ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Повече от половината работодатели не планират увеличение на заплатите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:47 / 30.09.2011Коментари (27)5316
© Plovdiv24.bg
През м. септември 2011 г. Българската стопанска камара проведе анкетно проучване сред своите членове относно нагласите сред бизнеса за увеличение на заплатите и осигурителните прагове.

55% от участниците в анкетата посочват, че няма да увеличават заплатите през следващата година, 29% имат подобни намерения, 16% все още се колебаят. 

51% от работодателите, които не предвиждат увеличение на работните заплати, обясняват решението си с влошеното финансово състояние на фирмата и/или бранша, в който те оперират. 

За 38% причина е, че имат несъбрани вземания от контрагенти, вкл. от централната и местните власти по линията на неразплатени обществени поръчки. 

Аргумент за 31% от анкетираните е песимизмът им относно подобрението на икономическата среда, поради което предвиждат да запазят резервите на фирмите. 

Според 8% възнагражденията в предприятието/бранша са на достатъчно високо ниво и не се налага индексация в този момент.

53 % от анкетираните са на мнение, че не е необходимо определяне на минимален осигурителен доход (МОД) по браншове и длъжности. 35% са на противоположната позиция, а 12% се затрудняват да преценят. 

Една-четвърт от участниците в изследването са на мнение, че при индексирането на възнагражденията трябва да се има предвид основно производителността на труда. Всеки пети работодател приема като водещи факторите инфлация, конкурентоспособност и разходи за труд, а според 17% от анкетираните трябва да се отчитат и промените в данъчното и осигурителното законодателство.

Индексирането на трудовите възнаграждения би следвало да е съобразено с реалната икономическа ситуация и да отговаря на възможностите на всяко предприятие, а не да се определя с норматив от държавата, смятат още представителите на бизнеса. 

Необоснованото индексиране на трудовите възнаграждения, без това да е обвързано с разширяване на пазарния дял или с диверсификация в предприятията, утежнява и без това тежкото финансово състояние на малките и средните предприятия у нас, които са гръбнак на икономиката, споделят анкетираните. 







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Редно е да се вземе бързо решение и да се поправят неправдите колкото е възможно по базо, способни сме на това и можем, нали господа управляващи?!
0
 
 
Не са виновни само работодателите и много добре знаете правителството как унищожава по малките фирми с непосилни данъци,такси и куп глупости още.Не защитавам никои нито съм работодател нито имам фирма,но знаете,че е така.Борисов обслужва само най големите олигарси в страната и не му пука за нищо друго.
0
 
 
Хахаха Ангеле има ли още комунисти бе, аз си мислех, че са измряли :-D ......А иначе поста ти ми напомня един виц - Оправданията са като дупетата - всеки ги има :-D Та не ви е демократизма виновен за това, че сте некадърни....
0
 
 
в момента работодателите мислят как работниците да им плачтат че ходят на работа в тяхната фирма
0
 
 
Да Станков нормално е, но е в условието на Западно "капиталистическо" робство. От 1989 година сме просто колония с роби на Запада, и с тоя овчи "капиталистически" народ така ще си останем още поне 220 години. Света дали е в криза или не няма значение, робите си остават роби и получават трудово възнаграждение колкото да не пукнат от глад, за да може на Запад мръсните империалисти да живеят като царе даже с "минималната" (>2000 лева/месец) заплата на чистач. Всеки който подкрепя "Евро членството" и членството ни в НАТО в този му робско колониален вид е враг на България!
-1
 
 
Мисля, че е съвсем нормално - в условия на стагнация няма как да се вдигат заплати.
0
 
 
Нали българския народ бил като кучетата, така каза бате Бойко...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
Двойно убийство в Пловдив!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: