ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Дават шофьорска книжка на неграмотните
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:39 / 15.08.2011Коментари (37)6094
© Plovdiv24.bg
Дори и неграмотните възрастни без завършено основно образование ще могат да получат шофьорска книжка. Това обаче ще стане само след преминаване на курс за ограмотяване към просветното министерство.

Над 10 000 души ще бъдат включени в курсове за ограмотяване в рамките на европроект по Оперативната програма "Човешки ресурси". Очаква се поне 8000 от тях да приключат обучението си успешно и да получат сертификат за приравнен 7-ми клас, който КАТ ще признава за явяване на изпит за шофьорска правоспособност.

Общо 80 000 нашенци са тотално неграмотни и не могат да прочетат дори буквара, сочи статистиката на образователното министерство. Повечето от тях са роми, които са напуснали рано школото, защото не се справят с учебния материал или родителите им навремето са нямали достатъчно пари да ги изучат. Най-големият стимул да си наваксат изпуснатите училищни години за тях си остава шофьорската книжка, смятат образователните експерти. Причината е, че полицията не допуска до изпитите курсисти без завършено поне основно образование, което в момента се дава след завършен 8-ми клас, но просветното министерство планира да смъкне границата с една година в новия закон за училищното образование.

Освен възможността за книжка, неграмотните ще бъдат стимулирани и с дневни пари за посещаване на учебните часове. По 4 лева на ден плюс пари за транспорт ще плаща държавата на незавършилите училище възрастни. Общо 15 млн. лв. е спечелило просветното министерство за обучението на неграмотните от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". От тях 3,5 млн. лв. са заделените средства за стипендии, а 2 млн. лв. са предвидените разходи за транспорт.

На всеки втори от неграмотните ще му се налага да пътува от село или малък град до средищното училище, в което ще се провеждат курсовете. Понеже възрастните няма как да се возят в школските рейсове, просветното министерство ще им покрива парите за рейс или влак. Курсовете по ограмотяване ще продължават 24 месеца в средищните училища, които изявят желание да провеждат уроци. В тях могат да се включат напълно неграмотни, както и хора, които не са могли да прескочат прогимназиалния етап.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Нямам думи но то неграмотните ги знаем кои са не че нещо странно просто го правят официано ...
+1
 
 
Много се забавлявам да чета българските новини (не знам дали щеше да ми е толкова смешно ако живеех там обаче). Е от кога пък трябва да имаш завършено образование, за да вземеш книжка?! Що за глупост е това?! Тук в САЩ вземаш книжка ако си вземеш писмения тест и този зад волана. Никой не те пита дали си ходил на училище. Ако отговориш на въпросите - тогава ти дават книжка. Как ще минеш теста ако не можеш да четеш?! Какви са тези глупости... чак закони им измислят. И какви са тези на ден?!!!!??? Е как да има пари държавата... социални помощи за тези дето не се нуждаят, безплатно (или МНОГО евтино) здравеопазване... сега и на неграмотните ще плащат да ходят на училище... Българийо, Българийо... няма да се оправиш...
-3
 
 
Това че са неграмотни не означава че трябва да ги елиминират тотално или че не могат да се научат да карат;) !Всичко се променя и човек израства цял живот!
Aнонимен
на 15.08.2011 г.
+3
 
 
Абе ей! Проблема им бил в шофьорската книжка. Проблема им е, че са се родили. Дайте книжки на сульо и пульо и без това България доказа, че нищо свястно не може да има тук. И после плачете, че има много катастрофи и убийства. За мен тези хора са идиоти!
Aнонимен
на 15.08.2011 г.
+4
 
 
Когато листовките станат европейски, неграмотните няма да могат да ги решат ! За изминалата година ИААА са раздали книжки на куцо и сакато в главата ! Само за изминалата година над 5000 от получилите свидетелство за управление на МПС са причинили ПТП по своя вина, ранили са над 7000 човека и са убили 670 човека !Какво още трябва да се случи за да се отнеме правото на ИААА да контролира обучението и да провежда изпитите ?
Aнонимен
на 15.08.2011 г.
+3
 
 
Всичко това е предизборно и публично купуване на гласовете на Ромите с обещание за нови привилегии и дарения от страна на щедрата държава. В нормална държава това заглавие и цялата статия би се взела като някакъв виц и никой няма да я вземе на сериозно камоли хората който ковът законите.Кой нормално мислещ човек ще тръгне да дава книжка на неграмотки че дори и ще му плаща курса за ограмотяване.А следващия въпрос е след като е неграмотен би следвало да и без работа от къде тогава този неграмотник (ром) ще извади 1000 лв за курс и дали ако ги извади тия пари ще може изобщо да докаже от къде ги има.
0
 
 
Не желая да създавам полемики, но има доста хора, които карат некадърно, независимо какво образование имат.
+1
 
 
винаги сам бил за толерирането на пътя но чак толкова аз дори лично сам си мислел че човек когато навърши 55 требва да минава на проверовъчен тъй като реакциите на почето хора се забавят с възраста а за неграмотните незнам той е нямал желание да се научи да чете а как сте се научи да кара незнам!!!
Aнонимен
на 15.08.2011 г.
+5
 
 
в модерните времена в България не са необходими бухалки и автомати за изтребване на населението.просто трябва автомобил .16 годишни сукалчета и неграмотни.войната е неизбежна
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ДЮШ на ВК Марица
Купа на България, сезон 2023/2024
Абитуриентски балове
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: