ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Илко Илиев: Не виждам драма в искането за моята оставка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:12 / 16.02.2011Коментари (10)4313
© Plovdiv24.bg
Във връзка с последните събития развихрили се в пловдивската политическа общественост относно исканата оставка на председателя на ОбС Илко Илиев и отношението му по повод връщането на облигационния заем и бюджета на Пловдив за ново разглеждане от областния управител Plovdiv24.bg ви представя интервю с Илко Илиев.

Г-н Илиев, общинските съветници от ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция заявиха публично, че внасят искане за вашата оставка. Днес на обяд е крайния срок по закон за такова искане, подкрепено с подписите на минимум 17 съветници. Как ще го коментирате?

Такъв е законът. Миниум 26 общински съветника избират председателя на ОбС и пак толкова е минимума за тези, които могат да го свалят. Тук няма драма. По отношение на самата подписка има лека драма. Мисля, че това дълго и продължително събиране на подписката като имам предвид, че днес е 12 -я или 13-я ден, не допринесе за становището на ГЕРБ, че не водя заседанията, както трябва, да се потвърди. Ако имах сериозни нарушения при воденето на заседанията, тази подписка щеше да бъде събрана много по-бързо.

Чии ще са решаващите гласове за вашата оставка? В досегашни изявения не скрихте - чисто математически това ще са гласовете на БСП? Вярно ли е? Притеснява ли Ви това?

Това е очевидно и лесно изчислимо. Не ме притеснява. Тези, които трябва да бъдат притеснени са Синята коалиция и ГЕРБ. Смятам, че те трябва да се притесняват от своите избиратели, защото трябва да им обяснят своите принципи, а аз не виждам нищо принципно в поведението на Синята коалиция и ГЕРБ. Те явно и ясно анонсираха сигналите си към БСП. Дори общинският съветник от ГЕРБ Сузана Николова каза, че няма нищо лошо в това председател на ОбС да бъде човек от БСП, което е явен анонс. 

Знак за управленска криза ли е искането за оставката Ви? Питам Ви, защото председателят на ДСБ Спас Гърневски свърза евентуалното Ви отстраняване с предсрочни избори?

Не, не мисля. За да бъда честен, желанието на г-н Гърневски за предсрочни избори много ме поласка, защото смяната на председател на общински съвет в Пловдив не довежда до предсочни избори. Това не е толкова важен пост. И след мен ОбС ще има председател. Според мен дълбоката и искрена цел, която си поставиха най-вече ГЕРБ е дестабилизиране на управлението на града през последните няколко месеца преди изборите и истината е, че това мен искрено ме притеснява. 

Г-н Илиев, искането за Вашата оставка тръгна от това, че не беше дадена думата на районните кметове? Обвиниха Ви в потъпкване на свободата на словото и възможността районните кметове да се изкажат? Вие казахте, че сте действали в името на това редът в ОбС да се спазва. Близо две седмици по-късно как преосмисляте поведението си от последната сесия? Все още ли считате, че сте прав?

Самият факт, че Синята коалиция не подкрепи мотивите на ГЕРБ за моята оставка е много показателен. Ако мотивите бяха основателни, те щяха да се присъединят към мотивите на ГЕРБ. Фактите са следните: след като бе прекратен дебата, имаше и общински съветници, които не бяха се изказали. Нали си представяте, че ако аз направя компромис на някой, ще трябва да направя на всички. Тогава къде отиват тези правила, които ние сами сме си създали? Това е демокрацията: да спазваш правилата, които сам си създал. Другото е анархия или както искате го наречете.

Не мислите ли, че напрежението тръгна от предложението на районните кметове да бъдат отнети приходите от наеми от гаражите и преместваемите съоръжения? 

Това не са приходи на районните кметове. Това са приходи на целия град. В по-голямата си част  районни кметове са ми симпатични, но те не са феодални владетели. Те са чиновници, избрани от хората за определен мандат. Нека да чуем разумни аргументи как да се похарчат най-ефективно за града, защото става въпрос за 3 млн. лв. Чух много разумни аргументи в потвърждение на тезата: защо тези пари трябва да са управляване от едно общинско предприятие, а именно: първо - асфалтирането ще струва два пъти по-евтино, второ - ще се избегнат тежките процедури по ЗОП и вместо да почнем да асфалтираме в средата на годината, ще го направим още с приемането на Бюджета и трето - разпределението на парите между районните кметове е неравномерно. Някои от районите имат 800-900 000 лв. приходи от наеми от гаражи, а някои като "Централен" са ощетени, защото нямат място да разположат тези съоръжения и при тях приходите са около 200-300 000 лв. Минаха близа 20 дена от последната общинска сесия. Аз не чух нито един разумен аргумент защо тези пари трябва да останат в тях.

Г-н Илиев, защо според вас се стигна до всичко това: обвиненията на районните кметове на ГЕРБ към вас, че не сте спазил правилника и не сте им дал възможност да говорят, искането на цялата група на ГЕРБ на вашата оставка и връщането на решенията за заема и Бюджет 2011г. от областния управител. Свързани ли са според вас тези събития?

Мисля, че са свързани, имайки предвид наближаващите избори. Разбирам донякъде ГЕРБ, защото все пак общинския съвет е мястото за политически дебат. Това, което мен ме притеснява е, че не виждам в предложенията на ГЕРБ показването на по-доброто като управление. Според мен те разсъждават по следния начин: ако попречим на управлението на града последните няколко месеца преди изборите, ние ще спечелим тези избори. Аз смятам, че това не е правилно мислене.

Вече сте се запознали с мотивите на Областния управител на Пловдив Иван Тотев за върнатите от него решения, свързани с облигационния заем и бюджета на Пловдив за 2011г. Това е прецедент в новата история на Пловдив. Какъв е вашият коментар?

Приемам го спокойно, защото това е негово задължение, а именно да следи решенията на общинските съветници. Истината е, че областният управител и друг път е връщал решения и ОбС понякога се е съобразявал с неговите мотиви, а понякога не. Това е една стандартна демократична процедура. Все още нашите юристи много внимателно проучват аргументите на Иван Тотев и на следващата сесия ще вземем отношение по това връщане.

Г-н Илиев, как всъщност протича един работен ден на председателя на ОбС ? 

Не протича по еднакъв начин. Истината е, че извън сесиите председателя на ОбС няма много задължения и от него зависи до каква степен той ще се натовари. Аз върша доста работа извън моите задължения и ми доставя удоволствие.





Още по темата: общо новини по темата: 65
01.12.2011 »
01.12.2011 »
18.03.2011 »
17.03.2011 »
17.03.2011 »
17.03.2011 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Илко защо тогава не си подадеш оставката сам??? Изкаи вот на доверие??? Знаеш че на изборите ще ви няма на картата ВМРО-НИЕ, P.Атанасов, Б.Вътев, И. Илиев, Само ДА ТЕ ПОДСЕТЯ ИЗБРАХАТЕ ОТ ГЕРБ, Както се качи на стока "Куморджиев" така и ще паднеш. КОГАТО ГОВОРИШ, ЗАМЕСЛИСЕ ЗА УТРЕ.
+2
 
 
На истинските пловдивчани ни омръзна да гледаме мазните ви мутри и затова най добре да те свалят не само от поста, но и да ви потърсят отговорност за престъпленията които извършихте с Славчо
+1
 
 
Драмата ще е за Пловдив ако останеш...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Земетресения в България
Великден 2024 г.
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: