ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Цял ден на училище до 8 клас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:59 / 15.08.2011Коментари (24)10525
© Plovdiv24.bg
Целодневното обучение от 1 до 8 клас тръгва от 15 септември в средищните училища в страната. Мярката ще се финансира по най-големия европроект на просветното министерството на стойност 180 млн. лв., показа проверка. 

Точно след един месец, над 134 800 ученици от най-малките до 8 клас, трябва да стегнат раничките за оставане на училище и следобедите след приключване на часовете от редовната програма. По време на целодневното обучение учениците ще пишат своите домашни за следващия ден, ще получават подкрепа от учителите за най-трудните задачи по различните предмети и след това ще спортуват.

Мярката ще важи за всички 800 средищни училища. Става дума за школа в областните градове, до които всеки ден пътуват децата от съседни по-малки населени места. Една от идеите на мярката е да се преодолее голямата разлика в успеха между децата от големите и малките населени места. За целта над 4000 учители ще преминат обучение как да помагат на хлапетата от средищните училища с усвояване на най-трудния материал от учебниците.

Освен в средищните училища по закон целодневното обучение ще тръгне във всички останали школа до втори клас. Но училищата ще могат да кандидатстват и за допълнителни средства от еврофондовете, с които и по-големите ученици да се включат в занимални след часовете. 

Програмата се нарича "Да направим училището привлекателно за младите хора". За нея по ОП "Човешки ресурси" Европейската комисия отпуска 100 млн. лв. за всички училища. Просветното министерство си поставя за цел да обхване поне 300 000 ученици от над 1100 училища в цялата страна. Идеята е вместо да се шляят по улиците или да играят на компютърни игри, учениците да развиват талантите си в сградата на своето училище след края на учебния ден. "Операцията ще създаде условия за развитие на потенциала на личността на учениците с оглед бъдеща социална и професионална реализация", обясниха от просветното министерство. Така родителите могат да запишат детето си да остава след часовете и дори по време на ваканция в училищни клубове по математика, информатика, здравословен начин на живот и други области, в които детето се справя най-добре в клас.

За новата учебна година министерството на образованието гласи промяна на модела и в учебните часове, като даде предимство на практическите занимания, вместо сухата теория
пред черната дъска. По европроект за ученически практики от 15 септември ще се включат над 40 000 гимназисти от цялата страна. Те ще подпишат договор за стаж във фирма, а просветното министерство поема разходите за възнаграждение. Първата заплата на родните гимназисти ще е 1,25 лв. В момента във всички школа в столицата кипи подготовка за ученическите стажове през учебната 2011/2012 г. По заповед на просветното министерство директорите на държавни и частни училища с професионални паралелки трябва да изпратят задължително списък с прогнозен брой ученици по класове, които могат вече да започнат стаж по специалността си. Така образователните експерти ще съдействат за намиране на подходящи предприятия и работни места. Просветното министерство е заделило и пари за заплата на наставник от фирмата, който ще получи задачата да въвежда децата в бъдещата им професия.



Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
всеизвестно е че дрога се разпространява и в училище и не само от ученици, а и това насилие помежду им кой може да ги спер
+1
 
 
най-после и нашите разбраха,че децата трябва да са в училище цял ден!Няма да се побъркат,спокойно,белгийците да ви изглеждат побъркани?Децата тук са закючени в училище и докато не доде някои от родителите да ги прибере,не могат да излязат,така всеки,докато е на работа,знае къде е детето му
0
 
 
Така е и на запад, по-добре децата да са ангажирани по цял ден и не само с уроци а и игри, отколкото да отглеждаме нехранимайковци, мафиоти или дилари на дрога ...Програмите трябва да са съобразени с максимално разтоварване на децата и тяхното спортно развитие!
0
 
 
леле нещата звучат сериозни,но тия деца от сега ако учат толкова много ще се побъркат докато станат на 18
+1
 
 
Тия не са добре. А кога тия деца ще имат детство да могат да играят и да са свободни? Вечер ли когато е време залягане?
+1
 
 
на даскалите трябва да се уплътнява времето.И аз съм ходила до 8клас цял ден на училище, лошо няма
+1
 
 
Интересно как смятат да реализират идеята в училища с двусменен режим на обучение, а повечето са именно такива. В Испания, например, има обедна почивка и се разрешава на децата да си почиват във физкулурните салони (няколко на брой!), като могат да си полежат на постелките, например. Имат столови, където да се нахранят спокойно всички. Малко не ми е ясно, как ще стане това у нас, след като знаем с каква база разполага едно средностатистическо училище... Пари явно са осигурени, но практически ще е трудно да се реализират. Това също поражда у мен въпрос дали ще се употребят по предназначение...
0
 
 
Трябва! Погледнетe написаните коментари и преценете дали това е необходимо! :D
0
 
 
много добри идеи има, но интересно от къде ще дойдат толкова много пари ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: