доста по-големи. Например трябват минимум два автомобила, а съпругата задължително да е добър шофьор, за да може да пазарува и да води децата на училище, на уроци по пиано или на танци. Разходите за транспорт са минимум между 150-200 месечно. Разходите за отопление - още по-високи през зимата. Охрана със СОТ е задължителна, поне 30-50 лева на месец, зло куче в двора е за предпочитане, ловна пушка или пистолет са препоръчителни. Друг проблем - електрическите инсталации по селата са в много лошо състояние, за по-голяма къща се налага задължително покупка на генератор, който съответно се зарежда с котелно гориво и съответно разходите за електричество и отопление допълнително се увеличават. Друг проблем - разхода за време - ако живееш в къща край града, най-добре е съпругата да не работи или да имаш домашна помощница или в най-лошия случай една баба на постоянно разположение. Водоснабдяването по селата често е много лошо, а в по-сухи години имат режим - повечето баровски къщи имат системи от скачени съдове-резервоари, за да си гарантират постоянно вода. Те пък трябва да са в отопляеми помещения, за да не замръзне водата в тръбите през някоя по-студена зима. Друг проблем - липса на голям избор на интернет-доставчици и кабелни телевизии. Друг проблем - далече си от бърза помощ и голяма болница. Отделно много от предимствата на живота в къща може и да не са налице. Съседите са доста по-малко, но пак ги има и няма гаранция, че няма да попаднеш на някой тъпак. Един единствен тъпак ти стига, за да ти трови нервите цял живот. Според мен с 2000 лева доход на домакинство с много късмет и много лишения в продължение на десетки години е възможно да се построи къща и да се реализира мечта, но разумното е минимум 3000-3500 лева и повече, за да станат работите както трябва, а не човек да е роб на някаква вещ цял живот.
+7
 
 
Вярно е,че излиза по-евтино,ама с бригада.На нас всичко до покрив и бутане на стара постройка ни излезе 20 000лв,а и къщата е 120кв.,нищо че е на 20км.но пъкняма да деля пари за тръбите за парно и разлика за топла вода,което много тежи .
+4
 
 
За разлика от апартаментите, в къщите живота е доста по скъп (и по хубав?). Имаш много разходи - транспорт (трябва кола - надеждна /нова, и често една не е достатъчна на семейство), бензин, борба с бандити/крадци, борба с дивите животно (мишки/плъхове), отопление (по скъпо защото няма съседи да се топлите зваимно). За удобствата всеки може да се сети. Едно е ясно, БГ е малка държава(има много площ и малко население) и ако заплатите поемат нагоре (европейски), хората ще резберат че апартамента е добре, но къща е по-добре (ако можеш да си ги посволиш).
+4
 
 
E вие (всички по долу) пък, акцентирате не на главното в темата, а на второстепенното. Да определено българина е беден, но пък как се купуват апартаменти за по 600-700 евро на квадрат. Идеята на статията е, че с тези пари (а дори и по малко) може да се купи/направи къща. От личен опит ви казвам, че това е възможно! Единственото, което трябва да гледа всеки който решава да се захване с това е, че ако парцела не е с ток и вода има много "НО" и неяснотии относно това колко ще ви струва това. За всичко останало е в разумни граници...
+2
 
 
само да не кажеш,че един маломерен струва 60000 евро!!!
+6
 
 
Не знам кай говори смешни неща. Доходите може и да не с толкова високи. На мен ми дадоха 60000 евро за общ семен доход 1800лв... да не говорим, че се нахаплярих с един от така известните в последно време"маломерен" тристаен апартамент и заем за 20 години. Яд ме е че не видях статията преди 5 месеца...
+1
 
 
Какви са тези смешни неща дето ги говорят за 2-3000 лв мес. доход бе. Тези нормални ли са?! Кажете къде ги дават тези пари, веднага отивам там да работя.
+6
 
 
Къде ги тези семейства с месечен доход 2000-3000 лева? Хората и на половина не взимат, дори и двамата да работят. Смехории.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: