ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Откриват площад "Седмият хълм" в навечерието на Съединението
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:42 / 03.09.2011Коментари (3)11031
©
Кметът на Пловдив Славчо Атанасов и художникът Атанас Хранов ще открият площада "Седмия хълм" - литературната градина на Джумаята. Откриването е на 5-ти септември, от 19.00 часа, с концерт на Теодосий Спасов и Турийски Стандарт трио и джаз певците Петър Салчев и Диана Младенова.

Площадът "Седмият хълм" представлява настилане на градината с каменни павета в концентрични кръгове. Между тях, с радиално подредени чугунени букви и чугунени слитъци са изписани имената на видни български автори, творили в Пловдив, техните произведения, създадени във Вечния град, и цитати от тях.

Проектът "Седмият хълм" включва следните автори и техните произведения: Захарий Стоянов, Иван Вазов, Йоаким Груев, Иван Богоров, Найден Геров, Христо Г. Данов, Константин Величков, Петко Славейков, Пенчо Славейков, Николай Лилиев, Димчо Дебелянов, Димитър Димов, Николай Райнов, Йордан Радичков, Никола Алваджиев, Генчо Стоев, Добромир Тонев. Проектът е уникален - подобен граждански и естетичен литературен знак във времето и пространството не е полаган в нито един български град, казва художникът Атанас Хранов. Инициативата се финансира от община Пловдив след решение на общинския съвет.

Градинката е важно за Пловдив средище, разположено в "триъгълника" от знакови за националната ни култура места - Римския стадион, входа към Стария Пловдив и Джумая джамия. На крачка от входа към Стария град е и музеят на реформатора на българската модерна образователна система и баща на българското книгоиздаване - Христо Г. Данов. Седмият хълм на Пловдив е хълм на духовността, артистизма, паметта, радостта от живота, насладата от красотата, таланта да се живее и създава изкуство.

Атанас Хранов е един от най-добрите съвременни български художници. Той твори в областта на живописта и пластичните изкуства. Има над 50 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Негови картини са част от колекции в България, Германия, Великобритания, Швейцария, Франция, САЩ, Чили, Кувейт, Малта, Гърция, Турция. Атанас Хранов е носител на наградата "Пловдив" за изобразително изкуство.


(с) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 26
07.09.2021 »
07.09.2021 »
07.09.2011 »
06.09.2011 »
06.09.2011 »
06.09.2011 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+5
 
 
Аз се притеснявам само за това, колко дълго ще издържат буквите и чугунените слитъци от набезите на "братята роми"? Без проблем ще им видят сметката или ще трябва денонощна охрана на площадчето!!
+2
 
 
Много активно работят управниците ни. Защо няма избори всяка година?.....
-1
 
 
Не знам кой беше изригнал с тая "гениална" мисъл че след като се открие сме щели да станем Пловдивския Холивуд, обаче това ми се вижда изключително малоумна идея... Да тъпчеш имената на хората, на които България дължи своята следосвобожденска възстановена духовност, е най-леко казано глупаво. Има десетки други начини да се покаже признателност и уважение към тези хора... но да, наистина само в Пловдив може да се срещнат летящи ануси, иноксови рендета и концентрично наредени чугунени павета... И пак за да има кой да лапа пари от измислени проекти...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: