ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Опасен грип ни удря в очите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:43 / 24.08.2011Коментари (12)11269
© Bulfoto
Епидемия от грип по очите може да пламне през септември в цялата страната. Засега се наблюдава бум на заболяването само в отделни райони. Най-много са поразените в София, Перник, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, съобщиха от Клиниката по офталмология в Александровска болница вчера, където не минава ден, без да регистрират поне по трима-четирима с това заболяване от някой от тези райони.

Заболяването се нарича епидемичен кератоконюнктивит, силно заразно е и се причинява от много устойчив вирус, обясни проф. Руска Христова - завеждаща Клиниката по офталмология в университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Вирусът може да живее повече от две седмици върху мръсни повърхности на мебели, маси за хранене и столове. Най-много се въди той в банкнотите и по дръжките на вратите в хотелите и ресторантите. От него могат да бъдат засегнати цели семейства, каквито случаи вече имам в клиниката, обясни проф. Христова.

Инфекцията се предава не само с кихане, кашляне и от употребата на общи хавлиени кърпи, но и с ръкуване. Децата, освен че вдигат температура, имат и болки в гърлото. Антибиотиците не помагат.

Освен сред заболелите летовници на морето летният грип по очите поразява масово и децата в сборните групи през лятото в детските ясли и градини, обясниха още лекарите от Александровска болница.

Проф. Христова обясни, че новата болест започва като традиционна лятна настинка с общо неразположение, гадене, болки в ставите, повишаване на температурата. Вирусът удря очите най-накрая, но най-жестоко. Първоначално се зачервява вътрешността им, а след това и клепачите, които се и подуват. Това става едва седмица след заразяването.

След още три-четири дни по роговицата се появяват бели петна, които са най-страшни за пациента, подчерта проф. Руска Христова. Стигне ли се дотам, лечението се усложнява. Въпросните петна увреждат зрението и човек може да гледа мъгляво с месеци, затова лечението на заболяването трябва да започне веднага, изтъкна тя.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Парене - не. По-скоро е тежест, като от недоспиване.
0
 
 
Не мога да повярвам, че разумни хора пишат подобни нелепици! Грипа си е грип и всяка година се появява нов щам- сиреч разновидност на даден вирус. По принцип грип с антибиотик не се лекува. Антибиотиците лекуват усложненията от грипния вирус. Всяка година се прави нова ваксина, която е на база изолиран щам от предходна година, защото никой не знае какъв точно ще е през тази. А вирусите, както и климата се променят - не могат да бъдат еднакви и константи. Безсмисленото тъпчене с антибиотици води до резистентност (устойчивост към даден медикамент). Има една приказка "5 пъти мери - 1 път режи". Преди да започнете да творите тук - почетете, поинтересувайте се!
+3
 
 
Какви вируси още ще "открият" за да продават стоките си фармацевтичните компании???
0
 
 
Има ли и парене в очите освен другите симптоми?
0
 
 
Ами аз го изкарах тоя "нов" грип на крак, освен един ден, в който се въргалях, ама тогава имах махмурлук...Да не говорим, че освен леки болки в очите нищо друго нямаше...Пак някой иска да се налапа с парички.
+2
 
 
И как ще се лекува след като антибиотиците не помагали?
0
 
 
това пък сега какво ее.....еееее.....офффф, кви ли не грипове по вс времее пф...
+3
 
 
Мине се не мине малко време и излиза някой сорт грип... какъв ли нямаше досега! Все ми се струва, че някой сякаш си играе с всички ни на опитна мишка!?
+2
 
 
Трябва да има оборот на лекарствата,за това се и създават различни щамове на грипа....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Купа на България, сезон 2023/2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: