ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивски санитарки вързаха баба с инсулт, за да не мърда, докато спи!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:01 / 13.01.2012Коментари (34)9528
©
Санитарки оковаха 94-годишна баба с инсулт, за да не мърда, докато спи. Хората в бели престилки вързали с усукан бинт ръцете и краката на възрастната жена за металните части на леглото и така старицата престояла цяла нощ. След внезапния коров инсулт Елена Лютакова не можела и да говори, за да каже на близките си на какви мъчения е била подложена. На сутринта обаче потресената й дъщеря видяла червените следи по китките и краката на майка си и научила истината.
Всичко започнало два дни след Нова година, когато на Елена Лютакова на 94 г. й станало зле. 

С линейка била откарана в МБАЛ "Пловдив", където била приета в неврологичното отделение. Още при приема една от санитарките поискала от Вихра Романска, която е дъщеря на болната, 5 лева за един памперс и мокри кърпички. Притеснената жена дала парите и останала при майка си през нощта. На втората нощ обаче на близките било казано, че нямат право да останат до 94-годишната пациентка и ги изгонили. Именно тогава една от санитарките вързала бабата с усукан чаршаф за краката и ръцете и я приковала към металната табла на леглото. Според роднината Веселин Илиев случаят е тревожен, защото е била нанесена психологична травма на старицата.

В момента баба Елена си е у дома. Беше изписана на 5 януари с белези по ръцете.


Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.01.2012 г.
+1
 
 
Вързването или обездвижването на пациентите в много случаи е за тяхно добро. Това се налага, когато има буйстване, а то е обичайно явление при мозъчни кръвоизливи. В моята практика съм виждал яки мъже с мозъчни травми, които вързани за леглото с яки каиши са огъвали желязото. Освобождаването на тези не на себе си хора е с непредсказуеми лоши последици както за тях, така и за околните. Паралелно с обездвижването се прилагат и мощни седативни и транквилиращи лекарства, но там където е възможно и в допустими граници. В случая действията на медицинския персонал са били адекватни за предпазване на пациентката от самонараняване. Неправилно е да се твърди, че вързването/принудителното обездвижване са проява на брутално отношение към пациентите. В случая това е наложителен метод на лечение. Същите буйстващи младежи, при изписването си са кротки и любезни и без признаци на каквато и да е груба проявя
Aнонимен
на 14.01.2012 г.
0
 
 
Вероятно мнозина изхождат от " Вързан поп ,мирно село " и забравят ,че работата на медицинския персонал се извършва ДЕНОНОЩНО. В интензивните сектори леглата са с прегради и е невъзможно инсултно болен да ги преодолее. А сестри и санитарки не са дежурни ,за да спят , а да са при болните. Вързването е метод на инквизицията ,конкретно болната е била разпъната като Христос и едва ли има нормална европейска държава ,в която подобен варварски метод да се прилага.Едва ли някой от опонентите би искал да се отзове в същото положение след години , а те текат неочаквано за него ,бързо. Тогава прикованият " Прометей " дано си спомни как неадекватно е реагирал на публикацията,намирайки извършеното в неврологично отделение на МБАЛ " Пловдив "за нормално.Да се надяваме ,че болничното ръководство ще се намеси своевременно и ще напомни на лекари ,сестри и санитарки къде им е мястото през цялото работно време , а ако е необходимо ще преоборудва и сектора.Ж.
+7
 
 
Това лято дядо ми почина на 89 години, като изкара тежко боледуване. Целият се поду, докторите така и не разбраха какво му беше. Лежа 1 седмица във втора градска - само там го приеха, никъде другаде не искаха да го приемат понеже бил възрастен. Не искаха да изпратят бърза помощ дори, пак заради годините. В болницата през нощите, в които седях на пост до него, виеше от болка, но когато ходих да търся къде спят сестрите (чиято работа е през нощта да обикалят по стаите и да наглеждат пациентите), за да ги моля (!!!) да му дадат болкоуспокояващо, те или се бяха заключили в стаите си, за да не им нарушава нищо съня, или ми отказваха с фрази от сорта на "Абе ти затва ли ме будиш бе", "Я се махай от тук" и т.н. Наскоро пък мой колега си разряза глезена с ъглошлайф - три дни седял и виел и той от болка, лекарите не искали да му дадат болкоуспокояващо, сестрите на втория ден направо си му казали, че ако не е с връзки или не бутне нещо под масата (едната дори цитирала Тъламор дю зелен етикет) нямало да му дадат нищо повече от аналгин. Преди това пушили в операционната... За съжаление такива изверги останаха да бдят над здравето ни. Не заслужават съд, заслужават да им се случат неща, които ме е срам, че ми идват на ума. Жалко, и бог да е с вас и близките ви ако ви се наложи да попаднете в болница!
"A man who does not think for himself does not think at all". Oscar Wilde
на 13.01.2012 г.
+3
 
 
Аз също казвам че това е нормална практика и няма никакво провинение в случая. Съпровождал съм моя възрастен чичо в неврологията и нощите там бяха кошмарни и единствения възможен и най-безопасен за него начин беше да го вържа за леглото. Не става дума за окови, а за привързване на крайниците към рамката на леглото за няколкото часа, когато е необходим покой. Аман от журналисти-лаладжии.
+4
 
 
Провокирана съм да взема отношение.През м.май 2004 година по същите причини и моята свекърва беше в същото отделение.За радост, на нея,не й се бе наложило да я връзват,но пациентка на съседното легло явно в момент на криза ме взе за сестра и ме молеше да я отвръзвам.Предупреждаваше ,че ще пада от леглото и толкова жестоко се обръщаше и падаше,че не можех да издържа.Обстановката в тези тежки дни около 21 май / задушно,мараня прозорците с южно изложение,без никаква сянка или щори поне/,болните с одеяла без чаршафи.Представете си условия за пациентите.След два или три дни тази жена почина пред очите ни.А близките й даваха пари на санитарките,за да я обслужат,/ нахранят,тоалират и т.н./Нещо,което им е задължение по длъжностна характеристика.Не знам как трябва да е ,но и така не е- твърдо съм убедена.
+3
 
 
Най-обичам хора, който грам не са запознати с нещата да коментират. Студент по медицина съм последна година и ви казвам че това е съвсем нормална практика, защото пациентите ( в този случай бабичката) буйстват в резултат на мозъчните увреди, вадят си катетри , абокати, посягат на пациенти или лекари. В следващия момент, като мине пристъпа им ,се чудят защо са вързани? Вързани са защото по този начин могат такива пакости да си докарат на главата, каквито и те и вие никога няма да проумеете, но да плюете като класически балканци умеете до съвършенство, в това число слагам и роднините на пациентите, които вдигат цялата врява. А че има безмозъчни санитарки изобщо не подлагам на съмнение, нагледал съм се на такива. Айде със здраве и по-малко злоба, че скоро както сте я подкарали, ще ви лекуват разни турци и гърци, а тогава ви гарантирам , че ще ви е по-добре сами да се лекувате и оперирате ;)
Aнонимен
на 13.01.2012 г.
+5
 
 
Това е практика там... никакво внимание за хората над 80 годишна възраст. Нищо хубаво не мога да кажа за тях. Само най-лошото.
+6
 
 
ГОСПОД гледа,връща и не забравя!!!!Мир вам изчадия адови!!!!
Aнонимен
на 13.01.2012 г.
+4
 
 
О, моята баба миналата година беше изпаднала в същата ситуация в Първа Градска болница! Първоначално не и повярвахме, но след това за съжаление се оказа истина! Дори е били заплашили, че ако вика през ноща, ще я свалят долу в избата, където се намирала и моргата!
+3
 
 
идиотки!!! да вързват собствените си родители така! прости санитарки със самочувствие,а иначе бършат зад**ци
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Абитуриентски балове 2012
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: