ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
И непълнолетни ще сядат зад волана
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:53 / 03.08.2011Коментари (93)10069
© Plovdiv24.bg
16-годишните младежи ще могат да взимат временно удостоверение за управление на автомобил и да шофират с придружител до навършване на пълнолетие. Това е записано в националната стратегия за подобряване на безопасността по пътищата, която обхваща периода 2011-2020 г.

Тя е подготвена от представители на различни министерства и инспекции, приета е от държавната комисия по безопасност на движението и предстои да се гласува от МС.

В момента законът позволява младежите да карат шофьорски курсове след 16-ата си година, но до навършване на пълнолетие -18-годишна възраст, нямат право да сядат зад волана.

Идеята за по-ранна възраст на шофьорите контрастира със статистиката, според която най-често младите водачи предизвикват тежки произшествия на пътя.

В стратегията това също е отчетено това и се предлага да се ограничат правата на младите водачи (които имат по-малко от година опит зад волана), като им се забрани да шофират нощем без придружител, както и да возят пътници без старши шофьор в колата.

Амбицията на стратегията е през следващите 10 години броят на убитите при пътни произшествия да намалее с 40%, а на ранените - поне с 20%.

Източник: в. "Сега"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Тва според мене е ненужна изгужица.Могат да издържат още 2 години без книжка.щото какво ще дадеш пари да си изкараш такова удостоверение и после пак трябва да даваш пари за шофьорски.А и мисля че ще е по-безопасно,ако нямат такива права да шофират ,защото като ги знам половината пишлегърчета как обичат да се изявяват и да се правят на гузари ще се изреже някъде и после иди му събирай частите по улицата.А и знам какви ще са им придрожителите някоя дружка дет има 18 години ,а не някои опитен шофьор.
+1
 
 
какви глупаци !!! защото малко лапета дет има сега карат без книжки сега ще им дадете и тях
+2
 
 
А бебета може ли ?:)) Шегата на страна така е и във Франция. 2 години се придружават навсякъде от родител докато се научат да карат и вземат книжката.Не е лоша идея, само да се спазва стриктно.
+1
 
 
одобрявам - това е съвсем в реда на нещата. И дано скоро вземе някой от европа да ни управлява и да налага закони че малко да се "оправим"...макар че като се замисля пак ще е същото.. тъжно ми става. ех този манталитет .... а той и светът накъде отива.... заболя ме главата... по добре да не мисля повече по въпроса :) хайде успехи на младите шофьори и повече отговорност!
+1
 
 
Може да има смисъл но не и в България. Още доста години трябва да минат докато достигнем до това и да се коментира тази необходимост. Сигурен съм, че има доста разумни 16 годишни младежи, статистиката сочи обаче съвсем друго. Така, че не разбирам тази стратегия за кого е. За масата или за изключенията.....абе категорично против съм. С тази смъртност по пътищата. Преди някой да получи право да управлява автомобил по трябва да се е научил да е отговорен за другите и за себе си.
+2
 
 
Тук в САЩ сядат зад волана на 15 и половина и до навършване на 18 карат с придружител над 21 и не могат да шофират нощем. Ако са под 17 и половина, преди да вземат пермит (документа преди книжката, които им дава законно право да са зад волана преди да са взели книжка) са задължени да минат през специален шофьорски клас, който ги учи на правилника и им дава разлини примери за това как да постъпват зад волана и по-късно минават и през друго обучение за шофиране. Не могат да вземат книжка без него. Още, застраховките за колите им са много високи, заради риска, който представляват по пътищата. В повечето случаи родителите плащат за това и контролират тинейджърите. Та... балансира се. Но за в Бг - не мога да си го представя... българина е много недисциплиниран шофьор, пътищата не се контролират през цялото време, колани рядко се слагат и въпреки, че скоростите са много по-ниски от колкото тук, хора мрат през цялото време. Само тинейджърите ви липсват на пътищата...
0
 
 
И на 16 как по точно ще се научат не ми е ясно ...с инстикт за самосахренение и обсаждане на кой каква кола кара,как е облечен.... и защо пък не е вложил мисъл в това което прави-връзка око мозък -НЕ
0
 
 
на 16 да стават пълнолетни тогава, има решение на въпроса, трябва някой да го предложи и да се приеме от държавата, щом сядаш зад волана носиш отговорност на пълнолетен!!!!!
+1
 
 
Няма лошо, стига да се легализира притежанието и употребата на огнестрелно оръжие с цел самозащита, че то сега няма кой да пази хората от убийците по пътищата, а като пуснат и надрусаните и пияните мамини синчета и куклички на по 16-17 години какво остава.
0
 
 
да въведат и 3 месечното убочение наново, както и полигон ! и 5 месеца с правоспособен водач задължително !!! до тогава даже на 21 трябва да се дават книжки !@!@!@!@!@!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: