ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Обзор 2011: С реставриран Античен театър завърши 2011г. за Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:15 / 31.12.2011Коментари (1)5609
© Plovdiv24.bg
На 5 юли тази година министърът на културата Вежди Рашидов, тогавашния зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов и все още областен управител на Пловдив инж. Иван Тотев дадоха старт на проекта "Античен театър - Пловдив"

Plovdiv24.bg припомня, че проектът е на стойност почти 200 000 лева и включва извършването на архитектурно-строителни, консервационно -реставрационни работи, изграждане на осветление на северния подход на амфитеатъра, частичен ремонт на сцената и изграждане на нови санитарни възли.  Проектът е по национална програма "Красива България".

По време на старта на реконструкцията Чобанов заяви, че за съжаление в Пловдив много обекти на културното наследство не са в добро състояние. "Това, че те са държавна собственост, не значи, че трябва само държавата да ги стопанисва", отправи критика към Общината министър Чобанов и подчерта, че местната власт трябва да има воля да обгрижва добре паметниците на културата.

"Променихме старият проект в частта за осветлението и това, които заедно с Министерството на културата добавихме е художественото осветление на цялата територия на Амфитеатъра. По този начин, дори в късните вечерни часове, туристи и граждани на Пловдив ще могат са се наслаждават на този великолепен културен паметник", обясни пък Иван Тотев, все още областен управител.

Тогава той и управителят на фирмата- изпълнител "Реставрация" ЕАД Людмил Костов дадоха заявка, че след 3 месеца Античния театър на Пловдив ще бъде с нова визия. Стана ясно още, че след завършване на реконструкцията, ще започне и процедурата за предоставяне стопанисването на Античният театър на Община Пловдив.

На една от инспекциите на реставрацията на театъра се разбра, че той ще е оборудван дори с платформа за инвалиди, което стана и факт.

Точно в срок, на 13.10.2011г. министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, придружен вече от кандидат- кмета на ПП ГЕРБ Иван Тотев откриха реставрирания северен подход на Античния театър. Тогава министърът разгледа емблематичния за града ни археологически паметник и остана много доволен от новото осветление, което беше демонстрирано по време на посещението. Младенов изпробва и новата платформа за инвалиди, монтирана на съоръжението.

"Много се радвам на това, което виждам. Има достъп за хората с увреждания, който до сега е нямало. Има и нови тоалетни, които също досега са липсвали, а реставрираният вход е изцяло завършен. Да им е честито на всички пловдивчани, както и на всички българи, защото Античният театър заслужава това", каза министър Младенов.

"Щастлив съм, че дойде и този ден, в който приехме реставрираният Античен театър. За мен беше много важно да покажа къде отива всеки лев от този проект и това, което наистина е направено, няма аналог в Пловдив. Няма такъв обект, който да бъде реставриран по толкова добър начин и с толкова любов", развълнувано беше изказването на Иван Тотев. Той подчерта, че художественото осветление на театъра е направено по последни изисквания и създава невероятно усещане и атмосфера на посетителите на театъра.

Стана ясно още, че са извършени и изключително много дейности по озеленяването. Докарана е специална пръст, засадена е и тревата, която ще израсне през пролетта на следващата година.

"За първи път Античния театър, който е с капацитет над 4000 места има модерни тоалетни, направени в синхрон с художественото осветление и напасващи с ансамбъла на археологическия обект. Не може да не се отбележи и платформата за инвалиди, която вече е монтирана и работи", каза още кандидатът за кмет на ГЕРБ.

"Сега аз имам очи следващата година да отида при министър Младенов и да поискам средства за Пловдив, защото той самият видя колко красиви неща направихме в града ни. Щастлив съм, че проекта за Античния театър завърши!", заключи Тотев.

На 17.12.2011 г. зам.-кметът Стефан Стоянов съобщи, че в началото на пролетта на 2012 г. се надява общината да защити проект по "Красива България" и по този начин да могат да се се изградят и съблекални към античното съоръжение.



Още по темата: общо новини по темата: 21
12.06.2020 »
04.04.2016 »
28.08.2015 »
27.08.2015 »
04.08.2015 »
14.04.2015 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Поредната идиотщина.Как този инвалид ще се качи догоре .Нали ще затваряте стария град за коли!!!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: