ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Тъпчем децата си с пици и мекици
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:17 / 20.01.2012Коментари (26)5259
©
Пиците, мекиците и баничките са основна храна за всяко трето дете у нас. Това показват данните от последното национално проучване за отбелязването на Европейския ден на здравословното хранене и готвене за деца. За пета поредна година той се отбелязва и у нас с поредица от инициативи, организирани от Информационния център на ЕС в София.

Учениците, консумирали поне веднъж дневно торти или други сладки, са 20,4%, пише в представителната анкета, проведена от Националния център по обществено здраве и Медицинския университет в София.

Чипсът и снаксовете са любима храна на 12,8% от децата.

Около 20 на сто от учениците редовно пият безалкохолно със захар. Проблем има и с енергийните напитки, като фактите показват, че 7% от тийнейджърите си ги купуват често. За сметка на това пък родните специалисти отчитат, че едва 18% от децата консумират риба 1 път в месеца. Пресните плодове и зеленчуците фигурират в менюто само на 5,6 процента.

В детска и юношеска възраст се формират навиците, свързани със здравословния начин на живот, отчитат в аванс диетолозите.

"Храненето е един от съществените фактори в превантивната стратегия за намаляване на риска от хронични неинфекциозни заболявания като сърдечносъдови болести, рак, диабет тип 2, остеопороза и др.", обяснява доц. Веселка Дулева, новият национален консултант по хранене и диететика. По думите й през последните десетилетия се наблюдават изключително негативни тенденции в храненето на българите.

"Близо 25% от децата, които има наднормено тегло, продължават да се тъпчат с тестени изделия и картофен чипс", отчита негативните факти и проф. Божидар Попов от Българското дружество по хранене. Според него не само нездравословните модели на хранене са проблем. Ниската физическа активност е също толкова притеснителна. Оказва се, че само 24% от деца под 19-годишна възраст спортуват по едни час дневно.

Близо 35% от подрастващите са физически активни само 2 дни в седмицата.

Данните от проучване, направено през 2004 г., показват, че средно 20% от децата са с наднормено тегло, от които 5% са със затлъстяване. Към днешна дата статистиката показва, че с наднормено тегло са 30,2% от изследваните ученици, от които със затлъстяване - 12,7%. Сравнението много ясно показва тревожната тенденция за увеличаване на затлъстяването при децата в България.

Намаляване на затлъстяването е основна задача във всички стратегии, свързани с храненето и здравето на населението, приети от Европейския съюз и Световната здравна организация през последните години. Затова страната ни също е предприела мерки в тази посока. През последните години са изготвени редица препоръки, свързани с храненето и спортуването на децата в училище. Освен това ежегодно се провеждат мероприятия, фокусирани върху проблемите на свръхтеглото и затлъстяването.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тези,които вече сме порастнали ядяхме мекици,тутманици,баници и други ици,но след тях излизахме навън и за отрицателно време изразходвахме всичко погълнато в неспирни игри.Децата днес ядат докато "спортуват" пред компютъра и от там идват проблемите с наднорменото тегло и всички съпътстващи го заболявания.За съжаление физическата култура почти я няма и затова до голяма степен сме виновни ние - техните майки и бащи,защото вместо топка,въже или федербал им подаряваме лаптопи,телефони и други модерни,но убиващи истинското детство неща.
+1
 
 
Не защото ги ядат , а защото наистина ги тъпчат тея деца. Когато едно дете казва че не е гладно , ще минат поне 3-ма човека да го карат да яде. а ако всички тея банички и пици се ядат с мярка и малко спорт, не виждам проблема. наистина, ние какво сме яли навремето?! Ма да кажем че преди време имаше мн по малко Е-та в храните. По добре една филия хляб с олио, първо защото детето има нужда от хляба за сили и второ в суровото олио има витамини.
0
 
 
e трева ли да пасът?!?!? ние кво сме яли като малки?!?!?!
+1
 
 
Някой е открил топлата вода за 436278376478376473чти път
+1
 
 
а вие с кво искате да ги тъпчете ве олигофрени нещастни, колко поколения с мекици са израстнали и са били здрави, са мекиците бил проблемът ...лелеееее божкелееее що прост народ живеее в тая страна ;с
+1
 
 
по добре мекици и баници и боза отколкото полу фабрикати в които буквата Е-... е повече от основния продукт
+2
 
 
И ние гнетохме баници, тутманици, толумби, че и с боза, пък не помня да сме били дебели...Движение му е майката!
0
 
 
Секаде е така. Колку од вас практикуваат било какви физички активности, освен вежбаСље на прстите и кликаСље на FaceBook?
+1
 
 
А, защо? Липсва културата за хранене на хората вероятно. Каква е тая заблуда, че тестените закуски ще ги заситят и ще им помогнат да растът здрави? Време ли нямаме за децата си да им приготвим качествена закуска, обяд и вечеря ... Каквито и да са причините, това не може да е оправднаие ... Живота на децата ни е най-ценното нещо над което трябва да бдим. Няма обаче кой да контролира какво продават в училищните лафки ... столовете дали са като едно време? Има ли ги въобще? Съмнявам са, че са на онова качество от преди 25 години ... Днес всичко е различно. Гледат бебетата без вода ... нови методи на хранене ... липсва всякакъв спорт в училищата и градините ... Ако го има е с безумна такса и нищо, като занимание ... Въобще ужаса е пълен ... А, децата ни страдат от наднормено тегло и хиляди съпровождощи заболявания ... Съжалявам, че е така.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
В Пловдив отбелязват 9 май
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: