ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Реализацията на Големия воден проект може да се забави
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:40 / 02.03.2011Коментари (4)2975
© Plovdiv24.bg
"Категорично не съм съгласен с консултантите от фирма "Кокс" във връзка с Големият воден проект", е мнението на зам.-кметът в Община Пловдив Георги Търновалийски, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Към момента консултантите от фирма "Кокс" ни предлагат технология, за която смятам, че е остаряла, екологично несъобразена и нечиста. Това е технология, която финансово ще натовари всички нас с увеличение на таксата за ползване на мрежата, а също така и технология, която ще забави реализирането на проекта във времето", категоричен бе Търновалийски.

Зам.-кметът смята, че следващата седмица трябва да се организира и проведе Кръгла масана която трябва да се поставят проблемите, които стоят пред този проект, а именно проблемът на града с отпадъците и утайките. Идеята на Търновалийски е да присъстват специалисти в тази област и да се вземе решение по този казус.

Търновалийски не е съгласен да се изгражда на втори етап от проекта за инсинератор за изгаряне на утайките на Пловдив, което предлагат експертите от "Кокс". Според зам-кметът има други технологии, които обработват утайките чрез варуване, за да се "убият" вредните вещества,тъй като най-големият проблем на изгарянето на отпадъците е отделянето на вредни за хората и природата вещества. Освен това, зам.-кметът допълни, че след преработката на тези утайки, те могат много успешно да бъдат използвани като подобрители за почвите като биоторове и като биомаса , която може да пълни отнети земни маси.

Оказа се, че на ден утайките на Пловдив са средно 86 тона. Те се съхраняват на изсушителни полета, намиращи се на пречиствателни станции.

Припомняме, че на консултантите по Големия Воден проект, фирма "Кокс", ще им бъде платено, ако Община Пловдив приеме тяхната работа. Ако се отхвърли работата на експертите, има опасност от невъзможност за кандидатстване по този проект, поради изтичането на сроковете за това.

"Затова ще приемем частично тяхната работа и ще поискаме Министерството да им плати само за това, което приемаме. Смятам, че един месец ще е достатъчен след това да доработим проектът с нашите искания за промяна на технологията, която предлагат от "Кокс", поясни още Търновалийски.


Още по темата: общо новини по темата: 308
11.04.2024 »
05.04.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
28.02.2024 »
предишна страница [ 1/52 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-3
 
 
Чудно как технология, която отговаря на ред европейски директиви, може да е екологично несъобразена. Или общината може да изкара експерти с по-добро познаване на европейските нормативи, което реално си е работа на консултанта.
+2
 
 
Подкрепям позицията на общината за утайките! Заради тях общината ни може да бъде санкционирана от ЕС с особено големи глоби! И ако се ослушваме да се правим на "дръж ми шапката" по този въпрос, санкцията ще ни бъде наложена безкомпромисно, а през идващото лято градът ни ще се окаже в рискова ситуация, тъй като капацитетът на пречиствателните станции за обезвредяване и утилизиране на утайките отдавна е изчерпан. Доколкото имам инфо, консултантската немска фирма "Кокс" ни беше натрапена от министерството на госпожа Нона Караджова. Дано консултантите да приемат аргументите ни и да преработят проекта в частта за утайките.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: