ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (24) | Вчера (28)
Започна изграждането на “Велопарк Пловдив"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:57 / 28.03.2011Коментари (18)11963
© Plovdiv24.bg
Както вече ви съобщихме, в началото на месец март велоклуб "Крива спица" започна на практика работата по превръщането в реалност на една тяхна мечта - "Велопарк Пловдив". До този момент на хората от клуба бяха необходими повече от две години за подготовка (планиране, структуриране на проекта, набавяне на административни разрешения...).

"Велопарк Пловдив" ще бъде първия парк в България, базиран на опита и най-добрите практики, преминали изпитанието на времето и доказали се като дългосрочни и устойчиви проекти зад Атлантика и в други държави, където колоезденето е един от най-популярните спортове и начини за отдих.
Паркът ще включва множество съоръжения за най-разнообразен тип за карачи с различни умения - от съвсем начинаещи, до всеки, който желае да подобри карането си, да експериментира нови техники и да усвои преминаването през по-леки и по-трудни препятствия - неща, които след това ще са безкрайно полезни в истинската Планина.

От велоклуб "Крива спица", ядрото на който са жители на Пловдив, обясняват на шега идеята за създаването на парка по следния начин: открай време Пловдив е известен като "Градът на седемте тепета", а те всъщност са по-малко. Едно от тях е разбито в началото на 20 век за добив на павета, а други три са се слели в така нареченото Трихълмие (Trimontium) или "Стария град", така че се възприемат като едно. Затова членовете на клуба, като отговорни граждани, са решили да възвърнат блясъка на пловдивския герб, на който има седем хълма, опасани от река, като "добавят" липсващите в непосредствена близост до р. Марица. Новите хълмове ще бъдат "стартови хълмове", от които ще започват всички приключения във "Велопарк Пловдив".

Като оставим настрана шегата, нещата са напълно сериозни. Теренът за Велопарка е с площ 4 декара и е предоставен от Община Пловдив, район "Западен". Предвидени са десетки спeциализирани съоръжения за развиване уменията на планинските колоездачи. За да се добие представа за мащаба на съоръжението, според проектите на мястото се очаква да бъдат изсипани и обработени около 1000 куб.м. пръст, което прави над 130 камиона.

Съоръженията във "Велопарк Пловдив" ще са наистина много и разнообразни, а най-хубавото е, че достъпът до тях ще е напълно свободен и неограничен, при това с 4-годишен ангажимент велоклубът да поддържа и обновява всичко, което вече е направено.

Проектът е подпомогнат финансово от Фондация "Работилница за граждански инициативи", а "Крива спица" ще вложи собствени средства, отделно от десетките часове труд, които членовете на клуба вече са положили и тепърва ще продължат да отделят. Всяка помощ за изграждането на велопарка ще е добре дошла за велоклуба, понеже те са се заели да правят всичко със собствени средства, а искат да се получи нещо истинско. На този етап най-полезна би била подкрепа от пловдивски строителни фирми, които имат излишна чиста и хубава пръст, която могат след изкопните си работи да предоставят безвъзмездно на клуба, като вместо да я депонират извън града, я предоставят на пловдивските колоездачи по напълно законен начин.

Амбицията на клуба е ясна - за няколко месеца, до началото на лятото, да превърне една буренясала поляна в най-големия и разнообразен MTB Skills Park в България, който да стане любимо място не само за пловдивските любители на планинското колоездене, а и уникално съоръжение за България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Камионите с пръстта вече пристигат, малко по малко... Ако имате познати в строителна фирма, която може да предостави пръст от изкопни работи, свържете се с нас и ни дайте тази информация! Ние и всички колоездачи ще Ви бъдем благодарни!
+1
 
 
Отлична идея...Дано дойде ред и за автополигон,че вече не остана празно място за обучение...
+3
 
 
Браво, герои сте!!! Сега вече ще има къде да се изявя :)))))
на 28.03.2011 г.
-10
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (3)
+10
 
 
след колодрума и тази новина :) има надежда за спорта в Пловдив :) Сега да оправим ст. Пловдив и Ботев шампион ииии ОБИЧАМ ГРАДА СИ :)
+6
 
 
Всичко ще се изпълни, но колкото повече хора помогнат (кой с мотики, кой с връзки в строителни фирми), толкова повече ще получат пловдивчани и гостите на града. Ние от "Крива спица" искаме безвъзмездно да направим нещо добро. Ако някой иска да ни помогне, нека се свърже с нас чрез http://kriva.org Това място няма да стане просто "полигон за голоездене", а облагородено зелено петно между трънаците и шипките наоколо.
КРАСОТА,ВЯРА,БОРБА!
на 28.03.2011 г.
+12
 
 
Хехехе а дано се изпълни това ! Една хубава новина за Пловдив !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Ген. Нонка Матова: Запишете се! Всяко ваше участие в спорт е здраве и добра емоция
Ботев "намигна" на Етър след трите победи и им честити празника
Томаш и Керкез отсвириха дербито Локо - Ботев в Трета лига
Кадри от дрон: Вижте как върви изграждането на козирката на Трибуна Спортклуб
Ботев с призив преди Славия: Чакаме те на "Колежа"!
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: