ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Славчо Атанасов призова кандидат-кметовете да подкрепят Пловдив за Европейска културна столица '2019
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:14 / 18.08.2011Коментари (26)20223
©
Пловдивският кмет Славчо Атанасов призова всички кандидати за кметове да подкрепят града за Европейска културна столица през 2019 година, като по време на кампаниите си включат подобно послание в рекламните си материали, по билбордовете и в клиповете си, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Атанасов подчерта, че има каузи, за които е нужно да се обединим, без да се обръща внимание на партийните цветове и кой на коя партия е кандидат.

"Важно е, че Пловдив трябва да води една тежка и продължителна борба, за да спечели да е Европейска столица на културата след време", каза градоначалникът, който провери напредъка по изграждането на културния проект "Седмият хълм" в градинката на Джумаята. На мястото присъстваше и председателят на ОбС Пловдив Илко Илиев.

Там вече се нареждат в концентрични кръгове павета и чугунени отливки с имената на български автори, творили в Пловдив, и техните произведения. В Пловдив са писали Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Николай Лилиев, Димчо Дебелянов, Антон Страшимиров, Николай Райнов, Генчо Стоев, Добромир Тонев, Никола Алваджиев, обясни художникът Атанас Хранов - инициатор на проекта. Хранов допълни още, че по съседната улица "Отец Паисий" ще се вплетат бордюри с имената и стиховете на съвременни пловдивски поети. Работата в градинката на джумаята включва още монтиране на нови пейки и ново осветление.

В начинанието "Седмият хълм" се включиха група пловдивски интелектуалци, сред които издателката Божана Апостолова, литературоведът от ПУ доцент Младен Влашки, галеристът Красимир Линков, художникът Румен Жеков и журналистката Десислава Шишманова. 

"За първи път културата в Пловдив се обедини и за първи път виждаме нещо изключително естетско, което за мен е началото на "Златния век", каза Божана Апостолова, която също дойде днес на Джумаята. Тя добави: "Всеки, който седне тук, на пейките, веднага ще усети атмосферата на Пловдив, получава се нещо уникално, веднага се усеща душата на пловдивчани. Ако нямаше разбирането на кмета, това нямаше да се случи. Защото добрата идея, не се ли подхване здраво, не се получава".

Припомняме, че според организаторите на "Седмият хълм", подобен граждански и естетичен литературен знак във времето и пространството не е полаган в нито едни български град. Над 400 м ще бъдат надписите по паветата и около 450 букви от чугун ще бъдат отлети. Проектът трябва да бъде открит за празника на Пловдив на 06.09.2011г.


Още по темата: общо новини по темата: 13
03.07.2018 »
06.09.2011 »
05.09.2011 »
05.09.2011 »
03.09.2011 »
18.08.2011 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Само една поправка - Б.Б. е "Министър-председател на София",не кмет. Иначе,колкото и да обичам града си,смятам,че с боклуци като гогова,дето подаряваше тоалетна хартия,но си седи и до днес на поста под благосклонния поглед на "културния" ни дръвник...пардон,кмет,по-скоро биха ни избрали за АНТИкултурна столица на Европа...
+2
 
 
Ами спечелете това призвание. Не съсипвайте хубавия град. Ама пооправете малко "Столипиново", позаличете го от картата на света. :)
+3
 
 
Къде спа 4 г бе Славчо, че сега се сети за Пловдив.
+3
 
 
Славчо и сам не си вярва за подобна възможност,но пусти избори-трябва да се прави на активен и загрижен за добруването ни...
0
 
 
Ама вие повечето въобще не пишете по темата! Авторите на този проект биха се обидили. Кво общо има това с осветяването на еди кой си паркинг? зае*ете го славчо, той си обикаля трупа популизъм..
+2
 
 
да си дадат рушветите за стария повдив.на сульо и пульо дадоха парцели и на гертов на лично място е издигнал един мастодонт .кой им разреши на тези да съсипят нещо градено с дух и култура.отвратително!!!
+7
 
 
То остава и да не го подкрепят предизборно...
+9
 
 
Каква културна столица бе :D Старият град е пред разпад.Тея некадърници изпуснаха милиони евросубсидии за реставрация на културните паметници щото ядоха кебапчета и закъсняха с внасянето на документите, там където въобще се работи се работи на парче и чисто козметично. На гол г*з културна столица :)
+8
 
 
Страхотно ! Предлагам на Славчо да освободи града от селските си обещания ! Герговите мажоретки са безочливи до безумие! С предизборните лозунги и жалката асфалтова козметика ли ще ни залъгваш ?! С тези продънени улици и тролеи на 30 години сме за столица на Конго ! Крадлив и мазен БСП наглец !
0
 
 
Пловдив е древен град и заслужава да е културна столица! Браво на кмета!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Великден 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: