ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Колите с максимална скорост 20 км/ч в жилищните зони?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:28 / 20.09.2011Коментари (38)21530
© Plovdiv24.bg
Автомобилът да бъде гост на улицата, а не господар. Това е една от идеите, залегнала в европейския проект "Бамбини," която Енергийна Агенция - Пловдив разработва и цели да осъществи на територията на град Пловдив. 

Защото не всички деца имат игрища или места, където е безопасно да играят или карат велосипед. Автомобилите все повече и повече заемат улиците и жилищните зони, които децата използват за игра. Пътните отсечки не са никак безопасни. Останали са малко места за почивка и социални контакти. Такова е вече ежедневието на младите семейства. 

Обособяване на зелени жилищни зони е реализирана чрез европейската инициатива "Улица за игра". Идеята е да се забрани движението на автомобили за определен период от време /събота, неделя, празнични или почивни дни/ и да се позволи на децата да играят свободно, да се забавляват, състезават, да има различни атракции. Тази идея се е превърнала вече в традиция в повечето големи европейски градове. 

За да се спре убийствата по пътищата, смъртта на нашите деца, в много от големите европейски градове и някои български е въведен знакът "жилищна зона". Той съществува и в българското законодателство- в Закона за движение по пътищата в глава втора, раздел четиринадесети, чл. 61. Жилищната зона е специално устроена територия, която е обозначена като такава на входовете и изходите и с пътни знаци и където действат специални правила за движение. 

Част от тези специфични правила са: пешеходците могат да използват за движение, а децата за игра по цялата дължина на пътя, без да пречат ненужно на движението на ЛМПС. Водачите на автомобили са длъжни да се движат със скорост не по-голяма от 20 км/ ч /за сравнение разрешената скорост в града е 50 км/ч, а по главните улици и булеварди - 70 км/ч/. 

А ползите са безспорни: по-малко катастрофи /черната статистика за Пловдив сочи, че за периода 1.1. - 10.9.2011 год. на територията на Пловдивска област са регистрирани 544 тежки пътно-транспортни произшествия с 47 убити и 764 ранени. В 59 от катастрофите участници са 68 деца под 16 години/; по-малко мръсен въздух; по-добро качество за живот, повече пространстпво за игра, за пешеходци и велосипедисти.

Създаването на тази жилищна зона може да стане отгоре-надолу или обратно, т.е. инициативата да тръгне първоначално от живеещите в определена "инфарктна" зона и едва тогава да се покани представител на общината или да се подеме от представителите на общинската администрация. Енергийна Агенция - Пловдив е готова да подкрепи всякаква инициатива за реализиране на проекта безопасна "жилищна зона".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Трябва едно нещо да е ясно: домакин на тротоара е пешеходеца, на улицата-автомобила.
0
 
 
ако автомобилът ще е гост на улицата, то да не си плаща за гостуването с гражданска, винетка, каско, пътен данък, годишен техн.пеглед и на гостоприемноте катаджии също.
0
 
 
В доста от коментарите пишещите се опитват да се правят на умници. Каква табела ви трябва, за да разберете, че е жилищна зона!? Това ограничение си го има в закона, всички квартални улички където с 300 зора могат да се разминат 2 коли са жилищни зони, например такава е цялата улица "Борба" (където обаче се кара все едно са на картинг състезание). И всеки път като мине някакъв такъв набеден "Шумахер" отнася 300 клетви от мен. Писнало ми е разни неорганизирани, които не могат да преценят кога да тръгнат от точка А, за да стигнат с нормална скорост до точка Б, такива, които избиват комплекси, а най-са ми "любими" селтаците с коли на по 10-15 г. тип "резачка" (колко са жалки само), които въртят гуми без изобщо да се усещат колко съжаление към своята психично болна личност будят в хората.
+1
 
 
Не е лоша идея, трябва да се направи нещо за да се предпазят хората и децата
0
 
 
айде да прицезираме, не е Закона за движение по питищата а в правилника за неговото приложение, все пак е нещо различно :))
на 20.09.2011 г.
-1
 
 
то по-добре пеша да ходим !!! С 20 км/ч колата ми гори 18/100 бе еййййй луди законоТВОРЦИ :))))))
+2
 
 
Това ограничение си го знам откакто съм водач на мпс.Не ме интересуват глобите или това,че няма кой да ме глоби,важното е да пазим хората.Ако на вас ви трябва табела за такава зона,на мен ми трябва елементарна преценка за това,че съм на място където живеят хора,а децата си играят по улицата.Колата за мен е заредено оръжие,и във всеки един момент застрашава както моя,така и живота на други хора,винаги помнете това!Бързайки за дребни неща застрашаваме да пропилеем целия си живот!
+2
 
 
само дето в БГ няма такива жилищни зони,поне аз несам видяла такъв знак,които показва къде започва тази зона.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Детско-юношески футбол
Хандбал - подготовка и състезания
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: