ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Проектите за изграждането на нови мостове над Марица в Пловдив остават все още само на хартия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:30 / 23.07.2011Коментари (18)7588
© Plovdiv24.bg
Plovdiv24.bg реши да провери как Община Пловдив ще реши проблемът с преминаването през железния мост, в близост до езиковите гимназии в район "Северен". Известно е, че използването на старото опасно съоръжение над р. Марица може да предизвикай опасни за човешкият живот инциденти.

Още през 2008 г. ви алармирахме, че граждани, живеещи и работещи там, отдавна се оплакват от неудобната връзка между двата района "Северен" и "Западен". Всички минаващи негодуват, че това е най-западналият мост на Пловдив, който напоследък доста се разрасна в тази посока. Освен това, много ученици от езиковите гимназии, както и живеещи в общежитията, минават много често по опасното съоръжение.

Явно управниците на града са имали предвид този проблем, защото според Общият устройствен план на град Пловдив (ОУП), се предвижда изграждането не просто на един пешеходен, а на два нови транспортни моста в района, провери Plovdiv24.bg.

Арх. Цветана Илиева, директор Дирекция "Архитектура и градоустройство" потвърди, че в ОУП има предвидени 2 нови транспортни моста над р. Марица в Северен: единият до "Марица гардънс", а другият-до старият железен, но са одобрени само на фаза градоустройствен план.

"ОУП е най-високото ниво на проектиране, което решава проблемите за града за години напред. След него следват подробните планове, в които има и регулация. В тях се решава конкретното местоположение на територията и след плана за регулация и застрояване, се започва възлагането на инвестиционните проекти-конкретно за съоръжението: конструкцията му, габаритите и т.н.", уточни още Илиева.

"На този етап обаче, ако трябва да сме честни, и следващата година няма да започне изграждането на двете съоръжения. Преди време имаше интерес от чужди инвеститори, но след настъпването на финансовата криза, голяма част от инвестиционните намерения секнаха", коментира пък главният секретар на Общината Борислав Инчев.

Припомняме, че преди време израелски инвеститори бяха проявили интерес към строеж на нов мост над Марица, който трябваше да свързва Английската гимназия и Гребната база. Инвеститорите, които строяха намиращият се там комплекс "Марица гардънс", имаха идея да вложат над 2 милиона лева за изграждане на пешеходния мост.

Инчев допълни, че специалистите са доказали нуждата от още мостове над река Марица, които да свързват северната част на града с централната и западната, но в момента, за новите транспортни мостове няма нито технически, нито работни проекти.Отделно от това, в бюджета на Община Пловдив за тази година, не са предвидени средства за изграждането им.

"Реално, процедурата по изграждането на двата нови моста в "Северен", е много дълга. Първо, трябва да се възложи предпроектно проучване, след това да се изготви идеен, технически и работен проект, съгласувани с МОСВ. Следва констативният проект, отчуждаване на терени, промяна на ПУП (Подробен устройствен план), обществено обсъждане, одобрение от РИОСВ и "Басейнова дирекция" и чак тогава следва реализацията. Процедурно, минимум 7 години", поясни зам.-кметът Александър Долев. Според него, идеята е много добра, но по нея никакво движение.

"Пари за това в бюджета на Общината за тази година няма. Затова, ако има проявен интерес от частен инвеститор, прегръщаме идеята и работим с неговите пари", каза още Долев.



Още по темата: общо новини по темата: 80
03.12.2023 »
09.05.2023 »
26.03.2023 »
23.03.2023 »
03.08.2022 »
20.08.2021 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Проекта Модър,мост над Марица до ЖП,градският стадион и спортната зала трябва да са преоритет на новоизбраният кмет.
0
 
 
Някой не иска ли парцел до оранжериите там?
-2
 
 
Да, така е - моста, успореден на железопътния, е заложен в проекта. Заедно с пробива "Царевец" - ще разтовари потока от "Южен" към северозападната част на града. Вероятно, това ще е и причината, да не се изпълни.. За разлика от безмисления, втори мост - "Герджика"!
0
 
 
Дано да е само "все още" и това да се промени в положителен аспект
-3
 
 
за какво са ни още мостове тези който имаме са ни точно .........
+2
 
 
От всичко изложено разбирам, че щом е такава процедурата по закон, значи не е необходимо общината да залага в бюджета си пари за строежа на мостовете, а пари за поетапна реализация на посочените по-горе процедури. Питам тогава, защо дремят и не минават процедурите със свои сили? Колкото и да е дълга тази работа, отдавна още преди 3 години трябваше се направи поне първата крачка, после втората и вече щяхме днес да сме на етап подробен устройствен план(ПУП). Ето, това се нарича дрън-дрън плямпане, а не работа. Няма такъв инвеститор в света, който да поиска да инвестира, без да има утвърден ПУП! Така е, когато общината се управлява от тъпи главоци, а не от будни, интелигентни и решителни хора.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: