ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Показаха ценен исторически документ за историческото начало на Локо
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:47 / 02.03.2011Коментари (139)9685
Началото на настоящата година донесе изключително ценна новина. Стана известен непознаваният досега протокол от обединителното събрание на Атлетик и Караджа - чийто съюз преди 85 лета родил Пловдивски Спортклуб.

За да разкажем как се стигна до това откритие, за неговата ценност и онази изненада, която носи - нужно е да тръгнем по стъпките на времето.
                                  
През 1931г. бил обнародван Закон за физическото възпитание на българската младеж, а през декември 1933г. публикували и Правилника за неговото приложение. Съгласно изискванията, спортните клубове трябвало да имат съдебни регистрации като юридически лица.

Така, всеки клуб подготвил документация относно пререгистрирането си, която внасял в съответния окръжен съд. Сред най-важното в клубната документация били протоколите от учредителните събрания. Ставало дума обаче за заверени от клубовете преписи, а не оригиналите.

По този начин през 1934г. в окръжните съдилища на българските градове били обособени папки с документация на всеки спортен клуб. Впоследствие те се съхранявали в съдебните архиви, а не в териториалните структури на Държавен архив.

Ето защо, тяхното съществуване досега не бе известно (доколкото липсваше публична информация за съществуване на тези папки с документи за пловдивските клубове).

В края на миналата година обаче, Окръжен съд Пловдив предава своя архив на местната Териториална дирекция "Държавен архив". По щастливо стечение на обстоятелствата този факт достигна до нас (наистина случайно, защото смятахме, че познаваме всички документи от онзи период, съхранени в Държавен архив, а вероятността за внасяне на нови преценявахме като минимална).

Тъй или инак, този бе пътят, по който стана известен преписът на протокола от обединението между Атлетик и Караджа (ил.1, 2, 3, 4). Смятаме неговата ценност за изключителна - тъй като той разкрива имената на основателите на нашия клуб. Разбира се, част от учредителите са добре познати, за някои разполагаме и със снимки от същото време (Климент Гичев и Христо Сталевски от Атлетик).

Онова, което обаче истински изненадва - то е датата на обединителното събрание: 25-ти, а не 26-ти юли 1926г.! Тъй като това е въпрос от най-голяма значимост, длъжни сме да му отделим подобаващо внимание.

 

Източник: loko-pd.com







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Няма ли поне един истински локомотивец в този сайт? Искрено се смях на тази новина, както истински се смея на всеки наричащ се фен на Локомотив, с изписана 1926-та година в ника си. Имам приятели Локомотивци. Всеки, който си личи, че е истински такъв, казва едно: създадени сме 36-та. Наистина ми става жал за вас и не разбирам какъв е смисълът да крадете история? Какво печелите от това...10 години?!? И какво ако сте 26-та, а не 36-та....НИЩО!!! Единственото, което спечелихте са смях и подигравки от всеки трезвомислещ човек! Кажете защо нас трябва да ни е яд? Кажете, че ни е яд като извадите папирус от 3000-та година преди Новата ера! Хах Поне феновете на Левски имаха доблестта да си защитават историята и истинската година на създаването си и да се опълчат на приумиците на Батков. Имате загуба от Спортклуб с 11:2 и продължавате да тръбите, че това е Локомотив... Жалко е...ОСЪЗНАЙТЕ СЕ!!!
-1
 
 
VenTsi, а ти може ли да ни светнеш ВЪЗ ОСНОВА НА КАКВИ ДОКУМЕНТИ твърдиш, че Спортклуб се е "влял" в ЖСК? Покажи ми един документ от онова време - 1949 година, където да го пише това нещо черно на бяло! Или само си лаем ей така, колкото лаф да става? То и аз мога да кажа, че "Ботев" се е влял през четиридесетте години във футболния отбор на военния гарнизон /ФОВГ/, а не обратното? И ако обичаш, да не ми цитираш в отговор книжки, писани 37 години по-късно - през 1986 година, и то от привърженици на "Ботев".
+2
 
 
Чисто новичък, току-що писан... Поне изкуствено трябваше малко да го посъстарите, за да изглежда по-достоверно. А отделен е въпроса какво общо имате вие със Споркулубу?
-1
 
 
ЖСК София и Стара Загора са основателя на Локомотив София и Локомотив Стара Загора.
0
 
 
ЖСК е основателя на Локомотив. През първите години на комунизма по нареждане на Москва ЖСК се преименува на Локомотив и Спортклуб се влива в него. Ако Спортклуб ви беше отбора, защо не го преименувахте обратно след падането на комунизма както направихме ние? Няма нищо срамно да сте основани 1936 година, незнам защо се мъчите насила да се излагате.
+1
 
 
Уважаеми пришълци от трети, друговерски, картофен, селски пояс, На всеки е ясно, как оригинален документ на български език от времената преди едрата колективизация, предизвиква у вас разстройство на мисловните процеси в още неукрепналата ви в градска среда селска психика. Нормално, с вашето поведение, ако не изпраскате името на поета-революционер отпред, трудно някой може да повярва на внушението, че сте български граждани. Сега към нормалните хора - разберете ги, с лека ръка затрили нещо с името Ботев и създали на негово място друго, със същото име, търсещи как да ни убедят, че тия двете са колкото различни, толкова и еднакви, много трудно, дори е невъзможно да схванат исторически процес извън техния си, изначално непроследим. Всичкото им е експлозия от комплекси и неистова завист към черно-белия, процъфтяващ в градски условия от бележитата 25-ти Юли 1926г, клуб. Радвайте се българи, локомотивци, горди граждани и родолюбци, Вие пазите своето историческо достойнство! ЧЕСТИТ ВИ 3-ТИ МАРТ ОТСЕГА, ДА СЕ ПУКАТ АГАРЯНЦИТЕ!!!
-1
 
 
Агенция "МакеИнфо" съобщава, че при последните археологически разкопки, се откри каменна плоча, от която става ясно, че днешният ФК "Локомотив" Пловдив е създаден още през 342 г. пр.н.е., когато Пловдив е завладян от Филип II Македонски. Тогава, по заповед на последния, е създаден ФК "Мангал", чийто правоприемник е днешният ФК "Локомотив" Пловдив. Филип II Македонски сторил това, за да може първия футболен клуб в света, а именно най-великият на света македонски ФК "Скопие", да има противник в играта. Исторически доказано е, че тези два футболни клуба са родоначалниците на всички днешни футболни клубове по света.
+1
 
 
Как откъде ги намерихме бе, пич? Направи ни ги един майстор на фотошопа, същия, дето беше направил вашата прословута "снимка", на която привържениците на "Ботев" празнуват шампионската титла от 1929 година пред сграда, която по това време още я е нямало, защото е построена през 1931 година.Но вие, разбира се, няма да се сетите за какво става въпрос, нали? А иначе документите са били в архива на съда. Което означава, че просто не може да са достоверни, к`ви са тия няк`ви си там съдебни архиви. Виж, ако се бяха предавали "от поколение на поколение" - тогава е друга работа...
0
 
 
Брей,как ги намерихте тези документи от преди година бе,нали и преди това ги е имало?Много интересно.Типично по комунистически подменяне на история на принципа "като е срамна,нека я сменим"
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Става банално! Томаш за пореден път обясни загуба на своя отбор с липса на класа
Лош старт на Локо в плейофите, рефер си затвори очите за дузпа срещу Лясков
Петкратен шампион на България, играл и за Локо (Пд), се сбогува с футбола
Александър Томаш не пожела да рискува здравето на Евандро
Повече от 6 години Локо няма победа на "Тича"! Ще свърши ли тази серия утре?
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: