ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Спасителят Стефан: Всяка нощ сънувам ужасени лица от горящия рейс
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:41 / 20.06.2011Коментари (7)4725
© Plovdiv24.bg
"Ако щете ми вярвайте, всяка нощ виждам в съня си лицата на една жена, която изведох от горящия рейс, и на бащата, загубил 14-годишната си дъщеря". Това признава спасителят Стефан Иванов от Чирпан. Това е човекът, който не позволява на пламналия рейс да се превърне в горяща факла.

"Пътувахме със служебния микробус на около 500-600 м след рейса, пред нас имаше още 1-2 коли и една цистерна", припомня си Стефан. По едно време всички видели, че там, където е бил рейса лумнало огнено кълбо. Веднага спрели микробуса на безопасно разстояние, Стефан грабнал без много да му мисли единия пожарогасител и хукнал към горящия рейс.

"Аз бях най-отпред в микробуса", обяснява скромно постъпката си той. Стефан влязъл отзад през отнесения от удара покрив на рейса и започнал да потушава пламъците. "Някои от мъртвите бяха смачкани като пихтия, целия рейс се огласяше от плач, писъци и нечовешки стенания", припомня си ада Стефан. Той не помни колко време е гасил, но след като изпразва пяната без да се колебае хуква обратно и взима и втория пожарогасител. Когато пожарните и линейките дошли след 15-20 минути нямало дори тлеещи сажди под пода на автобуса.

"След това аз и моите колеги - Емил, Владо и Николай, влязохме вътре и започнаха да помагаме на ранените", продължава разказа си спасителят от Чирпан. На колко души са помогнали нямат представа. Още повече, че наистина имало и други хора, от други спрели автомобили. Не са видели македонеца Владо Ристевски, защото не го познават, но цистерната му наистина пътувала пред тях.

И досега Стефчо си спомня и никога няма за забрави ужаса по лицата на двама от оцелелите. "Първо помогнах на една жена, ниска с черна коса, която едвам дишаше, хванах леко за ръката и я изведох навън", припомня си той. След това се озовал до мъж, който отчаяно стискал малкия си син в ръце. Стефан разбрал, че се казва Стоян, връщал се от Канада с двете си деца. Намерил сина си, но дъщеря му останала вътре. Предложили му да вземат детето в микробуса да се успокои, а той отишъл с пожарникарите да търси 14-годишната си дъщеря.

Върнал се след 20-ина минути и Стефан го попитал извадили ли са я. "Да, рекъл бащата". "Всичко ще се оправи, ще видиш", опитал се да го успокои чирпанлията. "Извадиха я мъртва...", рекъл сякаш без глас Стоян и Стефан и приятелите се спуснали да го подкрепят. "Не бойте се момчета, няма да припадна", рекъл съкрушения баща и прегърнал оцелелия си син. "Тези две лица - на една обезумяла от ужас жена, и на един съсипан от скръб по загиналата си дъщеря баща Стефан никога няма да забрави

Той разговарял малко и с шофьора на рейса-убиец. Попитал го какво е станало. "Нещо подскочи и ме залюля като люлка", обяснил шофьорът. Той се щурал като обезумял и току притичвал до канавката, където лежал убитият му колега. Въпреки че било ясно, че е мъртъв, продължавал да го моли да стане...

Стефан е на 28 години, женен е, има дъщеричка Преслава на 4,5 г. Същата вечер жена му Мария и малката го чакали да се върне от работа. Обадил им се към 1,30 часа само да им каже, че има пожар на автомагистралата и ще закъснее. Съпругата му ужасена научила след 2-3 дни, че той всъщност е влизал в горящия рейс-ковчег, който е можел и да избухне.

" Не мисля, че съм извършил някакво геройство, пак ви казвам и моите колеги, и други хора, с добри сърца помагаха на ранените", казва Стефан. Но признава, че тези "добри хора" не са били чак толкова много. На мястото на катастрофата имало спрели 20-ини камиони и коли, но към горящия рейс се втурнали не повече 6-7 души. Останалите били просто сеирджии на драмата.

Стефан е завършил е професионално училище по автотранспорт в Казанлък. Работил известно време като сервитьор в родния Чирпан и по морето. Сега си изкарвал хляба като комбайнер-тракторист в гръцка фирма за производство и преработка на зеленчуци. "Много свястно и работливо момче, готов е в огъня да влезе за приятелите си и близките", както го е направил и за съвсем непознати, казват хората, работили със Стефчо.

Източник: в. "Стандарт"



Още по темата: общо новини по темата: 119
04.03.2016 »
11.02.2016 »
10.11.2015 »
21.10.2015 »
05.01.2015 »
31.07.2014 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Евала на тоя човек, който се е втурнал да помогне! Аз лично не бих се втурнал сред пламъците, но не се срамувам от това, нормално е човек да го е страх... съгласете се...
0
 
 
Ами нормално да отиде на псицоаналиси
+4
 
 
Мир на праха на починалите и съболезнования на близките им! Това е ужасяваща трагедия, нека сведем глави в тяхна памет и да споменем с добро хората, като това момче, които са помогнали без страх и паника на горките хора ;(
+6
 
 
Браво,Стефчо!!!Достоен Човек и истински мъж!!!Този Човек заслужава орден....нека се замислят политиците ни.Господ да дари теб и семейството ти с много здраве и щастливи дни.
+9
 
 
Хората като Стефко се наричат : ГЕРОЙ , а не крадците , мутрите , измамниците , политиците и измекярите , който биха подминали автобуса и няма да сънуват нищо , защото нямат нищо в празните тикви!!!!!
+6
 
 
Трагедия, не виня тези които не са посмели да се притекат на помощ.Психологията на бг е такава че все някой друг да се оцапа и да свърши нещо.Докато това не се промени няма оправия.Всеки да си извлече поука и да сме единни и да не чакаме да получим нещо за да свършим нещо.!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: