ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Кръщават площад на Батето в Брестник
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:02 / 15.05.2011Коментари (26)7609
©
Площад в пловдивското село Брестник ще носи името на бившия шеф на БФС и БОК Иван Славков-Батето.

"Ще издяламе лика му от гранит, а с цветна мозайка на стената срещу кметството ще бъдат изрисувани кръговете на олимпийското движение. Казал съм и ще го направя, догодина на 3 март го откриваме", обеща кметът на селото Георги Козов.

Вече умува как да подготви предложението до съветниците в община Родопи, та да гласуват промяната на сесия. Местният едър фермер Димитър Конзуров е готов да даде първата лепта за начинанието, смятат да открият скоро и обществена дарителска сметка.

Козов и Батето били големи приятели. С години столицата на мавруда, както е известно селото в Родопската яка край Пловдив, беше любимо място за приятелски джамборета на Славков.

Почти няма голям празник, на който да не е гостувал там - Трифон Зарезан, Бабинден, 3 март, Седмицата на младото вино в началото на декември. Йордановден и Ивановден ги сливаше.

"Пристигаха с Иван Вуцов и отсядаха във вилата на бившия футболен съдия Йордан Сталев и два дни купонът не спираше", връща се назад кметът.

Легенди се носят за банкетите в прочутата селска кръчма с тематично име "Позитано 20". "Сядахме по 60-70 души на масата и с часове го гледахме в очите, душата на компанията, не могат да го прежалят брестничани".

На последната сбирка за Трифон Зарезан Батето хапнал агнешко, пил една малка руска водка, а като минал на мавруд, му дошла музата и запял "Земи огин, запали ме". После държа 10-минутна реч за ползата от виното и жените, много ни разчувства", спомня си Козов.

В края на всяка разпивка оркестърът го изпращал по улицата до колата като тежък кум, а Батето пъхал едри банкноти на музикантите. Щедър човек беше, под 100 лева бакшиш не е вадил за свирнята, коментират с възхищение аверите му.

Напоследък Батето отказал уискито, а предпочитал домашна, двойно препечена брестнишка гроздова. Дръпне 50 грама и мине на мавруд. Точно край маврудовите масиви на Свети Трифон тази година, докато зарязваше, Батето попълни с цяла реч сборника си с бисери.

"Искам в Брестник кебапчетата да растат по лозята. Говорил съм и със земеделския, и с финансовия министър да лобират пред Бойко Борисов да слее Свети Валентин и Трифон Зарезан. Така от всяка чепка ще растат и по две кебапчета".

Първоначално на хората в селото им дошла идея да кръстят улица на негово име. Но не някой сокак горе по новите вили, а централна, примерно тази, дето минава покрай кръчмата "Позитано 20" и църквата.

"Обаче ще създадем проблем на хората, ще трябва да си сменят личните карти, нови табели", разсъждава кметът Козов. Помислили да именуват на Батето селския стадион, но той е даден на концесия на ФК "Брестник" и частниците едва ли ще се съгласят.

Затова се спрели на площада в центъра на селото - от едната страна е кметството, а от другата местното читалище "Саморазвити".

"Освен това ще му открием барелеф на чешмата край параклиса "Св. Андрей Първозвани", планира кметът.

Източник: в. "24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
То не бяха руски посланници и руски паметници , то не бяха купони в Позитано 20 (само за избран електорат),то сега и ще кръщава Сряятсело(така казват на площада от мнооого години назад) на батето дето са си пили ракииката и са си угаждали на шкембетата.Чакай бе кмете ти Бресничани питал ли си ги дали искат,питаш само подмазвачите дето се въртят около тебе ,що не събираш средства за една детска площадка или пенсионерски клуб или пък да си платите тока че навсякъде в селото е тъмница нощно време.Тея от Брестник не са наред на кмета му дай тържества и поводи за купон пък те продължават да си го преизбират...Уфци...
-1
 
 
Ей тая с фамилия Гоебел е голама българка. Батето е великан. А и другата циганка Сийка какво коментира
0
 
 
батето беше много голям . МНОГО голям .... може да беше всякъв , ама е направил повече от КОЙТО и да е друг за спорта в България ..... прочетете книгата , да разберете за ква личност си говорим . човешките му пороци са без значение за мен - накрая бром кво си дал и кво си взел , а той е дал повече отколкото е взел - мислете си квото си искате ...
0
 
 
прост народ зависи от каква гледна точка , прост за хората които незнаят нищо за страната си а само чалга и гюбек и фолк тупализам :)))
+1
 
 
Браво на брестничани,поздравявам ги!
0
 
 
"....ами ТЯ си забрави веднъж СУТИЕНА в къщи..."...!!!??? Ставаше въпрос за Стефка Костадинова...!!!! Един мъж,ако е МЪЖ НИКОГА не би говорил така за една жена с която е бил в ЛЕГЛОТО....!!! И аз пия вино,ама този "БОНВИВАН" беше ЛЕКЕ,което НЯМАШЕ ИЗЧИСТВАНЕ....
0
 
 
хехех мир вам глупави овце .батето беше велик нее взел ни един лев и уникален ерудит ,ноо само умен човек би го разбрал и оценил а вия маи сте от простолюдието но не просто от людието а от наи тъпите овце )))ехх защооо защоооо трябва да търпя тази простота защо батето е само един а отрепките са населили света .злобни подли алчни и наи вече страхливи и ограничени и от положението на собствената си мизерия и безпомощност страх от това да се промените и живота си страх от всичко плюете великите хора ,защото батето е голям и няма втрои в бг като него освен левски и иваило свинаря но защо ли се дразня и се чудя на гнидите и що ли си хабя нервите да ви чета тъпотиите и излеянията на дребните си комплексирани душички .поклон пред батето и пред делата му не за държавата аза делата му за хората защото е направил нвероятни неща които дори не може да осмислите а че се бъзикаше с такива като вас и че повечето не го разбирахте е ствсем ниормнално ,все пак не виждате по далече от двора на комшията и дребните си проблемчета
-3
 
 
Е,,,,ТОВА СА ВЕЧЕ ПЪЛНИ ТЪПОТИИ,,,ПРОСТО НЯМАМ КОМЕНТАР!!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
С мисъл за финала: Ботев търси добър резултат в Кърджали
Новак Джокович бе уцелен с шише с вода по главата
Томаш: Поемам изцяло отговорността, сбърках! Следващият мач ще е по-лесен
Томаш, искай смяна! Срам и позор!
Пловдивчанин свири дербито Спартак - Ботев в Трета лига
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: