ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нашите роми раждат най-рано
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:49 / 13.10.2011Коментари (70)6144
© Plovdiv24.bg
Българските роми са на първо място по ранна раждаемост и по детска смъртност сред хората на своя етнос от други 6 европейски страни. Това показва международно проучване на здравния статус на малцинството в нашата страна, Гърция, Испания, Португалия, Румъния, Словакия и Чехия. От българска страна то е направено от Института за изследване на населението и човека при БАН и една от неправителствените ромски организации.

Според Илона Томова, научен сътрудник в института, в една трета от ромските домакинства родителите изобщо не са наясно какви и колко имунизации имат хлапетата. Заради лошата хигиена, неправилното хранене и липсата на прегледи при зъболекар над 40% от малките са загубили постоянните си зъбки още в детска възраст.

Целта на изследването е да се видят трудностите, които ромите срещат при достъпа до медицински услуги, пояснява Томова. След това да се изготвят национални програми и европейски политики. Изследването показва, че ромите живеят доста нездравословно. Над половината от мъжете и една трета от жените пушат редовно. Най-много закоравели пушачи има сред хората от 30 до 44 години. В 17,4% от домакинствата пък има поне един човек, пристрастен към алкохола или наркотиците. Почти всяко пето от тези проблемни семейства живее в бараки и фургони в гетата.

Всеки четвърти в семействата не е здравноосигурен. Според изследването сред останалите си събратя българските цигани определят собственото си здраве като най-лошото.

Най-често ги мъчат хипертония (56%), диабет, астма (47,5% от децата и 23,9% от възрастните), хроничен бронхит, сърдечни заболявания, язва на стомаха, артрит, ревматизъм, проблеми с простатата и др. Над средните за останалите страни са и данните за алергии и мигрена. Само невниманието към нервните и психическите проблеми изкачват българските роми напред в положителната класация, коментира Илона Томова.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
баа вие не сте в ред... нашите цигани били раждали най-рано.. това са само ваши приказки на българия.. ii наистина циганите са по напред от някои хопа в българия даже от повечето българи !
0
 
 
колко по рано почват...толко повече ще станат
Aнонимен
на 13.10.2011 г.
0
 
 
мамка им марзеливи и крадлижи боклуци ---- за 5 деца взимали по 1000 лв без да са дали и стотинка за даржавата, а са и толкова нагли 4е реват постоианно 4е тиа не им давала ни6то ---- СКАСВАИТЕ СИ ЗАДНИЦИТЕ БАЛГАРИ 4Е ДА СИ ПЛА6ТАМЕ ДАНАЦИТЕ ЗА ДА ИМА ЗА ПОМО6ТИ НА ТЕЗИ БОКЛУЦИ ------ САМО ЗА ДОНОРИ СТАВАТ ЗА НИ6ТО ДРУГО ---- ДА ВИ И ПОЛИТИКАТА ---АНАРХИА ТРИАБВА
Aнонимен
на 13.10.2011 г.
+1
 
 
"трудностите, които ромите срещат при достъпа до медицински услуги" - кога това??? Влезте в която и да е болница или поликлиника - пълно е. Въпреки че "Всеки четвърти в семействата не е здравноосигурен". Илонке, Илонке, главата ти празна, Илонке!
+1
 
 
Мангалите са по-издръжливи и от хлебарките. Тях не ги ловят нито болести, нито нищо. Не им трябват лекари, само бой ги оправя.
+1
 
 
щом са ВАШИТЕ прибирайте си ги у вас, майка ви да е*а !
-3
 
 
ей игантонлиси какивси нете зам.но циганитеса по напред господине ясе wish малко бе
+2
 
 
Според Българския хелзинкски комитет, а и ЕК, ромите у нас са към 10% от цялото население на страната. Това ни прави държавата с най-голям дял на малцинството в целия ЕС. Според проф. д-р Петко Ганчев, шеф на Българския научен форум, обаче на помощите у нас се надяват почти 45% от ромите или грубо - мин 300 000 души Няма да се оправим скоро, някой пенсионери вземат 7пъти по-малка пенсия всеки месец, от колкото ежемесечните помощи за доста цигански семейства... жалка нация,жалки политици
Накъдето и да отива тълпата – бягайте в обратната посока. Тя винаги греши.
на 13.10.2011 г.
+2
 
 
Изследването е направено от "Института за изследване на населението и човека" при БАН - от кога тия нечовеци и паразити са човеци и население? Та те не отговарят на повечето определения за човек и население.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Волейболен клуб Виктория Волей (Пловдив)
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: