ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Орязват българските студенти за следване в Европа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:47 / 30.09.2011Коментари (21)5586
© Impact Press Group
Следването на обменни начала в европейски университети за българските студенти става почти невъзможно, след като ще получават двойно по-малко пари ­ по 350 евро на месец, по програма "Еразъм". За това съобщиха ръководителите на студентските съвети на СУ, УНСС и НБУ. Решението е взето от Центъра за развитие на човешките ресурси по препоръка от ЕК.

Орязването на грантовете с 50% важи за цяла Европа. То цели да стимулира студентската мобилност, като увеличи броя студенти, които да учат в чужбина, за сметка на размера на месечната издръжка. У нас обаче тази мярка ще има обратен ефект, категоричен е Калоян Димитров, председател на Студентския съвет към УНСС. Вместо да се увеличат, тези, които ще заминат по "Еразъм", ще намалеят.

"350 евро на месец са крайно недостатъчни за живот в чужбина", коментираха представителите на университетите у нас. Само за квартира в Германия, която е най-желаната дестинация от нашите студенти, се плаща по 300 евро на месец. Това означава, че за да заминат да учат зад граница, младежите трябва да изтеглят заеми около 6000 -10 000 лв. "Сумите са непосилни и затова много наши колеги, които са одобрени, вече се отказаха", алармираха представителите на водещите университети у нас.

2864 студенти са одобрени да учат в чужбина за 2012 г., а бюджетът по "Еразъм" е 6,7 млн. лв. Сумата е с 600 хил. повече спрямо парите, отпуснати за 2011 г. Те обаче трябва да бъдат разпределени между двойно повече кандидати.

Само от СУ заминавали средно по 1600 студенти на година. "Очаквам бройката рязко да намалее, защото нашите студенти нямат откъде да намерят толкова пари", опасява се Иван Николаев, председател на СВ към СУ. Така възможността да учиш по програма "Еразъм" ще се превърне в лукс, който ще може да си позволи само елитът на нашите студенти.

"Новите условия поставят колегите ни в много неизгодно положение, защото, когато кандидатстваха по програмата, те знаеха, че ще получават 700 евро, а не 350", обясни Калоян Димитров.

Студентските съвети настояват държавата да се ангажира с финансиране по програмата "Еразъм". Студентите трябва да бъдат подпомогнати със средства от фондове. Такава мярка ще приложат и другите страни в Европа, за да могат младите да продължат да учат в чужбина.

Ако това не се случи, председателите на висшите ни училища се опасяват, че ще скъсат връзките си с чуждестранните си партньори университети.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Който иска и може рано или късно се доказва в живота и нищо и никoй не може да го спре!Но за съжаление това отнема време и усилия, а това е ценно за един интелигентен и чувствителен човек...в българия или в Европа и по света.Ако чаках Еразъм още да съм си в България...:( Не само не ме пуснаха за обмяна на опит ,но и сложиха техни некадърници! Колкото до Българските студенти- жалко че правителството не разбира че НЕ това е начина да ги спре!Сигурна съм че повечето от тях ще намерят правилния път!Кураж!
0
 
 
Магдалена, интересно - на различно мнение сме, и смятам, че въобще не сте права.....еле пък ако говорим за Калифорния - е направо смешно твърдението ви, особенно последните 4-5години.....да нещата преди 15-20години бяха различни, когато CSU и UC бяха едни от най-добрите училища в Америка, имаше хубаво финансиране, бюджетите бяха хубави.....знаете ли какво е сега в държавните училища в Калифорния - пълна трагедия, пълна липса на финансиране - уволняване на професори и т.н и т.н.....всяко малко дете на света знае колко е зле Калифорния с бюджета :-).....та дори и в държавните училища за 90процента от студентите - никакво финансиране няма :-)
0
 
 
Г-н Васев, не съм сигурна за Азиа но тук в Америка освен ако не е частен университет за магистър и докрор има степендии но зависи за областа на обучение. Аз съм музикант и за нас винаги има степендии за graduate degrees. Имам доста приатели в математика, физика, химия и такива науки които получават пълна степендия за класове и доста добра сума за разходи всеки месец. Естествно физика например получават 4 пъти повече пари на месец от музика, но аз също така не мога да правя експерументи със студен хилиум като тях:)За адвокати, лекари и бизнес мисля че няма степендии и е много скупо за тези спрциалности.
0
 
 
Един мой познат преди години завърши висше образование в Хайделберг и разправяше, че бил финансиран не по програма "Erasmus", а по програма "Orgasmus" - имал си хазяйка, с 20 години по-възрастна от него (запознали се на "Албена"), която му плащала цялата издръжка, а той й се отплащал по един начин, който не искам да цитирам...
Aнонимен
на 30.09.2011 г.
+2
 
 
Интересно кого наричате "елит" - тези, които имат пари ли???
Aнонимен
на 30.09.2011 г.
0
 
 
Парво в Германия наема не е 300? а около максимум 200?. И другото аз следвам в Германия - другия семестър съм в Испания по Еразъм и на месец ми отпускат само по 150?, т.е. не мисля 4е трябва да се оплакват студентите в България.
0
 
 
Оценявам го много :) Между другото, знам и за доста стипендии и за Америка, и за Азия, просто е въпрос на търсене. :) Иначе, разбира се, си прав, че в Европа е доста по-евтино. :) Горе в статията става дума обаче само за обменна програма, която би помогнала на студентите в България да надникнат и в чужди университети, което според мен е нужно. Просто изказвам съжалението си, че с намаляването на стипендиите българските студенти все по-рядко ще се възползват от тази възможност и исках да уточня, че затова става въпрос, а не за цялостно обучение в чужбина.
0
 
 
Ясно - е все пак е социално Ваня - оценявай го :-) извън европа - по Америка, Япония, Азия и т.н....няма таковУ нещо като стипендия за магистратура :-) (за бакалавър има) а Американските Граждани за година университет плащат 15-20хил долара, чуждестранните, по 30тина хиляди долара и нагоре мисля, та ......аз все си мисля, че дори и без стипендия магистратурата в Холандия или Германия - няма да е повече от няколко хиляди евро - което за мен си е фиктивно, но може би за вас европейците не е :-)
0
 
 
Бакавърската си степен завърших в България, като бях един семестър именно по програма Еразъм в чужбина, след което се върнах в българския си университет и си завърших там. Идеята е, че докато си по Еразъм плащаш таксата в родния си университет, а не таксата в чуждия. В момента уча магистратура в Холандия, която никак не е безплатна или с фиктивна цена, но за щастие имам стипендия, която покрива таксите и др. неща. В скандинавските страни обучението е безплатно, но стандартът на живот е много висок, и трябват доста средства за издържане. В други страни, като Холандия например, си има такси, в някои университети е по-голяма, в други не толкова. Разбира се, не са колкото във Великобритания... По отношение на таксите всичко е много индивидуално- спрямо самия университет и държавата, в която е, няма как да е навсякъде еднакво в Европа.
0
 
 
Ваня, не е ли безплатно обучението в европа, ти май писа по-горе че си завършила в европа... аз си мисля, че по Германия, Холандия, обучението си е безплатно - или ако е платено то е фиктивно - тоест няколко стотин евро на семестър.....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Матури 2024 г.
ДЮШ на ПФК Локомотив (Пд)
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: