ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Чаша от ХІV век доказа: Ракията е българска
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:57 / 10.10.2011Коментари (41)9983
© Plovdiv24.bg
Древна находка окончателно доказа, че ракията е българско изобретение. Най-старият ракиен надпис върху чаша бе открит при разкопки на хълма Трапезица във Велико Търново, съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Според него откритието е сензация и е категорично доказателство кой народ е създал напитката.

Предстои снимков материал да бъде изпратен в Министерството на земеделието и храните, което се опитва от известно време да регистрира в Европейската комисия ракията като национален продукт. Така акцизът й може да бъде намален наполовина според европейските регламенти.

Преди три дни археологът проф. д-р Константин Тотев при разкопки на Асеневия дворец на хълма Трапезица намира фрагмент от средновековен съд, на който неизвестен българин от XIV век е написал на старобългарски "Аз пих на празника ракиня". Не се знае кой е човекът, нито кой е празникът, но я ясно, че думата "ракиня" всъщност е ракия.

"На пръв поглед нищо особено, освен това, че досега се смяташе, че ракията е създадена в световен мащаб през XVI век. Откритият надпис доказва, че 200 години по-рано българите в столицата Търново са пиели ракия на своите празници. По този начин може да се смята, че тя е българско изобретение - каза проф. Димитров. - Щом се върна в София, снимките, заедно с едно експертно мнение на НИМ, ще бъдат изпратени светкавичнио на Мирослав Найденов. Ще разговарям и с него, за да си заковем ракията, иначе албанците ще ни я вземат. Това е сензация. Аз самият бях изумен".

Източник: Агенция "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Грък, сърбин и румънец хванали златната рибка и тя им обещала по едно желание ако я пуснат. Румънецът: - Искам в България да изригне вулкан и да я заличи от лицето на земята... Сърбинът: - Искам в България да пламне пожар и да я опустоши. Гъркът: - Искам в България да тръсне земетресение и да я срути... Златната рибка плеснала с перки и Букурещ изригнал вулкан, Белград пламнал в пожари, а в Атина след мощно земетресение паднал Акропола. Тримата изпаднали в ужас се развикали на рибката : - Какво направи по дяволите, ние това ли си пожелахме?!? - О, ще ме извинявате момчета, аз съм гледала старата карта...
0
 
 
Патентовайте щото във Франция бг сиренето тук се продава от гръцки, турски , и датчански производители, а ние лапаме мъжите, даже салатата Снежанка са я патентовали като гръцка салата Цазики!!!???
0
 
 
Turkey са на баба ти старите гащи - аре - OFF!
0
 
 
Побързайте за патента,че да не стане като с киселото мляко....!!!Тук в Испания нашето БГ мляко го рекламират,че е гръцко,просто е поредната *заслуга*на някои от всичките досегашни въздухарски правителства.
0
 
 
турците, наред с още 7 Балкански страни предлагат Ракията за тяха национална напитка. Много тъпо. Ракията е Българска. И чичко Гугъл знае тва :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: