ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Предвиждат таван за възрастта на осиновителите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:34 / 27.07.2011Коментари (6)3050
© Impact Press Group
Таван за възрастта на осиновителите предвижда да въведе правосъдното министерство. Според зам.- министър Даниела Машева ограничението ще бъде записано в новия Закон за детето, който в момента усилено се работи. Текстовете за осиновяванията ще бъдат извадени от Семейния кодекс и ще намерят място там.

Предложението на юристите е разликата във възрастта на кандидат-родителя и детето да не надхвърля 45 г. Това означава, че ако двойките осиновят по-голямо дете, те самите също ще може да са малко по-възрастни. Границата ще е динамична, а не закована и ще зависи от годините на самото хлапе. Според Даниела Машева подобни ограничения има в редица страни, като например Италия и Холандия. В Швеция за осиновяване могат да кандидатстват само до навършени 42 г. В съседна Гърция лимитът пък е 60 г.

В регистъра за международни осиновявания има и мераклии над 70 години, като част от тях са се възползвали от особеностите на своето национално законодателство и са получили съответното разрешение. Целта е да намерим семейство и близки за детето, сред които то да израсне, а не да изпълним желанието на кандидатите, коментира зам.-министърката. Според Цветелина Василева, шеф на Регионалната дирекция за социално подпомагане в София, и у нас има осиновители до 74 г. Най-често обаче средната им възраст се колебае от 40 до 55 г.

Такава е обичайната възраст и на самотните жени, които искат да гледат изоставени деца. Василева също подкрепя възрастовото ограничение, защото ще е в интерес на детето.

След последните промени в Семейния кодекс процедурата по осиновяванията се ускори значително и само през миналата година в страната са намерили своето ново семейство над 900 деца, а в чужбина- 246. Последното наистина е впечатляващо, ако се погледнат данните на 708-те деца, вписани в международния регистър. Те всички са получили по три отказа от българи и повечето имат сериозни заболявания. Част от тях са с олигофрения, със синдром на Даун, забавено умствено развитие и с различни физиологични увреждания. Има и здрави ромчета, които българите също не искат. В регистъра е описано, че някои от майките са с тежка обремененост, сифилистички и какво ли още не. Само от София след поредните откази за международно осиновяване са предложени 70 деца, 3 от които са от наркозависими майки. Въпреки тежкото състояние на децата броят на отказите от чужденци също намалява от 34% през 2008 г. на 24% през миналата година. Това показва, че вече по-добре успяваме да се съобразим и да отговорим на изискванията на бъдещите родители, коментира зам.-министър Машева. От януари досега са предложени още 235 деца, като на 165 документите вече са напълно обработени.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А защо не направиш нещо,Анжело?Ти къде гледаше,когато тормозеха детето ?И щом си видял това,защо си мълчал?Изобщо не ти вярвам.Циганите си имат достатъчно свои деца и не мисля,че някои ще разреши на цигани да станат осиновители.Изобщо незнаеш какво говориш.Само си тренираш пръстите с клавиатурата .
+2
 
 
Така е :) всичко е до коректност и желание от държавата ни :) защото вместо да помагат на децата,които са бъдещето на държавата ги оставят на произвола на съдбата.
0
 
 
Ок.Не е лошо бъдещите осиновители да минават под чести проверки от социални работници в продължение на години, защото и това ще е гаранция че детето е осиновено с зел самото него а не някаква евентуална изгода.
+1
 
 
Точно заради това трябва да се гледа социалния статус и положение на тези родители ,за да не търсят само изгодата от детето ,а да има полза за самото дете.
0
 
 
Познавам цигани които са приемни родители и получават доста пари за това а се отнасят зле с детето и не го имат за нищо
0
 
 
не трябва да има таван,а да се гледа възможностите на хората които осиновяват децата... защото за 1 дете са важни родителите независимо възрастта им ,и те трябва поне да могат да осигорят развитие на дедето : )
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Футбол - други
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: