ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Поискаха 45 лв. от гражданин за малко над двучасов престой пред УМБАЛ "Св. Георги"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:41 / 27.12.2011Коментари (19)6867
© Plovdiv24.bg
Паркирането около УМБАЛ "Св.Георги" от години е предмет на обществен дебат. Преди 2 години гражданите постигнаха победа и фирмата, която късаше билетчета, платени от пациентите и техните роднини, бе прогонена.

Сега обаче се яви нов проблем. В редакцията дойде гражданин и ни разказа следната история:

Майка му получила инфаркт, той веднага я качил на колата си, спрял пред спешния сектор и я качил за изследвания. След малко повече от два часа жената била настанена и човекът решил да си тръгне. Тук обаче го чакала изненада - касов фиш на стойност 45 лв. Видяхме фиша, той има начален и краен час и на него е изписано името на болницата. След това, което току-що е бил преживял, изненадата явно е била повече от неприятна.

Потърсихме позицията на болницата, ето какво получихме: 

Достъпът на превозни средства до Хирургичния блок на УМБАЛ "Свети Георги" е безплатен и ще бъде безплатен. Човекът, подал сигнала, е спрял пред Спешния сектор, където престоят е безплатен през първите 30 минути. Целта на тази разпоредба не е да се печели от таксите за паркиране. Това е входът за линейките и местата на него са ограничени - под 10 бр. Болницата разполага с безплатен паркинг - той е от страната на входа за пациенти, по известен като входа за т. нар. поликлиника. 

УМБАЛ "Свети Георги" е единствената болница в региона, която оказва спешна помощ 24 часа в денонощието без почивен ден. Което означава, че тук непрекъснато от града, областта и съседните области пристигат всички тежки травматични случаи от катастрофи и животозастрашаващи инциденти и аварии. Ако всеки, който влиза в болницата, оставя колата си пред Спешния сектор, реанимобилите няма да имат достъп до него, нито до регистратурата на Спешно приемно отделение, която е ситуирана там. Не става въпрос за дискриминация на случаите по критерий вид транпортиране - самите линейки след като оставят пациентите си също напускат сектора.  

За улеснение на всички граждани във влошено здравословно състояние, без значение дали са транспортирани с линейка или собствен транспорт, на същия този Спешен портал дежурят денонощно охрана, санитари и медицински лица. Те посрещат пациентите, придружавани от свои близки, и помагат на тежкоболните или трудноподвижните да бъдат сложени в носилка или инвалиден стол на колела - последните се предоставят именно в този Спешен сектор. През това време роднините имат възможност да преместят колата на безплатния паркинг, който е на отсрещната страна на лечебното заведение. Служителите на самата бариера към Спешния сектор, когато предоставят талона за половинчасовия безплатен престой, също уведомяват пристигащите водачи на МПС за условията на паркиране пред сектора. 

Фиксирането на 30-минутния престой е начин да се окаже помощ на всички пациенти. За това време не може да се премине през всички кабинети и изследвания, но то е напълно е достатъчно, за да бъде оставен или приет пациента в самото спешно отделение, колата да бъде преместена от придружителите на безплатния паркинг, след което те да придружат пациента по време на диагностиката и лечението му в болницата.  

Ако хората се съобразят с престоя от 30 минути, това ще гарантира на всеки пациент сигурността навреме и във всеки час да стигне дежурните лекари от всички медицински специалности. 

В обяснението има логика, но все пак си позволяваме да се усъмним, че 30 минути са достатъчни на паркиралия да превключи от шока, свързан със състоянието на майка му, и мисълта, че трябва да премести колата си. Освен това нашият зрител обясни, че не е бил предупреден на бариерата за последствията. След това му обяснили, но вече било късно. Мандалото т.е. касовият апарат вече бил включен.

Източник: ПОТВ



Още по темата: общо новини по темата: 2
14.11.2022 »
07.01.2013 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Сложете табела с пояснение и ще спрат да се оплакват.Точно така трябва-спираш, оставяш болния/винаги има санитари/ и преместваш автомобила си!Хирургиите са най-добрата болница-някой да пробва по време на празници да посети частна болница-с 9 катинара са заключени!Защо-ами защото на тях не им трябват спешни,безпарични и тежки случаи.Друго си е да те забаламосват с чисти стаи и уж нон стоп внимание-пълен фалш.От опит споделям.
+4
 
 
ВСЕКИ ТРЯБВА ДА СИ ЗНАЕ ПРАВАТА НО И МЯСТОТО ЗА ПАРКИРАНЕ - Е НАИСТИНА КОЛИТЕ СА МНОГО НО НА НАС КУЛТУРАТА НИ Е МАЛКО И ВСЕ СМЕ ПРАВИ !
+3
 
 
Е хубаво... 30 мин. безплатен престой а после по колко таксуват на час по 20 кинта ли.... Човека е бил на зор а и да са му казали мислите ли че ще го осъзнае като в момента е мислел единствено за майка си..
+1
 
 
Абсолютно правилна позиция на болницата!!! Така трябва и да бъде!!! В същото време отсъстват нагледни табла, които да предупредят за възможните санкции, за което пък ръководството на болницата трябва да понесе глоба, защото така се допускат възможни недоразумения, като това. Или пък дежурният пазач да бъде така добър да обясни ситуацията с оставянето на колата там!!!
на 27.12.2011 г.
+1
 
 
Изроди са хора който смятат, че някой или нещо им е длъжен в тая ши**на държава. Никой за нищо на никого не е длъжен. Всичко тук се прави на добра воля. Общество няма, политици няма и хора няма. Това си го набиите в главите. Не ревете като ощипани моми, че някой ви е взел 20 лева за здравето си ами разберете, че тая работа без пари не става. Тоя човек му взели 45 лева, ами там има бариера, има пазванти, Те усти нямат ли! Да кажат на човека ако остане, че ще плаща до еди колко си. Или да не го пускат ами да спре отстрани или друго примерно, или тия тъпанари от Болницата защо не направят голям фход от към поликлиниката отзад. Там е широко и хубаво, вместо да кичат отзад със заведения да направят една широка рампа и там да минават хората, от там директно влизаш в поликлиниката. Ето една смислена идея. Обаче разберете, че ако си оставиш колата и заради теб някой си отиде е лошо!!
+6
 
 
Ужасна е мисълта, че твой близък получава инфаркт, но не може просто еи така да спреш и да мислиш само за себе си и да правиш, каквото си искаш ... ако в този момент стане една тежка катастрофа някъде из града и спешния сектор се претовари и заради твоята кола страдат още хора ... кои ще е виновен тогава ? 45лв наистина е малка глоба ...
на 27.12.2011 г.
+12
 
 
Абсолютно правилно Това е наказателна санкция Ако ти си оставиш колата и после заради тебе не може да спре линейка една или две или три и урмрат хора Нищо не пречи да оставиш болната на носилка и да си преместиш колата Подкрепям напълно
-4
 
 
навсякъде гледат да източват пари, ако няма законов лимит. Ако искат и 150 лв могат да искат, защото няма нищо незаконно в това. Ако сложат закон примерно 10 лв на час максимално, тогава няма да имат право да го правят.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Черно тото
Купа на България, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: