ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Режат до живот педофилите от работа с деца
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:49 / 05.07.2011Коментари (18)21068
© Plovdiv24.bg
Педофилите да загубят завинаги право да упражняват професията си, ако тя е свързана с деца. Това предложение ще влезе в новия проект за Наказателния кодекс, реши преди дни работна група, в която влизат експерти на неправителствения Център за безопасен интернет, Агенцията за закрила на детето, правосъдното и просветното министерство. Науката е доказала, че педофилията е нелечимо състояние, а с времето възрастта на жертвите непрекъснато намалява, коментира шефът на центъра Георги Апостолов. Освен това перверзниците обикновено упражняват професии, свързани тъкмо с деца - учители, треньори, дори продавачи на детски стоки.

В момента нова евродиректива опитва да уеднакви законите срещу детската порнография и злоупотребите с деца в целия Евросъюз. Тя ще задължи до 2 г. всяка страна да хармонизира своето законодателство, за да ограничи разрастващия се пазар на детска порнография.

Директивата предлага държавите да изберат или завинаги да отнемат професионалните права на педофилите, или временно. У нас предложението е това да става за цял живот. В Полша дори вече решиха педофилите да бъдат химически кастрирани, напомня Апостолов.

В специален доклад за Парламентарната асамблея испанският депутат Конде Бахен твърди, че в последните години сексуалните посегателства срещу деца нарастват лавинообразно. Анонимността на интернет премахва табутата и социалните задръжки и създава идеална среда за престъпления, свързани с детската порнография, смята той. В същото време тази анонимност затруднява твърде много преследването на нарушителите. Според неговите сметки печалбите от този позорен бизнес в света годишно възлизат на над 21 млрд. долара.

Само през 2010 г. на горещите линии в съюза са подадени над 24 000 сигнала за детски порноматериали в интернет. В 71% от случаите използваните деца са били в предпубертетна възраст, 25% са били в пубертета, а 4% са били бебета. Според данните също така 77% от жертвите са момичета, 11% са момчета, а 12% от снимките изобразяват деца и от двата пола. Испанецът напомня, че според ИНТЕРПОЛ в световната мрежа са открити над 650 000 снимки на сексуално насилени деца, но само 850 от тях са разпознати.

Това показва, че се нуждаем от допълнителни правни и политически действия, коментира Конде Бахен. На българската гореща линия за детска порнография и злоупотреби с деца годишно се подават към 1000 - 1500 сигнала, от тях 350 предаваме на полицията, коментират от центъра.

Останалата част обикновено се прехвърля на други страни, понеже сайтовете най-често са базирани извън България. За щастие с няколко изключения нашата страна не е производител на детска порнография, а само консуматор, твърди Георги Апостолов. През 2010 г. центърът е засякъл 17 случая, в които педофили са обработвали деца в мрежата, за да ги склонят към секс.

Работната група обаче признава, че полицията остава с вързани ръце, понеже няма законово право бързо да събере необходимите графични данни за подобни престъпления. Това се разрешава само за тежки престъпления, за които е предвидено наказание до 5 години.

В чл.159 ал. 3 на НК за разпространяването на порнографски материали се дават до 3 г. затвор или глоба до 5000 лв. Интернет не е изрично посочен, но той е най-разпространеният начин педофилите да се доберат до децата.

Заради това експертите предлагат наказанието да стане 5 г. Новата директива предвижда затвор и за "съзнателен достъп до детска порнография", за което нашият НК предвиждаше до 1 г. затвор. Сега предложение е и тук наказанието да стигне 5 г. Според Георги Апостолов все още съд и прокуратура у нас не си дават достатъчно ясна сметка, че който обича да гледа порноснимки с деца или бебета, той непременно ще потърси и реален секс с тях. Доказано е също така, че постепенно педофилът сваля възрастта на своите жертви. Може първо да започне с тийнейджъри, докато постепенно стигне до бебета.

До октомври от правосъдното министерство обещали проектът за нов НК да бъде готов и в него да намерят място новите предложения.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
отзад, отпред,... то е до главата ...които е болен пак ще намери начин и рязан и нерязан, трябва гражданско обществ и хората да реагират повече на несправедливостите и не само на думи
0
 
 
Това добре, ами тези дето не работят с деца???
+2
 
 
Пеедофилите са най гнусните същества на планетата .С каквото и да ги накажат все няма да е достатъчно.
+1
 
 
Наи -накрая някакви сериозни мерки!
+1
 
 
аз мисля че е по-добре да им режим направо главите
+1
 
 
Педофилията в България е традиционна извратеност. Трудно ще се изкорени!
0
 
 
Докато за няколко снимки дават годинки а раждането на напълно здраво бебе от 12 годишна майка обикаля главните новини без последствия за никой,(ако не смятаме още едно гърло на социални помощи),оправия господа и дами,няма да има!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
В Пловдив отбелязват 9 май
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: