ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Наши учени с уникална идея: Правим ток от Черно море
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:58 / 22.01.2012Коментари (26)5654
© Plovdiv24.bg
Учени от БАН са на път да решат енергийните проблеми на България с уникална идея. Те са измислили как да произвеждат ток от Черно море. Технологията им оползотворява сероводорода във водата и ще го разлага на място, като водородът се използва директно за производство на електроенергия.

Проектът вече спечели финансиране по програмата era.net на Европейския съюз.

Годишно в Черно море се образуват нови количества сероводород, съответстващи енергийно на потреблението на природен газ в България за 12 месеца.

Проектът трябва да реши няколко проблема, тъй като технологията е неприложима в плитки води. Необходима е работа в открито море на платформа или кораб. Трудно е и складирането на получавания водород, но учените от БАН са близо до решения. Проектът е в сътрудничество с учени от Тимишоара, Румъния и Тбилиси, Грузия.

Източник: в. "Стандарт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.01.2012 г.
0
 
 
Това не е ново, отдавна се знае за сероводорода в Черно море и за произхода му.Сега намериха пари за да работят. Всички тези полезни изкопаеми са поели въглеродния двуокис от атмосферата, за да се увеличи съдържанието на кислорода и да можем да съществуваме.Изгаряйки въгреродните съединения, връщаме въглеродния двуокис обратно в атмосферата,увеличаваме парниковите газове, увеличаваме температурата напланетата, намаляме процентното съдържание на кислород във въздуха. Изсичането на горите, намаля абсорбирането на въглеродния двуокис. Държавната администрация стимулира унищожаването на горите за хартиени документи! На минута унищожаваме по 10 куб.м от нашата гора!Китайците направиха вятърна турбина"Маглев" за производство на ток от вятъра, която е с мощност на ядрени реактори,почти не се обслужва и няма отделени боклуци!
0
 
 
Искрено желая успех на това начинание!
+2
 
 
да , отлична идея тове е , и пожелавам много успехи , за да имат хора работата и нека да е в България подобре ! :)
Aнонимен
на 22.01.2012 г.
-1
 
 
Гледам много фенове на БАН, то хубаво ама защо никой не изкоментира като преди няколко дни излезе една жена именно от БАН и като каза, че тец-овете са в пъти по-вредни и замърсяващи от шистовия газ? Ами дайте да протестираме и срещу тец централите, те също замърсяват въздуха, почвата, водите и хората ама глас в пустиня. Явно руснаците "добре" си вършат работата като настроиха хората против шистовия газ. Както и да е, то си е за нас.
Aнонимен
на 22.01.2012 г.
0
 
 
Енергийната мафия няма да позволи използването на друг източник на енергия. Докато вървяха "обществените дебати" за шистовия газ, се появи една информация, на която никой не обърна внимание - няма да се изграждат вятърни и соларни паркове до 2020г. А е изчислено, че слънчевата енергия, достигаща до Земята за 1 ден, се равнява на световното потребление за 1 година.
Aнонимен
на 22.01.2012 г.
0
 
 
Абе тия откриха топлата вода. И все пак, поради чужди интереси, проектът няма да се осъществи в следващите минимум 15 години! Докато има нефт и газ по-точно. Шеврон да си ходят с БорисOFF, Гъзпром - със СерГей, Лукойл - с Костов!
+1
 
 
А, дано Генерала да га подкрепи този път!
0
 
 
един излишен проект... да започнат строежа на 7-ми и 8-ми реактори в АЕС Козлодуй, и проблема ще се реши. управляващите настояват да строят в белене, но разширението на козлодуй ще им е по евтино отколкото белене...
0
 
 
еееее открихме топлата вода!!! хората от сума ти време добиват ток без пари ние сега се сетихме!
-1
 
 
Докъто не чуя подробностите съм доста скептично настроен... то и шистовия газ беше уж само "копаене на кладенци" а се оказа, че е чисто и просто натровяне на всичко в радиус от Х километра... така че да не земе да се окаже че имаме гас а нямаме цаца, плажове и тн...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Реформи в БДЖ
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: