ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Радко Тодоров: Кино "Космос" е сграда, обитавана от духове
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:35 / 11.06.2011Коментари (17)19586
©
Арх. Радко Тодоров е завършил художествена гимназия, преди да се дипломира в специалността архитектура. Работил е само в частния сектор, като в момента е управител на една от най-големите проектантски фирми в Пловдив - "РТ консулт". В архитектурната му биография е проектирането на 76-метрова сграда до хотел SPS, "Роял център" и жилищeн комплекс "Елит - Тракия". Тодоров е и архитектурен консултант на Съюз за Пловдив.


- Арх. Тодоров, защото приехте да бъдете консултант в особено важната сфера на архитектурата именно на Дани Каназирева и Съюз за Пловдив?

- Този град има нужда от млади хора, които искат да го развият, да го създадат отново, тъй като в този момент Пловдив е изпаднал в една апатия. Привлече ме политиката, която води Дани Каназирева, и изключително енергичният й екип, както и идеята да работя за гражданите на този град - за това да се чувстват комфортно, да просперират и да създадем една нова история.

- Следили ли сте дейността й като общински съветник?

- Следя дейността на доста емблематични фигури за града и съм убеден, че политиката има нужда от нови хора - амбициозни, умни, желаещи и можещи да създадат нещо ново.


- Напоследък много се спори по един проблем точно във вашата сфера - съдбата на бившето кино "Космос". След общественото обсъждане се взе решение предназначението на сградата да се запази и другите идеи бяха изоставени. Какво мислите за това?

- Общественото мнение в този град е факт и трябва да бъде факт. То трябва да бъде слушано и да се взима под внимание, но не общественото мнение, повлияно от ситуацията, а трезвомислещото, разсъждаващото за бъдещето мнение на обществото. Ние трябва да градим история сега, в този момент, учейки се от предишната история, ние създаваме в настоящето бъдещата история. Кино "Космос" не е в списъците на паметниците на културата, което означава, че сградата не е значима в такава степен. Тя има сантиментална стойност - за времето, в което е била създадена, е била емблематична сграда с 900 места, създаваща обществена среда, учейки хората на нещо ново и на култура въобще. Животът обаче се променя и киното не се експлоатира от 15 години, а вече е актуален и въпросът има ли все още такъв интерес към зали от този тип. Ето, в един от моловете има 12 по-малки зали, които се използват.

- Абсолютно ясно е, че 900 души вече няма как да отидат едновременно на кино, но се говори за запазване на културното предназначение на сградата като цяло.

- Самата реконструкция на една такава зала е много труден процес, който ще доведе до ограничения в това, за което тя ще се ползва. Запазвайки тази сграда, под нея е невъзможно изграждането на подземен паркинг, а нови паркоместа са много необходими. Кино "Космос" е сграда, обитавана от духове, за мен тя е приключила своята дейност, затова и трябва да отстъпи мястото на един нов обект, който отговаря на нуждите на града. Ще ви дам пример с хотел "Роял" - той беше на не повече от 10 години, но за това време изискванията на пазара се бяха променили и там вече нямаше нужда от хотел. Затова хотелът беше съборен и по мой проект беше построена нова бизнес сграда. Нищо лошо няма, ако след 20 години се появи нуждата от съвсем друг тип обект, сегашната сграда бъде премахната и изградена наново.

- А кой трябва да решава каква е обществената нужда?

- Пак трябва да има обществено обсъждане, но когато се избират проектите и вече има ясни идеи какво точно ще се строи. За кино "Космос" нямаше решение да стане гараж, това бяха само слухове. Така че мнението на обществото трябва да бъде чуто, но не е нужно да се оставяме вехтории да ни затрупват. А и е малко странно, че общественото мнение не реагира толкова активно, когато падат къщите в Стария град, паметници на културата се рушат или се изоставят разкопки.

- С какво си обяснявате това?

- Не зная, но затова казах, че общественото мнение трябва да бъде трезво, а не манипулирано и трябва да се мисли как да създаваме бъдещето на този град.


Още по темата: общо новини по темата: 120
14.03.2024 »
13.03.2024 »
22.02.2024 »
14.01.2024 »
14.11.2023 »
18.10.2023 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
млад,енергичен,сърбят го ръцете да подхване някаква работа.Добре,обаче защо иска да бута?Ако е архитект може да предложи поне няколко решения да се запази тази сграда,която наистина е голяма и може да се изпалзва за доста неща.Няма да правя предложения,но салона е голям,предверието също,има и втори етаж.Толкова много неща могат да се измислят.Най лесно е да се бута.Те и хуните така.Да бутнат да завладеят,а после други да му мислят.Този съвременен хун ако наистина е завършил нещо,то задължително е да знае как в Италия,например биха могли да избутат всичко и да натворят модерни стъклени кули,но не го правят,защото не са завършили училещето на нашият хун.Простите италианци живеят в старини построени от преди две хиляди години и не дават нищо да се бута,а такъв като нашият биха го обесили веднага на първият удобен клон,камо ли да дава акъли.В България неуките умират да раздават акъли,съвети,мнения по въпроси за които нямат никакви знания,просто им се печели.Печели им се и още как.Мисля ,че това съвременните "архитекти"най-много предпочитат ,независимо от общественото мнение.За тях това е само пречка.
0
 
 
Омръзна ми от безмислени дебати и говорещи като мастити професори в престижен университет. Единствен Димитър Георгиев излезе и каза ясно какво иска да прави. моето мнение е че киното трябва да се ремонтира и да има културно предназначение, но това е само едната част на въпроса. Другата е, как да се организира цялото пространство около киното? И наистина ще трябват досота пари
-8
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
+6
 
 
"Самата реконструкция на една такава зала е много труден процес" Ами труден е, тая работа не е за всеки. Иска се и "майсторлък". То да го бутнеш и да градиш на чисто е лесно. Като не знаете как стават тия неща - питайте, има си хора, знаят и могат - ще ви кажат и ще ви покажат.
+8
 
 
Ама че хвалипръцко. Май точи зъби да го бутнат киното. Е какво като не е в някакъв си списък - то все едно рендето на Главната е голямата кутура - ей за такива като него сигурно. Киното е закрита зала с 900 места. Това е важното, както и това, че може дасе използва по много наични, не смао да се гледа кино - най-малкото да е резерва на античния театър когато вали!
+9
 
 
Ама сте и вий. Ми тоя пич се готви да става архитект на сградата, която ще се построи върху това кино /ако се бутне де, дано не се бутне/. Там го стяга чепика и затова от девет дерета вода ще докара да докаже, че от киното няма нужда.
+12
 
 
Хубаво бе да ви е.а и дебилите, ясно, е че такава зала няма хляб вече, защото 900 човека наистина е много, но Пловдив е културен град, направете го музей на киното или нещо подобно.....кво го мислите толкова, има ли желание всичко се постига, няма ли следват оправданията....
0
 
 
За съжаление само това за другите екстри където разправят много грешат
+1
 
 
Абсолютно вярно е че Пловдив има нужда от млади и енергични хора, за предпочитане поне 3-то поколение пловдивчани. Хора които наистина милеят за града, а не да се натискат в управлението защото не могат с нищо друго да си изкарват прехраната и да крадат.
+1
 
 
Браво на момчето,наистина е прав,че града има нужда от нови хора,млади и можещи!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: