ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Търговци по пазарите: Хипермаркетите ни откраднаха клиентите с евтини боклуци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:44 / 26.11.2011Коментари (12)3770
© Plovdiv24.bg
Нямаме никаква работа. Хората отидоха в хипермаркетите, защото вече им е студено да обикалят по пазара. Там продават евтини боклуци, а ние мръзнем тук. Така посрещнаха екипа ни търговците от празния Събота пазар, увити в дебели шуби, шапки и шалове. Същото е настроението и на Четвъртък пазара. Повечето сергии на двете тържища се държат от производители на плодове и зеленчуци от региона. Едва успяваме да покрием разходите. Не можем да си платим масата, а за някаква сериозна печалба да не говорим. В града един пазар не могат да направят вече толкова години, как ние да привлечем клиенти в този студ, оплакаха се търговците. И прогнозираха, че най-вероятно цените на родния зарзават ще тръгнат нагоре, за да покрият загубите от намалелите обороти.

Все още обаче производителите продават продукцията си със символична печалба. Килограм крехко бяло зеле се търгува между 20 и 30 стотинки, връзка от 10 броя праз струва 1.70-180 лв., а цвеклото, ряпата и морковите са около левче. Камбите започват от 2 лв./кг и достигат 3.20 лв., а червените чушки родно производство от Трилистник според качеството могат да се намерят от 60 стотинки до 3 лв. килото. Ямболският стар лук, както и салатният, е 70-90 ст., а цените за килограм едри равногорски картофи започват от 60 стотинки. "90 ст. за плосък лук, без мухъл вътре, който може да изтрае чак до следващата реколта, е много ниска цена. Трябва да го продавам за левче, защото сега печалбата ми е минимална. Освен това го сортирам и продавам само хубавия", обясни Живка Петрова, посочвайки куп с по-некачествен лук, който е отделила зад сергията. Жената продава и картофи с надпис "като масло", сорт "Агрия", които струват 60 стотинки килограмът. Тя предлага и стар фасул от тазгодишната реколта без люспа за 3.20 лв.
Вносни домати на двете тържища се търгуват за левче, а по-големите и примамващи около зеленчуци достигат 1.60-2.00 лв. Българските краставици са около 2 лв., репичките пък се продават средно по 30 стотинки връзката. Толкова върви и връзката роден магданоз и копър. Вносният чесън се предлага за 4.80-5.00 лв./кг, а българският достига до 7 лв.

От 60 стотинки започват цените за килограм ябълки. "От 20 години гледам ябълки и цената им не е мръднала. Вече трудно намираме препарати за пръскането им, тъй като повечето са забранени от Европейския съюз. Аз съм от Коматево. Имам голяма ябълкова градина, пръскам я, за да унищожа вредителите, но съседните градини не се поддържат, те са огнище на зарази, и при всеки вятър вредителите идват в моята градина.

Трябва да се измисли някакъв закон и хората, които не се грижат за своите дървета, да бъдат принуждавани да ги изкореняват", оплака се Лиляна Мандрова. Търговката обясни, че е принудена да стои в студа на пазара, защото на борсата й изкупуват продукцията на половин цена и не може да си покрие разходите.

На съседните сергии пък са наредени мандарини, портокали и лимони, чиято цена е 1.20 лв. за килограм. Кивито струва 1.10-1.30 лв., а бананите - 1.50 лв. Тази година, според производителите, е много добра за реколтата от дюли, които се предлагат в изобилие на съвсем приемливи цени - около 60 ст./кг. Толкова струват и тиквите цигулки, както и кочанът царевица.

На празника на св. Екатерина на Четвъртък пазара най-много вървяха розите и герберите, които се продават по 1-2 лв. Красиво аранжираните букети пък започват от 5-7 лв. и достигат до 20 лв. Галина Чалъмова, наемателка на една от сергиите на пазара, обясни, че пловдивчани купуват букети само за много специални поводи, а за рождени и именни дни подбират нещо до 5 лв. "Все пак цветята са някакъв лукс. Истината е, че българинът прекалено много обедня и не му е до букети. Слушам коментари от клиентите. Те казват по-добре да купя един шоколад или банан, отколкото цвете, което утре ще умре. Наистина е така, но все пак букетът е духовна радост", разказа Галина.

Източник: в. "Марица"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
От където си искам от там ще си купувам зеленчуци и плодове. Били боклук там, да може да са боклук, то вече 70 % от това което се консумира са боклуци, качествена храна няма, но не може да ги взимат тези зеленчуци и плодове от борсите внос пълни с нитрати и да твърдят, че и те не са боклуци. Просто производителите са много малко.
Простаците са непобедими!
на 26.11.2011 г.
+3
 
 
Който произвежда той да продава вън прекупвачите , продавате с 300% надценка а сега ревете научете се на търговия и тогава плачете .
+2
 
 
По-добре,вие да продавате скъпи боклуци!!!Така ли??ши*ани прекупвачи!!Нямате наяждане изроди мръсни!!Големите хипермаркети,не слагат като вас 200% печалба!!!Залагат на количеството продадена стока.при вас е ден-година храни....За данъците,също не съм убеден,че са по-коректни кюндарите по мръсните сергии,от Кауфланд например!!!
+1
 
 
Аз лично се старая да купувам от кварталните магазини. Първо: по този начин стимулираш директно семейството на съседа, второ: той плаща данъците си и харчи спечеленото в страната (с парите си може да ползва и твоя услуга, или на твои близки). Не така стоят нещата с големите магазини: обърнете внимание по етикетите, че пласират основно вносни храни (колбасите са "безвредни" - само соя, без месо). А всички уж сме загрижени за БЪЛГАРСКИТЕ производители и търговци. Ако ние не си помагаме сами и стимулираме с парите си НАШАТА икономика, няма кой да ни помага, това е елементарно. Но колко хора осъзнават този факт, а и на колко им пука за другите около тях? Страната ни е в това състояние, поради много фактори, но основният е: неразумните действия (и бездействия) на населяващите я хора.
+4
 
 
А какво да кажем за същите тези "производители", които купуват евтините боклуци с кашони и ги продават на сергията, като родно производство, но вече на тройна цена? Който не вярва, да се огледа сутринта рано, в ден с обявена промоция на картофи например в Кауфланд, или домати в Лидл. Не казвам, че всички са мошеници, но и не не са толкова рядък случай. Същото е на борсата в Първенец. Почти ги няма производителите, защото търговците им изкупуват всичко сутрин или още на полето и после си играят както искат с цените. А най-често е производител на картофи (примерно), да изкупува и препродава още 3-4 други зеленчука или плодове.
+2
 
 
Не е вярно това бе, стига глупости. Откраднали клиентите. Никога не си купувам плодове и зеленчуци от хипермаркет, или ако го правят това е в изключителни случаи когато бързам. Всчико друго мога да купя от хипермаркет но не и плодове и зеленчуци. И много хора, които познавам разсъждават така. Там настина продават боклуци.
+3
 
 
Ех, все някой ни е длъжен на нас, бе, ей! - "хората отидоха в хипермаркета, пък ние мръзнем" (ей, не ги е срам хората, дето са отишли в хипермаркета, бе, ей - да оставят бедните други хора да мръзнат!!!); - освен това: за какво са отишли в хипермаркета - заради "евтини боклуци"... Ами, боклуци, боклуци - ама евтини! Всеки има право да си гледа сам в джоба, кои са те, че да ми кажат откъде да пазарувам?! И ако ще ходя да пазарувам от нея, за да не мръзнела, горката - айде, мерси! Българските производители така и не се научиха на търговия... Да не говорим, че нас, българите специално от малки ни облъчват (за много, ама много голямо съжаление - безуспешно!) с притчи, легенди и история за обединение, съединяване, заедност и прочее: като се почне от Ханкубратовите пръчки, мине се през князе и царе от Първото и Второто българско царство и една от причините да паднем под турско робство, една от причините за относителната безуспешност на въстанията (щото са 2 души тук, 3 - там, а и задължително третият е вече предател), Съединението, "най-романтичната част от историята ни" (демек БЮРМ), надписи по гербове, над входове и прочее... И въпреки цялото облъчване, на нас "заедността" най, ама най не ни идва отвътре... и ако тия пишман-производителотърговци се бяха събрали - както аз, който нямам нищо общо със земеделие, съм го чувал поне 10-15 пъти - в някакви форми на сдружения, нямаше да мрънкат, че някой друг им диктува цените, нямаше да мрънкат, че не им стигат пари за торове и препарати и прочее... Ама то си е нещо до болка познато: всеки иска с една реколта да стане милионер, да вдигне палат и да почне да щрака с пръсти като по американските филми за тексаските милионери (ама някак пропуска, че в ранчото на всеки един тексаски милионер лехите с мерудия пред къщата са му за "чил аут" и "релакс", а парите му идват от петролния кладенец в задния двор и игра на борсата). Ама, то, на нас, българите си ни е в кръвта да си мрънкаме, и все друг да ни е виновен, и все другият да е по-добре от нас... и все Дядо Иван да чакаме... - и всичко свършва с едно изключително задълбочено съждение: "българинът прекалено много обедня и не му е до букети", щото бил купувал само по особени поводи... алоооооууу, каката от сергиятааа: няма да си купувам на ден по три, я! то, букетите СА за специални поводи!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Общината недоволна от спирките
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Войната в Украйна
Изграждането на АМ "Струма"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: