ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Спешните лекари със статут на полицаи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:24 / 20.07.2011Коментари (27)5585
© Plovdiv24.bg
Лекарите от центровете за спешна помощ да са със статут като полицаите и пожарникарите. Така всеки, който вдигне ръка срещу тях, напсува ги или ги обиди, ще бъде съден като за нагрубяване на служебно лице при това по смисъла на бързото съдебно производство. Това е записано в становище и проект за специален закон за спешната помощ, който Българският лекарски съюз внесе в Министерството на здравеопазването и в комисията по здравеопазване на Народното събрание, съобщи неговият заместник-председател д-р Георги Ставракев. Той ще важи не само за докторите, но и за медицинските сестри, фелдшерите, санитарите и шофьорите, които работят в спешните центрове и отделенията за неотложна медицинска помощ в болниците.

Законът следва да регламентира статута на работещите в системата на спешната помощ, като го изравни с този на полицаите и пожарникарите поради аналогичните им отговорности като част от системата за национална сигурност, подчерта д-р Ставракев. Няма да допуснем повече медици да бъдат бити, унижавани и малтретирани от пияници, наркомани, всякакви хулигани и дори пациенти да им удрят шамари за добре дошъл, категоричен беше заместник-председателят на съсловната организация.

Близо 30 лекари са шамаросвани от пияници и изнервени пациенти от началото на годината до сега. Средно по трима-четирима на месец от спешните центрове си патят от агресивни болни и техните близки, или пък от симуланти, показва справка на Българския лекарски съюз.

Младите лекари, работещи там, да имат право да специализират безплатно по специалности, каквито си изберат, като се въведе гъвката система за явяването им на изпити в удобно за тях време, настояват още от БЛС. След придобиването на избраната от тях специалност обаче те ще бъдат задължавани да работят известен период в центровете за спешна помощ.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Абсурдно е да се говори ,че на лекарите трябва да се дадат пистолети. Тук се говори за статут, като категория труд , като защита и неприкосновеност на служител изпълняващ служебните си задължения ,понякога в изключително рискови , опасни животозастрашаващи ситуации: например лекарите от спешна помощ са заедно с полицаите при тежки ПТП, със служителите на гражданска защита при аварии и бедствия ,с пожарникарите при пожар . И това е 24 часа в денонощието ,365 дни в годината . Тези хора са и при безредици и инциденти , спортни мероприятия митинги и т.н. сами (шофьор и медицинско лице) в един автомобил без средства за защита , в много случаи с лоша екипировка ,естествено не по тяхна вина .
0
 
 
Във всяка професия има мърша!Има хора и хора!Има случаи и случки, тук не сме, за да коментираме това.Лошо против тези които спасяват животи и тези които обучават- не трябва да се казва, та това е цвета на нацията!За да станеш лекар се иска доста учение и не са тези хората, които си нямат понятие от работата им да ги съдиат.Само специалист може да съди друг специалист, защото е на негово ниво и разбира за какво става дума.По темата:не разбирам защо ще им се дава обаче такъв статут, за да се предпазват, след като това може да се прави с помоща на пожарната и полицията както в други страни?!Ако един пазиент е опасен, то се вика на помощ пожарната и дори полицията,които съдействат при отвеждането и надзираването на пазиента!
0
 
 
Повечето от тях са си за бой,нямат елементарно възпитание отнасят се с пренебрежение към пациентите не им се оказва спешна и адекватна медицинска помощ.Да не говорим за здравните ни заведения които са под всякаква критика.
егати новия облик-мн.е мрачен
на 20.07.2011 г.
0
 
 
Не съм съгласен-спец.статут трябва да имат лекарите,опазващи живота на другите,а не нашите търгаши-"псевдо"доктори,знаещи само дай под масата.
-1
 
 
Дано! Когато дават пари по разни институции за да си свършат по- бързо работата всички мълчат, за тях явно това не е подкуп, за лекарите- шум до небесата!! А да не говорим, че половината народ е неосигурен,обаче като се наложи да ходят в спешното или да викат бърза помощ медиците са длъжни да направят всичко без пари!!!!
0
 
 
Златка, слава Богу Чарли няма да решава този въпрос, така че има надежда да ни защити закона
0
 
 
МНОГО СЕ ДРАЗНЯ КОГАТО НЯКОЙ ПИШЕ ТУК , КОГАТО ИЗОБЩО СИ НЯМА ПРЕДСТАВА ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС ДРАГИ МИ ЧАРЛИ!!! ТИ ЗНЕШ ЛИ КАК СЕ З РАБОТИ В СПЕШНО ИЛИ В БЪРЗА ПОМОЩ!!! НО И ВСИЧКИ ЗДРАВНИ РАБОТНИЦИ ТРЯБВА ДА СА ЗАЩИТЕНИ!!!!!
+1
 
 
Не си мислете, че спешната помощ е само Пирогов. Хората и в провинцията имат нужда от Бърза помощ. То и сега там трудно се намират хора за работа. Няма да е далече времето, когато няма кой да излиза с линейките
-1
 
 
Мафията направи полицайте супер важни да има кой да ги пази, сега си направиха и лекарите супер важни да има кой да ги лекува. Какво остава пожарникари с статус на полицаи, вместо Маркуч да имат патлак? яко..
+2
 
 
То хубаво, ама нали знаете че бай мангал, такива разпоредби и закони не признава ;), а то всичко за него се прави ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Агресия между шофьори в Пловдив
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Български футболисти в чужбина
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: