ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Парк "Райчо Кирков" в "Южен" ще се превърне в едно от бижутата на квартала
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:05 / 07.08.2011Коментари (15)8784
© Plovdiv24.bg
Единият от парковете в район "Южен" е на път да стане едно от бижутата на квартала, видя репортер на Plovdiv24.bg. В намиращия се в близост до обособената там хранителна и зеленчукова борса, парк "Райчо Кирков" повече от месец вече тече усилена строителна дейност.

Реконструираният парк ще разполага с 10 входа-9 с формата на арка и един-само алея. Техническият ръководител на обекта Гено Стрехин увери репортера ни на място, че цялото съоръжение ще бъде заградено с поставената вече почти наполовина ограда.

Той допълни още, че съществуващите от преди две детски площадки ще бъдат реконструирани и освен това ще бъде изградена и трета, която ще бъде изцяло покрита с каучукова настилка. На нея ще бъдат разположени игровите съоръжения за децата.

В центъра на парка е предвиден фонтан, чието корито вече е почти готово, а старата чешма ще бъде подновена изцяло. Велоалеята пък е разположена в северната част на съоръжението.

От думите на техническият ръководител на обекта стана ясно, че е сменен целият стар водопровод и е предвидено капково напояване. Монтирани са вече и новите 46-те осветителни тела.

"Засадихме и ще продължаваме да засаждаме още много храсти и цветя. До момента, само бройката на новите дръвчета е около 80. Освен това, възстановяваме тревните площи, като обработваме почвата, фрезоваме и засаждаме с ново тревно покритие-райграс", похвали се Гено Стрехин.

Срещу централния вход на съоръжението са разположени два големи цветарника, които в момента се обработват и предстои да бъдат облагородени и зацветени.

"Подменихме старите и направихме нови тротоари около целият парк, както и преасфалтирахме всички алеи вътре. Сменени са и всички градински и улични бордюри. Съществуващият стар паркинг в източната част на съоръжението също ще бъде асфалтиран и подновен", увери още техническият ръководител.

Плочките, които в момента се поставят от работниците на обекта тип "бехатон", са в 5 цвята и имат различни форми. Паркът ще разполага и със сцена, която вече е почти готова, на която ще могат да се провеждат различни събития.

За съжаление, зловещата порутена сграда, станала печално известна с жестокото убийството на 45-годишната камериерка Роза Мачокова, все още стои като паметник в градинката на парка и засега няма информация за това ще се бутне ли и кога.

Припомняме, че реконструкцията на парк "Райчо Кирков" е по одобрен още през 2009 г. проект на община Пловдив, по оперативна програма "Регионално развитие".

Зад "Подобряване на екологичната и рекреационна среда на град Пловдив", както гласи официалното наименование на проекта, стоят пълната реконструкция и модернизация на парковете "Белите брези" и "Райчо Кирков" в район "Южен" и изграждането на зелени пространства в останалите райони на града.



Още по темата: общо новини по темата: 3
07.09.2011 »
25.08.2011 »
25.08.2011 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Избори идат. Трябва да се отчете дейност преди тях. Трябва да ги направят всяка година тия избори за кмет, че да се сещат по-често да си вършат работата. Че така веднъж на 4 години... Иначе лошо няма.
+3
 
 
Ако можеше да ги научи някой младите майки, докато си следят децата с поглед, ядейки слънчоглед, да не плюят по земята - би било прекрасно. Така и децата биха се научили на ред, а и да пазят това което е създадено за тях!
+1
 
 
Супер, сега само да сложат едно яко райграс4е, а не да гледам нови засадени цветя и до тях плевели,които до 2 години ще са налазили целия парк.Също така управата може да реновира и направи пешеходните алеи по р.Марица облагородени.щЕ Е Предпо4итано място за отмаряне там през летните жеги - по примера на Сентръл Парк.
+7
 
 
Дано да се пази, че вчера да детската площадка до нас наблюдавах следната картинка - две жени, които е по-лесно да прескочиш от колкото да заобиколиш пушат цигара след цигара след това фасовете на земята (до люлките), на другата пейка мъж, който люпи семки и плюе пак в площадката ... изобщо мила родна картинка.
+3
 
 
Най после хубави неща за квартала, което си е хубаво, хубаво, двата парка, градинката до събота пазара /до старата гимназия Ив.Вазов. точно за последното място си мислх че никого няма да стане красиво но то взе че стана, за хубавото браво!
+4
 
 
Белите брези и Райро Кирков добре , а парка до бившето училище Васил Коларов и парка до училище Димитър Талев кога???
+10
 
 
добре, че на 4 години един път има избори....
+4
 
 
И аз харесвам направеното. Мисля, обаче, че по-добре за настилка на алеите, да се ползва фин асфалт, а не павета, за да могат да се карат ролери. В Пловдив няма много места за ролери, асфалта на гребната е много чакълест, поне там да се застели с гладко покритие. Супер спорт и забавление е, а ролерите ми ръждясаха на терасата. :)
+6
 
 
И парк "Белите брези" стана страхотен. Значи можело ... ! Ако и всичко ново се пази, ще започнем да цъфтим. Браво!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: