ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Обявиха "Чинарите" край Белащица за защитена местност
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:42 / 06.12.2011Коментари (3)9871
© Plovdiv24.bg
Снимка: Архив
Местността "Чинарите" в землището на село Белащица, общ. "Родопи" е обявена за защитена със заповед на министъра на околната среда и водите Нона Караджова, обнародвана в Държавен вестник бр.96/06.12.11г. Предложението за защитен статут е на общината, а целта е да се опази едно от малкото естествени находища на източен чинар у нас. Новата защитена местност е гора, разположена на площ от 11,309 дка.

В границите й се забранява промяна на предназначението и начина на трайно ползване на земята, строителство с изключение на ремонт и поддръжка на съществуващите сгради и съоръжения, търсене, проучване и добив на подземни богатства, унищожаване и повреждане на естествената растителност, провеждане на сечи с изключение на санитарни, залесяване с неместни и нехарактерни за района растителни видове, паша и бивакуване на домашни животни.

Нарушителите на заповедта се наказват съгласно административно-наказателните разпоредби на Закона за защитените територии. Глобите за физически лица са от 500 лв до 5000 лв, за юридически - от 1000 лв до 10 000 лв. Източният чинар е реликтен вид, у нас е разпространен в няколко изолирани находища. В Пловдивска област се среща по Бачковска река - от Асеновград до Бачковския манастир, в защитената местност "Чинар дере" край асеновградското село Тополово и край с. Белащица.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.12.2011 г.
0
 
 
Сегашната чинарова гора от западен чинар е изключително рядко природно явление. Тя е вторична сукцесия след изсичане на старите чинарови дървета. Тази гора била засадена от Никифор Ксифий, западно от неговия дворец. Имал е голям дворец-крепост южно от село Беласица (днес с. Белащица) край Филипополис (Пловдив). Разкаялият се българо-византиец Никифор Ксифий посадил толкова дървета, колкото хора ослепил, с цел да изкупи поне малко вината си към ослепените. Според легендата Никифор Ксифий има изключителен принос за поражението на цар Самуил през 1014 г. при село Ключ, Беласица планина, край Петрич, когато открива таен път и се появява в тила на българската войска на цар Самуил. Тази негова маневра довела до победата на византийския император Василий ІІ над българската армия. Никифор е бил романизиран българин - сираче. Пак според легендата самият Никифор Ксифий се наричал Николай и на 11-годишна възраст като робско дете е отведен в Константинопол от Стара Загора за войник, където бил обучаван на византийска наука и изкуство. Останки от двореца-крепост на Никифор Ксифий има южно от село Белащица. В местността Чифлика (в землището на село Белащица, на три километра от околовръстния път на Пловдив) расте най-дебелото дърво в България - чинар (явор) на повече от 1100 години, с обиколка на ствола 13,7 метра, както и няколко други стари и дебели чинари. На неговото величие и растящата до дънера му изящна "калина" е посветен шедьовърът на живеещия по това време в Белащица Пенчо Славеков - "Неразделни" ("Стройна се калина вие на брега осамотени, кичест явор клони сплита в нейни вейчици зелени...") Западно от кулата и вековното дърво е полуразрушеният бивш турски конак, в който има дърворезбовани тавани и интересни стенописи.
+2
 
 
Крайно време беше,че както беше почнало строителство и там един чинар нямаше да осане
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: