ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
"Лукойл - България" обясни динамиката в цените на горивата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:47 / 10.03.2011Коментари (32)7437
© Plovdiv24.bg
Във връзка с многобройните въпроси относно динамиката на цените на горивата, пресслужбата на ЛУКОЙЛ-България излиза със следното съобщение:

Тенденцията към поскъпване на горивата както у нас, така и в цял свят е резултат от комбинираното действие на множество причини. Нарасналото потребление в страни като Китай, Индия и Бразилия, сигналите за излизане от икономическата криза на най-големите световни потребители и свързаната с това инфлация бяха последвани от събитията в Северна Африка и Близкия Изток, които изостриха опасенията за редовността на доставките и настроиха пазара към запасяване. Това предизвика рязко покачване на котировките както във фючърсната търговия на нефт, така и на международния пазар на готови горива.

От началото на годината цените на суровия петрол и готовите горива на международните пазари са отбелязали скок от 23 на сто. В същото време, повишението на цената на дизеловото гориво в България за същия период е в рамките на 12 процента, изцяло за сметка на намаляване на търговската печалба.

В почти целия Европейски съюз (с изключение на Швеция) дизеловото гориво без акциз и ДДС е по-скъпо от бензин А95. Тази тенденция е трайна и е резултат от увеличеното потребление на дизел в световен мащаб. Поради социалните функции на дизеловото гориво обаче, повечето европейски страни са възприели такава данъчна политика, че след данъчно облагане крайната цена на бензина става по-висока от тази на дизела, както поради големите разлики в акцизните ставки (до 300 EUR на 1000 л), така и чрез различни облекчения - ниски или нулеви ставки за биодизел, преференции за различни групи потребители или по-ниско облагане с ДДС.

Към настоящия момент у нас почти половината от крайната цена на горивата (40-46%) се формира от държавни вземания - ДДС и акцизи. С повишаването на акциза в началото на годината и влизането в сила на изискването за 3% биокомпонент в дизеловото гориво, неговата цена нарасна. Поради липсата на акцизни преференции за гориво с 3% биосъставки и малката разлика между акцизните ставки на бензините и дизела (под 50 евро за 1000 л), крайната му цена надхвърля тази на бензин А 95 и тази тенденция може да се промени само чрез промяна в данъчната политика.

При сегашната пазарна конюнктура бизнесът на транспортните фирми е силно затруднен. Тези затруднения обаче са причинени в много по-голяма степен от срива в строителния сектор и свиването на производството, които ги лишиха от огромен обем поръчки, отколкото от повишаването на цените на горивата, защото те са включени в цената на тяхната услуга. В този смисъл, претенциите им към производители и дистрибутори на горива са необосновани. Пазарът на горива в България е напълно свободен и при наличието на пет рафинерии в пряко съседство, няма никакви пречки за внос на горива по законосъобразен начин, ако техните цени са по-изгодни от тези на бургаския комбинат. При наличието на над 3000 бензиностанции с различни собственици, при стотици търговци на едро, конкуренцията в отрасъла е много по-силен и действащ регулатор от всеки регулаторен орган, тъй като всяко необосновано покачване на цените води до загуба на пазарен дял за съответните търговци на горива.

ЛУКОЙЛ-България следи постоянно международните котировки и реагира веднага на всяка тенденция към успокоение на обстановката със съответно понижение на цените, както вече направи през вчерашния ден, завършват от ЛУКОЙЛ.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Цените на петрола нямат нищо общо с цените на горивата тук. Забелязал съм - когато се качва петролът Лукойл вдига цените, когато петролът пада на борсите, правителствата ни качват акцизите. Всичко това води до една безумна спирала на инфлация и което е още по-лошо. Никой не може да си направи и проста сметка и не е възможно като на запад една транспортна фирма или някой фермер да хеджират горивото което ползват, защото цените в България нямат нищо общо с движенията на цените в чужбина. Всичко това води не само до стагфлация, но и до невъзможност за планиране на какъв да е бизнес свързан с гориво. Нито с газ, нито с ток, нито с течни горива. http://www.facebook.com/group.php?gid=10150108758025384&v=wall
0
 
 
Огнян Стефанов: "...Цените на горивата удариха рекорд - най-високи в историята на България. По-високи от най-развитите страни в ЕС. 2,53 лв. чукна дизелът у нас, а в Словакия е 2.41 лв., в Испания - 2.42 лв., в Люксембург - 2.21 лв., Австрия - 2.50 лв., Андора - 2.01 лв. Но във Великобритания е 2.62 лв., контрира някой си Койчо Русев, защитник на бизнеса с петролни продукти. Този човек, както и монополистите от "Лукойл" със сигурност знаят, че Люксембург е с най-високи заплати и стандарт в света. Но там продават горивото с 32 стотинки по-евтино от тук. Как става този номер - никой не казва. Когато искаш една лъжа да звучи като истина, вкарваш в нея цифри и данни, които за обикновения българин са непонятни. Ето как "Лукойл" коментира "клането" с цените: "освен от петрола цените на дребно се влияят и от инвестиции в покриване на стандарт ЕВРО 5 и екоизискванията на ЕС, в рамките на които се произвеждат горива с ниско съдържание на сяра и 3% биосъставка". Разбрахте ли нещо? Не? Това е номерът... "
0
 
 
Подкрепям колегата Даскалов под мене. Аз също ви съветвам добре да прочетете статията. От 40 до 46% от цената са държавни вземания. В Европа държавната политика е съвсем друга, затова и цените на горивата са даже по-ниски от нашите. Протестът трябва да е насочен срещу правителството ни, а не срещу Лукойл! Те добре са ни казали, че около България има още 5 рафинерии. Първо мислете, а после пишете!
0
 
 
А защо никой нищо не споменава за гяволите,дето произвеждат и пласират горива менте в България...?!И конкретно в Русе?Или пък никой не знае за тези неща?! Или на доста хора им се плаша,за да не се вдига шум по веригата за масово засекретяване и заблуждаване на гражданите-потребители на тези опасни неща?! За дизелът-менте,произвеждан в Русе,неговата дистрибуция в цялата страна и огромните печалби от невнасянето на акциз,кражбите на ДДС в последствие,съсипването на двигателите,работили с тези ерзац-продукти,няма ли държавни и местни оторизирани структури,които да видят и предадат на компетентните органи информацията,за тези злодеи? Но явно е,че структурата на престъпниците,вършещи тези изключително нагли и доходоносни престъпления,е сработила перфектно с годините,но не и без участието на корумпирани държавни и общински служители,които са на ясла в същите тези фирми,контролиращи и извършващи престъпленията,касаещи както корпоративни,така и частни клиенти потребители на ментетата им. Но престъпниците са силни там,където е слаба държавата.Където е оставена ниша,за да могат да се развиват такива дейности.И това винаги не е случайно,а целенасочено и умишлено.Но ако искаме по-добър живот,не трябва повече да си затваряме очите за такива неща,а да принудим оторизираните институции да изчистят пазара от тези меко казано бандити,пък ако трябва да се даде нужната информация до най-високото място в държавата,заа да се обърне внимание на проблема. Но ако ви харесва да бъдете крадени и лъгани от тези хубави хора с много авоари и никакви сантименти,продължавайте да ги търпите да злоупотребяват с вас,вашите деца и бъдещето им. Време е да спрем да се държим като мазохисти и страхливци,защото утре децата ни ще ни осъдят морално за това,най-малкото...Поне заради тях си струва да кажеш на хората,че ако искат свобода и приличен живот,трябва да се държат подобаващо ,за да заслужат това. Аз лично не искам това да продължава!
0
 
 
Цени на горивата в Лисабон, Португалия от 5-6.03.2011 г.: А95- 1,52 евро, А98- 1,7 евро, дизел- 1,4 евро (заснел съм табелата с цените и мога да ви покажа снимката), т.е. действително в България горивата са малко по- евтини от тези в другите европейски страни. Обратната страна на ситуацията е казана от emita- доходите ни са за оплакване. Българската заплата е като мензис (простете ми цинизма)- идва веднъж в месеца и свършва за 3-4 дни.
+2
 
 
Прочетете го цялото господа дървени глави и го осмислете!!! Написали са го хората на български език, при това доста разбираем, че да може говеда да го разберат. Каква част от крайната цена лапа правителството, каква е цената на суровината и колко остава за така наречените иззедници ... които в прочем хранят не малка част от населението, защото бизнеса храни населението, не правителството - това време отмина!!! Огледайте се , колко от тези пари са влезнали в употреба и услуга на нормалния български гражданин?! За мен е неморално да се измъчват и подиграват момчетата на бензиностанциите, които нямат никаква ама абсолютно никаква вина. Това е протест на страхливци, който е смел ще иде в софия и ще руши и вика, а не да се подиграва на съседа си който едва свързва двата края като него!
+1
 
 
ОТ ЛУК ОИЛ МИ КАЗАХА, ЧЕ СА ОБЪРКАЛИ ЦЕНИТЕ. ИСКАЛИ ДА ГИ УВЕЛИЧАТ ПОВЕЧЕ, НО Е СТАНАЛА ГРЕШКА. ТАКА, ЧЕ СЕ РАДВАЙТЕ ...
+7
 
 
Няма смисъл да ми обясняват,че през лятото се ходи по къс ръкав,а не през зимата. Разбирам единствено,че сме бедни,защото самозабравили се монополисти ни ограбват и до такава степен са приели това за даденост,че не могат и едно разумно обяснение да формулират,защото никога не са мислили,че ще им се наложи. Май трябва да хващаме пушките...
+3
 
 
Важното е да им покажем ДИНАМИКАТА в неделя. Всичко останало са философстване, празни приказки и мънкане по балкански. Удивлявам се как има българи, които нямат нищо против да ги заболи устата от дрънкане, но не и да предприемат едно-единствено действие.
+4
 
 
Лукойл са шмекери на квадрат...който не е работил при тях,не знае на какво му се вика .,,концлагер''.Руски манталитет,на българска почва =очаквано поскъпване на горивата
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: