ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Двучасов дебат за кино "Космос" остави проблема без решение засега
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:47 / 15.02.2011Коментари (3)3817
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи ученици от
НАЦИОНАЛНА ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИЯ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
На организираното днес от председателя на ОбС Пловдив Илко Илиев обществено обсъждане на съдбата на станалото така печално известно напоследък кино "Космос", присъстваха общински съветници, архитекти и граждани, дошли да изразят позицията си относно съдбата на сградата, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Предвиденото обществено обсъждане се превърна в говорилня на всички, почуствали се засегнати от последното решение на ОбС Пловдив бившето кино да се превърне в многоетажен паркинг с помещения и за други дейности.

В залата на ОбС присъстваха председателя на ОбС Илко Илиев, зам.-кметът Александър Долев, който обясни мотивите на съветниците за взетото решение, арх. Недевски, главният архитект на Община Пловдив Румен Русев и много други общественици от града.

В хода на изказванията се чуха много мнения все в полза на това да се запази видът и сградата на бившето кино"Космос" такава, каквато е сега. Никой от радетелите на запазването на киното като такова обаче не отрече крещящата нужда от паркинг в района, особено след като на 24.05.2011. ще бъде прерязана лентата на новата опера, намираща се в непосредствена близост с киното. 

Арх. Недевски, общински съветник, каза, че досега парцелът не е намерил инвеститор, който да върне в предишното състояние сградата като кино салон и това е било причина да се вземе решение от общинските съветници да се направи многофункционална общинска зала с необходимия брой паркоместа.

Чуха се и мнения за намиращия се наблизо МОЛ Марково тепе, който според  арх. Василев, авторът на кино "Космос", засенчва едно "бижу", а именно сградата на Търговската гимназия. Василев предупреди тук да не се случи същото.

В залата на ОбС бе прочетена декларацията на формирания Инициативен комитет за съхранение на кино "Космос", в която се предлага да се създаде дебат по случая в 3 части: поставяне на проблема и формиране на работните групи; представяне на работата на тези групи и излъчване на предложения към ОбС и Областния съвет; Обществено обсъждане с представители от всички засегнати страни.
 
"Никой не е толкова елементарен да смята, че тук ще се гледа само кино. Нека в центъра на Пловдив да има сграда във връзка с Градския дом на културата, която сграда да бъде за младежки дейности. Дори предлагам мениджмънта да е от един и същ екип", категорична бе Пенка Калинкова, видна пловдивска общественичка.

Катрин Сариева, историк, наблегна на това, че никъде в Европа не събарят кина и др., за да строят нови. Напротив, това се прави, като се запазват старите сгради.

Председателят на ОбС Пловдив Илко Илиев бе лаконичен:
"Аз просто бях домакин на тази среща. Решенията ще ги вземе администрацията заедно с хората. Мисля, че срещата беше успешна, защото като разумни хора седнахме и изложихме различни аргументи. Идеята за създаването на работна група по проблема според мен е много добра".


Още по темата: общо новини по темата: 120
14.03.2024 »
13.03.2024 »
22.02.2024 »
14.01.2024 »
14.11.2023 »
18.10.2023 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Мисля, че на дебата е взето разумно решение. Дано крайният резултат е в полза на радетелите на Културата в града.
Ще видим ли сняг в Пловдив тази зима? Това е въпросЪТ!!!
на 15.02.2011 г.
0
 
 
Пловдив поакза, че е икономически неспособен град да поддържа повече от 2 кина. Защитниците на Космос имат ли идея в какво трябва да се превърне киното или искат пак да екино? Ами ако няма инвеститор за кино? Да пустее ли?
+5
 
 
Може да се помисли тази зала да съществува и като концертна зала, защото тази, която имаме в момента не е за концерти, акустиката е бозобразна, а и местата в нея са много по-малко! Залата на синдикалният дом е за опера и няма да отговаря са съвременните изисквания за концертен подиум! Така ще имаме перфектният културен център от Дом на културата, концертна зала, художествена галерия, Кино Лъки, младежки дом!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: