ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Канонизираха мъчениците от Батак и Ново село
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:51 / 03.04.2011Коментари (16)6278
Българската православна църква канонизира мъчениците от Батак и Ново село, загинали през 1876 година по време на турското робство в борба за православната вяра. Паметта на новомъчениците от Батак ще се почита на 17 май, а денят ще се нарича Събор на Баташките мъченици. Паметта на новомъчениците от новоселския манастир "Света Троица" в град Априлци ще се почита на 9 май. От днес за тези мъченици ще се служат не заупокойни молитви, а молебени за тяхното застъпничество. Това са около 4000 - 5000 българи, загинали в Батак през 1876 г., и около 700 души, загинали във въстанието в Ново село, Батошево и Кръвеник и околностите на Априлци същата година.

В храм "Свети Александър Невски" бе прочетено Синодално послание за канонизация на новомъчениците от Батак и Ново село, загинали за вярата. Синодалното послание беше прочетено от секретаря на Светия Синод на Българската православна църква епископ Наум. Светият Синод определя загиналите в Батак и Новоселския девически манастир в град Априлци да бъдат провъзгласени за мъченици, заедно с произтичащите от това действия, последствия, църковна прослава, преклонение пред свети мощи и свещените им изображения, молитви за тяхното застъпничество.

Извършената днес тяхна земна прослава идва само, за да потвърди принадлежността им към божиите угодници, се казва в Синодалното послание. Българският народ винаги е почитал и се е вдъхновявал от паметта на всички свои светци, особено за мъчениците за вяра.

Светият Синод ще продължи с процеса на проучването и канонизирането на просиялите по българските земи с мъченичество богоугодници - се казва в Синодалното послание, подписано от Патриарх Максим и членовете на Светия Синод - митрополитите на БПЦ.

След канонизацията Светият Синод ще уведоми останалите православни църкви за нея. Канонизацията беше извършена от Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, в съслужение с духовници от Българската православна църква. На службата присъстваха много от митрополитите на Българската православна църква, представители на Духовните семинарии, на Светия Синод, свещеници. Игуменът на Зографския манастир Архимандрит Амвросий също присъства в храм "Свети Александър Невски".

Лично Патриарх Максим освети икони с изображения на мъчениците. Президентът Георги Първанов се поклони пред новоосветените икони на мъчениците от Батак и Ново село. Освещаването на иконите извърши лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим. Иконите бяха поръсени със Светена вода. Благословени бяха хората, които присъстваха в храма. Много от гражданите искат да се поклонят на иконите преди те да отпътуват за родните места на мъчениците. В храма освен президента Георги Първанов, присъстват и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепрезидентът Ангел Марин, лидерът на "Атака" Волен Сидеров, много граждани. Тропар на Баташките и на Новоселските мъченици беше изпълнен за първи път.

Новоосветените икони на Светите Баташки и Новоселски мъченици ще останат в храма "Свети Александър Невски" до днес следобед, за да могат вярващите да им се поклонят. Иконите бяха изнесени от храма и се извърши литийно шествие около него. Хиляди граждани са се събрали край храм. "Свети Александър Невски", много от тях носят българските знамена. Образуват се опашки от вярващи около входовете на църквата, за да влязат и да се поклонят пред иконите. Литийното шествие беше съпроводено с тържествен звън на камбаните. С него приключи църковната служба, която продължи близо два часа и половина.

Иконата на Светите Новоселски мъченици ще остане в храм "Св. Александър Невски" до 15.00 часа днес, когато ще отпътува за град Априлци и там ще бъде тържествено посрещната.

Иконата на Светите Баташки новомъченици ще остане в храма до 16.00 часа, когато ще отпътува за Пловдив и ще бъде тържествено посрещната.

Това е първата канонизация, извършвана от Българската православна църква от 46 години насам, и първата канонизация, извършвана от Негово Светейшество Патрирах Максим. Последните канонизирани български светци са Свети Паисий Хилендарски през 1962 г. и Софроний Врачански през 1964 г. Те са канонизирани от тогавашния патриарх Кирил.

Източник: агенция "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В 1372 турците избиват и отвлечат в робство цялото население на Бактун и града престава да съществува.
0
 
 
В 1359-1364 турски нашественици извършват масови кланета в Стара Загора, Пловдив и Сливен. Тогава е избито и отвлечено в робство цялото население на градовете Венец и Сотирград и те престават да съществуват.
0
 
 
Май забравяме мъчениците от Стара Загора?Кога ще дойде и тяхното канонизиране?
0
 
 
Най-смисленото нещо извършено от Българската църква последните години ..всички загинали за вярата си,са светци и заслужават ден за почит във всеки бългаски дом..
0
 
 
Канонизацията - лесна работа. Срамно дълго отлагана, бих казала, но сбъдната. А дали сме достойни за тези свети хора?
+1
 
 
Поздрав за братя Юзеирови и за разни догановци,лютфита и други такива чифути!!!
0
 
 
Отдавна трябваше да го направят .Едва ли в днешно време биха се намерили такива герои.
0
 
 
Крайно време беше да им отдадем заслужената почит !!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
В Пловдив арестуваха трима, изнудвали жена за 173 000 лев
Откриват нови детски градини в Пловдив
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: