ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Дойде ли времето мениджър да управлява Пловдивския университет
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:19 / 23.02.2011Коментари (15)6800
© Plovdiv24.bg
Доц. д-р Иван Иванов е един от петимата кандидати за ректор на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Той е декан на факултета по икономически и социални науки. В същото време ръководи вече трети мандат /12 години/ и катедра "Управление и количествени методи в икономиката".

Преди 3 месеца Министерството на образованието постави на 4-то място по рейтинг измежду 16 висши училища ръководеният от доцента Икономически факултет. Учебното звено, което е създадено само преди 16 години бе класирано редом до Варненският икономически университет, най-старото висше икономическо училище в България с 90-годишна история. "Младото" икономическо подразделение на Пловдивския университет е с по-висок рейтинг от другия авторитет в образователната ни система - 75-годишната Стопанска академия в Свищов. Икономическият факултет е най-големият в ПУ по брой студенти, в него са и 60 процента от общия брой магистри платено обучение.

- Доц. д-р Иванов, Факултетът по икономически и социални науки за краткия си период на съществуване израства стремглаво в очите на академичната общност. Как мислите да го направите още по-предпочитан избор за кандидат-студентите?

- Искам да започнем с това, че аз съм третият Декан в кратката история на Факултета. И ако той "израства стремглаво" една от главните причини за това е "фундаментът", поставен от моите предшественици проф. Михайлова и доц. Замфирова и техните екипи.

Инициирал съм обсъждане на промяна на структурата на факултета. Мисля, че имаме кадрови потенциал за създаване на нова катедра "Финанси". През следващата учебна година можем да стартираме бакалавърска специалност по "Финанси" и 2 нови магистърски програми по "Финанси" и "Счетоводство" за завършили образователно-квалификационна степен "професионален бакалавър". Ние имаме такива магистърски програми и в момента, но те са за университетски бакалаври. Пловдив е градът с най-много колежи в областта на икономиката и управлението. С тези 2 нови магистърски програми можем да привлечем към Пловдивския университет, завършващите там професионални бакалаври. При нас те ще получат много търсените на пазара на труда квалификации икономист-счетоводител и икономист-финансист /за работа в банки, застрахователни институции, фондове, всички структури, които оперират в областта на финансите/.

- Вие сте единственият кандидат за ректор, който обучава студентите как да управляват, единственият мениджър - кандидат за мениджър. Това ли Ви отличава от конкурентите?

- Ако с нещо трябва да бъда отличаван от другите кандидати в управленски план, то е в теоретичен аспект. Основната ми дисциплина като преподавател, по която съм доцент и доктор е Основи на управлението. Аз съм кандидатът, при който има пълна симбиоза между теория и практика. Професионалната ми кариера е в областта на икономиката и мениджмънта и преминава през 3 държавни университета - Икономически университет Варна, Технически университет Пловдив и Пловдивски университет. Вече 20 години съм на изборни ръководни постове - 8 години ръководител на катедра в Техническия университет - Пловдив, 12 години ръководител на катедра в ПУ, последните 4 години декан.

- В своята концепция за управление и развитие на ПУ наблягате на хората като ключов фактор, от който зависи успехът на всяка организация. Какви нововъдения смятате да направите в тази насока?

- Според мен трябва да има диалог с цел по-широко и активно участие на настоящи и бивши студенти в решаването на касаещи Университета проблеми. В заседанията на Ректорския съвет трябва да се включи представител на Студентския съвет. Системата за управление в ПУ е децентрализирана. Ще се стремя към по-нататъшна децентрализация на процесите на генериране и вземане на решения. Необходимо е подмладяване на преподавателския състав чрез по-широко докторантско обучение и по-ефективна система за финансово стимулиране на научните ръководители. Не робувам на "пенсионерски забежки". Всеки, който е в състояние да работи и е желан от катедрите и факултетите трябва да работи под една или друга форма.

- С кои проблеми бихте се заели като Ректор?

- Първата посока, в която ще насоча усилията си е материалната база - това е големият проблем. Трябва да се лобира пред държавните институции за преразпределение на материалната база на висшите училища в Пловдив. Например, сградата на Техническия университет на ул. "Цанко Дюстабанов" би могла да се използва по-ефективно. Можем да намерим приемлива за двата университета форма за съвместно ползване на тази сграда. Едно от нещата, което ми дава кураж в тази насока, е че аз познавам хората там и те ме познават.

Добре е да започнем преговори със собствениците за закупуване сградата на Химическия факултет. Имаме вече опита със сградата на ул. "Костаки Пеев". Вариант е и да се потърси помощ от общинските власти за намиране на свободни, недостатъчно използваеми сгради, които да бъдат ремонтирани. Поемам ангажимент за решаване на проблема със студентската материална база чрез изграждане на общежитие за 2 000 студенти и съвременна спортна база. Финансирането може да стане чрез публично-частно партньорство или чрез банков кредит.

Задължително е да започне сериозна подготовка за разработване на проект за европейско финансиране по линия на Оперативна програма "Регионално развитие". По този начин може да се реши въпросът за цялостна реконструкция и модернизация на материалната база в Ректората. Пропуснахме възможността да кандидатстваме за до 4 милиона лева по същата програма за периода 2007-2013 г. От 2014 стартира новият програмен период и сумите по него се очаква да се завишат двойно, в това число и за ново строителство.

- Как ще се конкурирате с останалите учебни заведения за привличане на студенти? Мислите ли как да им помогнете за получаване на студентски кредити, например, както и в професионалната им реализация?

- Онова, което може да направи един ректор е да използва авторитета на институцията и личните си връзки при търсенето на контакти с банки. В тази посока имам известни предимства, защото във Факултета по икономически и социални науки преподават няколко директори на пловдивски банки. 

Добре е да се инициират срещи с бизнеса, с различни работодателски организации за търсене на възможности за практика на студентите /стажове/. Могат да се инициират законодателни промени за данъчни облекчения на работодателите, които наемат стажанти и отпускат стипендии. Време е, работодателите да разберат, че трябва да инвестират в кадри с висше образование, защото главният в един бизнес е човешкият фактор, а не само материалните и финансови активи.



Още по темата: общо новини по темата: 1
12.02.2011 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Дано вече е дошло времето наистина мениджъри да управляват университета. Нямам нищо против филолозите, но смятам, че е крайно време в България всеки да работи това, за което е учил и знае. За мен доц. Иванов е най-добрата кандидатура за ректор. Първо, той подготвя бъдещите мениджъри, той преподава именно как се управлява и второ има практичния опит - 20 години ръководи различни академични звена. Наистина доц. Иванов е декан на най-големия факултет в ПУ - това е статистиката - над 3 700 студенти, филологическият е с около 700 по-малко, всичко това може да се провери в Ректората. При него се обучават и най-много платени магистратури, което е голям финансов ресурс за ПУ. Аз лично съм чувала негови колеги да казват, че благодарение на Икономическия факултет заплатите на преподавателите в ПУ са на доста добро ниво. Не знам защо някои от коментиращите са решили, че доц. Иванов иска да слива ПУ и Техническия университет. В интервюто с него аз чета: "Можем да намерим приемлива за двата университета форма за съвместно ползване на тази сграда. Едно от нещата, което ми дава кураж в тази насока, е че аз познавам хората там и те ме познават." Доц. Иванов никъде не говори за сливане, а за реално решаване на проблема с базата чрез съвместно ползване. Видно е, че познава хората в Техническия университет - 8 години е бил ръководител на катедра там. Доц. Иванов, стискам палци за Вас! Вие според мен сте най-знаещият и можещият за ректор! Успех!
+1
 
 
За малко да забравя, че имаме и медицински университет с три факултета (фармация, стоматология и медицина), в който медиците си нямат сграда.
0
 
 
Дошло е време мениджъри да управляват не само Университета, а и Пловдив, но това е друга тема. В град като нашия има място за не повече от 1-2 университета. Но най-добре да един единствен, за да прилича на истински университет. Университет с два-три факултета е псевдоуниверситет, не университет, а университетска пръдня. Аз съм учил в истински университет, в който всеки факултет си беше отделна вселена, всяка катедра - отделна планета. Но пък спортната база беше за всички. За какъв дявол са ни отделно аграрен, хранително-вкусов, музикално-педагогически и технически университети? Какъв университет е, примерно, аграрния? Ако тези недоносчета се обединят, ще се окаже, че имат ВСИЧКО - и материална база, и общежития, и земи и сгради, и капацитет. Всяко от недоносчетата е добро в определена област и ужасяващо слабо в нещата, които не са му "по специалността", например в класацията, излязла наскоро, Аграрния един от най-слабите в областта на икономиката, което е напълно нормално. Ако се обединят, ще се получи автоматично 3то или 4то най-добро Висше училище в България. И ще е добра база за развитие. Защото за в бъдеще финансирането ще зависи от резултатите, а те не се постигат за 3 месеца. А материалната база, която се гради с години, е също важен фактор за оценка. Административните разходи ще се намалят поне три-четири пъти и тези пари ще може да се инвестират, примерно, в наука. А отделните факултети, някои от които бивши университети, ще си запазят академичната автономия. Няма да се наложи строителство на излишни спортни бази, общежития и т.н. Всички усилия ще са в поддръжката на съществуващата база. Всички печелят от тази ситуация. Градът да не говорим - Пловдив има крещяща нужда от качествено широко профилно висше училище с развити приложна и фундаментална наука. В града ни има и занемарени лаборатории на БАН, които биха могли също да се включат активно в академичния живот. Единствените, които нямат интерес от обединение и са против очевидния обществен интерес, са ректорите на тези "университети" и филиали. А между другото в София техническите ВУЗове се обединиха в нещо като клъстър с намерението постепенно да се интегрират в един единствен Технически университет. И пак софиянци са с 20 години напред в мисленето, включително и в тази област.
+1
 
 
"Икономическият факултет е най-големият в ПУ по брой студенти" Това твърдение е невярно: Доц. д-р Живко Иванов e декан на Филологическия факултет, който е най-големият сред деветте факултета, с общо 2500 студента.
ок сам и слушам това http://m.dir.bg/new_song_open.php?sid=41909
на 23.02.2011 г.
+1
 
 
А дано вече ни отворят улицата като бутнат изгнилите четирдесет годишни БАРАКИл
0
 
 
Аз мисля, че най-достойният за ректор е г-н Запрян Козлуджов. Честен, с нови идеи, отворен за дебати. Пък и заема от доста време длъжността Заместник-ректор на ПУ.Успех!
+6
 
 
Много добър специалист!Успява да накара студентите да дискутират и да мислят.
+5
 
 
Доц. д-р Иван Иванов ми е преподавал и смея да кажа, че е изключително ерудиран и качествен преподавател. Близо е до студентите си и никога не се е държал арогантно или надменно с тях, което е повече от похвално за университетски преподавател в България, но и рядко срещано (поне за годините, в които аз съм следвала). Определено съм ЗА неговата кандидатура! Успех!
+1
 
 
Да и аз съм съгласен да се сле с ПУ, но искам Ректор да стане Рахнев. Аз съм доволен от неговото управление в ФМИ
0
 
 
Браво! Това е единствения начин да се увеличи просперитета на ПУ. Както каза доц. Иванов Филиалчето на ТУ трябва да се слее с ПУ, тогава ще се реши въпроса за материалната сграда и общежитията.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: