ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Всеки четвърти без здравна осигуровка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:38 / 11.05.2011Коментари (15)3195
© Plovdiv24.bg
Над 1,9 милиона, или всеки четвърти българин, вече нямат здравни осигуровки. Това показват последните данни на здравната каса, огласени вчера от КНСБ. В същото време 1,200 млн. от тях вече си имат личен лекар, но не са плащали редовно и поради това изпадат от системата. Част от хората сигурно са в чужбина и са забравили да подадат декларация в НАП за освобождаване, други са в сивия сектор, коментира вчера вицепрезидентът на синдиката д-р Иван Кокалов на кръгла маса, организирана от конфедерацията и германската фондация "Фр. Еберт". Броят на неосигурените нараства заради неудовлетвореност от системата, емиграция и безработица, смята той.

Всеки работещ внася месечно за здраве средно по 53 лв., докато за останалите, които са ангажимент на бюджета, постъпват само по 19 лв.

Държавата не е коректен осигурител, на практика тя точи здравната каса, понеже плаща малко и нередовно, коментира д-р Кокалов. Трансферите към НЗОК редовно закъсняват с 2-3 месеца. Дори в момента преводът от финансовото министерство се бави, приходите намаляват, а разходите на касата нарастват, твърди синдикалистът.

Според закона държавата плаща за пенсионерите, децата, държавните служители, полицаите, военните и т.н.

В страната има доста хора по села и градчета, които се изхранват от личното си стопанство, но без да продават на пазара. Заради това те нямат и доходи. Въпреки това обаче са длъжни да внасят по 83 лева като самоосигуряващи се. Да преосмислим най-после критериите за здравните осигуровки и отпускането на социалните помощи, настоя депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов, член на здравната и социалната парламентарна комисия. Той предлага да се възстанови старата практика работещ член на семейството да може да осигурява безработния.

При сегашната система двата милиона работещи българи на практика издържат цялата здравна система, пресмятат от КНСБ.

В момента 600 000 човека нямат лични лекари и разчитат единствено на спешната помощ. За 424 практики пък няма кандидати и те стоят незаети. Достъпът до медицинска помощ не е гарантиран за всички българи, предупреждава Иван Кокалов.

Сериозно са орязани и парите за профилактика. За превенция на незаразните болести тази година са заделени 640 000 лв. по-малко, а за заразните - 440 000 лв. Дори за борба с наркотиците намалението е с близо 75 000 лв., показват още сметките на синдикатите.

Те призоваха здравната реформа да се прави без експерименти, само след научни аргументи и успешни пилотни проекти.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Какво е това "да подадат декларация в НАП за освобождаване" ? ОСВОБОЖДАВАНЕ??? От кое? Всеки сам си поема отговорността за здравето, което ще рече, че дали имам или нямам застраховка, как плащам когато ми се наложи мед. помощ си е лично мой проблем...
0
 
 
за какво са ни осигоровки като на всякъде си плащаме като попове
0
 
 
Поредната финансова "пиявица", която само взима, а нищо не дава.В Бг се работи,за да се издържат социалните паразити и пенсионерите,затова и до никъде няма да се стигне.Системата е направена така,че поколенията в бъдеще все по-малко да имат право на пенсии и други социални облаги и по-бързо да "отпътуват" от този свят. :(
0
 
 
не вярвам нито в пенсионната нито в здравната система като изпадна в безишодица се моля само бог да ми даде смелостта да се самоунишоя...
0
 
 
Тази година всеки четвърти без осигуровки, догодина - всеки трети, а по-догодина - всеки втори - натам вървят работите...
0
 
 
Това означава, че точно толкова цигани живеят в БГ! И защо никой нищо не иска от тях?!?
0
 
 
Да, малкото внасящи здравни осигуровки издържат всички. И затова парите не стигат. Но има и други причини и за тях се мълчи. Значи средна годишна вноска 600лв., в доста случаи и по-голяма и какво? От тези пари ми се полагат мизерни 50лв. за един никакъв профилактичен преглед и 2 евтини пломби. А когато ми се наложи преглед при специалист си плащам сериозни суми. За какво да давам пари тогава на държавата? В малките болници е пълна мизерия, но в големите се правят всякакви злоупотреби с лекарства, излишни скъпи лечения и т.н. И това не е тайна за никого. За какво да давам пари тогава аз? И още нещо- само в пловдивската здравна каса работят около 400! човека. Е, няма как нещата да вървят по нормалния начин. За циганите пък въобще не споменавам.
0
 
 
Създаване на работеща икономика инвестиции и работни места премахване коръбционите механизми са може би първите стъпки които управлаващите трабва да направят и доволните хора намерили реализация ще желаят сами да осигъряват бъдащето си и здравето в частност.
+1
 
 
За да намат 1.900.000 българи здравни осигъровки трабва да има причина .Сбърканата здравно осигърителна система или живота под прага на възможностите да оцелееш днес не да осигъряваш необозримото утре.Каквито и да са причините говори че нещата в България са сбъркани. Ах как мечтая когато се прибирам в БГ.да виждам весели усмихнати пълни са енергия хора.
0
 
 
Системата е объркана. НОИ трябва да се закрие. Осигуровките да се добават към данък общ доход (нямаш доход не плащаш - имаш плащаш). Всеки да може да използва медецинска помощ. Който може да се позволи - да си плаща (за да мине по-напред на опашката).
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България и Войната в Украйна
Абитуриентски балове
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: