ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Евелин Парасков: Задължителната работа след дипломиране при тази безработица е абсурд
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:29 / 27.05.2011Коментари (37)8180
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Задължителна работа след дипломиране при тази безработица? Това е абсурд! Идеята е прийом от Живково време, от всяко действие на правителството лъха носталгия по времето отпреди 1989 г.", казва Евелин Парасков, организационен секретар на Съюз за Пловдив.

Парасков е на 25 години, завършва право в ПУ "Паисий Хилендарски". Влиза в политиката, привлечен от идеите на Съюз за Пловдив клишето, че младите хора са бъдещето на нацията, най-сетне да бъде изоставено и заменено с реални мерки за настоящето на същите тези млади хора. На учредителното събрание на партията е избран за организационен секретар

Г-н Парасков, завършвайки право, как гледате на идеята на премиера студентите да бъдат задължени да работят в България примерно 5 години след дипломирането си?

Бих работил не само 5 години, а и през целия си живот в България, ако условията за развитие тук са достатъчно добри или поне сходни с тези в европейските държави. Иначе сама по себе си идеята е един прийом от Живково време, не би следвало с подобни репресивни мерки да се закотвят тук младите специалисти.

Какво разбирате под добри условия? Стандарт, равен на европейския, или нещо друго?

А защо не и по-висок стандарт? Това е шега, разбира се, защото е ясно, че в близко време няма как да достигнем европейския стандарт. Но е напълно възможно в България да бъдат създадени нормални условия за реализацията на един млад човек, който завършва висше образование и знае два-три езика. Преди да влезе в управлението, ГЕРБ обещаваше за заложи на експертното начало, но практиката показва, че водещ си остава партийният принцип. При назначения се гледа не какво човекът знае и може, а дали е верен на партията. И когато се намери правилният партийно човек, за него се правят конкурси до дупка - всички помнят анулирането на проведения конкурс в Инспектората по образование и насрочването на нов, за да бъде взета на работа Павлинка Кацарова. Впрочем онзи ден тя за втори път пропусна тържествата за 24 май, което ясно показва какво е отношението й към просветата и традициите, но това очевидно няма значение, по-важното е, че е активен член на ГЕРБ. Има много такива случаи и те доказват, че младите хора нямат равен старт с партийните кадри и че дори и да са решили да останат в България, много скоро ще се демотивират и ще загубят желание да живеят тук. Това е неминуемо, защото ощи при първия конкурс младият човек разбира, че всичко е опорочено и че в България без връзки не става.

Тоест очаквате правителството да осигури ясни правила за назначаване на работа и смятате, че тогава няма да се налага младите хора да бъдат задържани с репресивни мерки?

Да, разбира се. Друг вариант за подпомагане на реализацията на току-що завършилите е решаването на проблема със стажа. Много работодатели искат обучени и в практиката кадри, а в повечето специалности не е предвиден стаж, който осигурява това практическо обучение и навлизане в работата. Така че е по-добре да се помисли за добри стажантски програми, вместо да се въвеждат ограничения от типа на задължителна работа.


- България обаче е бедна държава и има известна логика висшето образование държавна поръчка, дотирано с данъците на всички, после да бъде използвано поне известно време в полза на същата тази държава.

Не приемам тази логика, защото във всяка държава е така, а и родителите на студентите са плащали данъци в продължение на много години, така че в някакъв смисъл са платили образованието на децата си. Но по-важното е, че европейските норми гарантират свободното движение на хора, стоки и капитали. Това би трябвало да се знае от премиера, който се опитва да ограничи това право на избор. Изобщо от всяко действие и порив на правителството лъха носталгия по времето отпреди 1989 г. Може би като на човек, който сам е признавал, че знае само една дума на английски, на Бойко Борисов му е трудно да си представи какви възможности има млад човек навън. Но те определено са по-добри от перспективата да се садят картофи, както премиерът ни посъветва да правим като антикризисна мярка. И още нещо - той прави паралел с трансферите във футбола, който е любимата му тема, но нещата там са коренно различни. А и дори да приемем, че всеки студент е длъжен да работи за държавата, след като завърши, как ще стане това? Има безработица, липса на работни места, а в същото време се говори за години задължителна работа. Това е нелепо, направо е абусрд! Така че единственият изход е привличане на инвеститори, които да създадат привлекателни условия за труд.

Строежът на магистрали не е ли част от процеса на привличане на инвеститори?

Строежът на магистрали е много хубаво нещо, но правителството е длъжно да строи с нашите данъци и европейските средства, то не ни прави услуга, като изгражда нови пътища. А и само наличието на магистрали е крайно недостатъчна предпоставка за привличането на инвестиции. Това не може да бъде единствената политика на правителството. И Хитлер е строил магистрали, но не с това е останал в историята.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това трябва добре да се обмисли,за да се приложи, но не е лошо като идея.Ами другите студенти които не са държавна поръчка какво ще правят, ще ги гледат ли??:))По принцип е добре да се намери решение за всички по възможност!
-1
 
 
Драги Г-н Станков, бихте ли ми показали такива длъжности в момента, та да кандидатствам без държавата да ме насилва. За какво право ми говорите- влезте в час. Карате ме да се чудя що за хора сте останали в тази БГ. Не разбрахте ли, че пазар на труда в бг няма- да не говорим за специалисти и вицшисти. Дискусията е просто безмислена, но е хубаво, че я има.
0
 
 
да вземе да прочете ЕС законите, по-специално свободното движение между страните членки в ЕС....
0
 
 
Евелине Парасков, прав си, че задължителната работа по "разпределение" е отживелица от Живково време. Но също така отживелица е и "държавната" поръчка. Какво "поръчва" и за какво харчи пари държавата, след като тя не знае какви кадри ще й бъдат необходими след една, а камо ли след пет години? Защо трябва да се харчат държавни (обществени) пари за обучение на специалисти, за които не може да бъде осигурена реализация след завършването? Който иска - нека следва, но да си плаща и сам да си търси работа! Другият вариант е държавата да издържа всички студенти, но това е фантастика... Трябва да има равнопоставеност и равен старт за всички желаещи да получат висше образование, а не за едни - майка, за други - мащеха...
0
 
 
Скъпи Българи, не бъдете наивни и си направете една проста аритметика- колко студенти се дипломират на година и колко свободни места за специалисти се предлагат, дори и конкурсите са секретни в момента. За каква работа говорите? Няма 1 сайт на министерство с обявена работа или конкурс. Ако някои ми намери работа в бг за 5 години по специалността, веднага се прибирам. Успех на всички заблудени. :(
+1
 
 
Е тогава г-н Лалов , каква е идеята да учат? Може би да си поживеят още 4-5 години на таткови разноски. Щом и без това няма да работят това, което са учили да не си губят времето то за мияч не се иска висше.
+1
 
 
г-н Парасков поздравления, отлични доводи! Защото всичко това съм го изпитала на собствен гръб: нямаш връзки=нямаш работа. Току що дипломирана и с три чужди езика, българските работодатели ми казваха, че или нямам стаж или съм прекалено квалифицирана. Ето защо от 10 години не живея в България и като гледам нищо не се е променило!
0
 
 
Студентите може да не работят в чужбина по специалността си, но пак ще взимат по-добри пари там, спрямо мизерните заплати тука, дето едва покриват минимума, а някой път и това не могат ...
+1
 
 
Съгласна съм с всичко казано в интервюто от господин Парасков и с някои коментари.Мога само да добавя,че за да има реализация на младите хора в България,първо трябва да се освободят всички работещи в пенсионна възраст.Освен това смятам,че нивото в българските университети е под всякаква критика и критериите там не са толкова интелектуални,колкото финансови.Необходимо е да се наблегне повече на практиката,а не на теорията,която в много случаи е излишна информация.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: