ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Творци: Мястото на "Филип Македонски" е на Джумаята!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:30 / 23.01.2012Коментари (46)8762
© Plovdiv24.bg
Пловдивски интелектуалци и дейци на културата обявиха подписка за връщането на паметника на Филип Македонски на пл. "Джумаята", научи Plovdiv24.bg. Сред тях личат имената на писателите Александър Секулов и Недялко Славов, галеристката Анна Дякова, художниците Румен Нечев и Атанас Хранов, както и на бившия зам.-кмет по култура Анастас Бадев.

Репортер на нашия сайт се свърза с господин Секулов - един от участниците в подписката, за да научим повече за мотивите, които са накарали тези хора да предприемат подобно начинание.

"Считаме, че волята на автора беше именно такава. За нас паметникът стоеше адекватно и на място - туристите свикнаха, той се превърна в емблема. Освен това решението беше напълно легитимно, при това на Общинския съвет Пловдив. Подписката е адресирана до кмета Иван Тотев. Смятам, че имаме право да изразим мнението си. Не се конфронтираме с никого", обясни той позицията си.

Кметът Иван Тотев обаче беше на друго мнение:

"До 30 април тази година има строите

АНКЕТА:
Трябва ли да бъде върнат паметникът на Филип Македонски върху Римския стадион?

Да
Не

лно разрешение, издадено от Община Пловдив, за реконструкцията на Римския стадион. Затова дотогава тази тема изобщо не трябва да се коментира. След този срок, когато видим как ще изглежда в завършения си вид Античният стадион "Филипополис", ще преценим дали двата паметника имат място един до друг. 

Нека тогава специалистите си кажат мнението дали точно там е най-удачното място на паметника на Филип Македонски. Ще направим експертен съвет, а защо не и общоградско допитване", внесе повече яснота градоначалникът.


Още по темата: общо новини по темата: 161
11.04.2023 »
17.02.2023 »
29.01.2023 »
23.01.2023 »
18.01.2023 »
16.01.2023 »
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Филип трябва да се върне на мястото си, за не доминира менарето само на площада /освен ако това искате /
Простаците са непобедими!
на 23.01.2012 г.
0
 
 
Където си искат там ще го поставят ,Вие не сте хората които ще кажете , само се надплювате и се дразните за глупости ,които изобщо не Ви засягат и да се правите на по-по най-най -Умен.
Здравейте, възмутена съм от държанието на кондукторката от автобус РВ 4176 РХ на линия 93.Втори ден под ред се качвам на този автобус и съм безумно възмутена. Днес на четири места по стъклата имаше налепени листове, че билетите се продават при шофьора. Ес
на 23.01.2012 г.
-4
 
 
Този паметник няма място на центъра на Пловдив!
+1
 
 
Паметникът на Филип Македонски е признание на съвременниците за Великата История на нашия град. Но само средно интелигентен човек със завършено поне средно образование, при това не формално, може трезво да разсъждава на тази тема, и ако предварително се постарал да събере минимума информация. Така както Филип Македонски през живота си превзема всички държави на Балканския полуостров и създава един великолепен град - Филипополис, така неговият син Александър продължава делото му и го задминава. Защото завладява света, стигайки до Индия и основава (по примера на баща си) Александрия, който става най-богатия, красивия и водещ в търговско и културно отношение град на античността. Та Филипополис е бил процъфтяващ голям град по времето, когато по света е имало общо не повече от 50 града. Аз съжалявам, че нивото на дискусията е много ниско, но общувайки с агресивно-неуки хора, които на всичкото и отгоре се гордеят с това, трябва да се спазва подходящия тон.
-4
 
 
Предлагам господата "творци", които толкова много държат паметника да се върне,първо да погледнат всеобщото мнение,което ясно личи от повечето коментари тук и в анкетата, и след това да внасят каквито и да било документи в общината! И не само към тях е този апел,но и към тези,от които зависи връщането му!!
-3
 
 
Паметникът на Филип не е олицетворение на глупостта, а на алчността и дупедавството.
0
 
 
Какво значение имал за град Пловдив някой си Филип Македонски, баща на някой си Александър Македонски, на който владетел градът случайно сигурно бил наречен Филипополис (град на Филип)? За някой тъпак сигурно няма никакво значение, тя глупостта по хората ходи, но за ИСТОРИЯТА на Пловдив има огромно значение. За онази ИСТОРИЯ НА Пловдив, която започва преди 5000 години, и според която Филип Македонски завладял тракийското селище Пулпудева и на негово място създал "великолепен бял град, с много слонове", както пишат летописците от онова време. Това било най-хубавото нещо, което създал Филип Македонски за целия си живот, а Филипополис бил един от най-големите, могъщи и красиви градове на планетата Земя по онова време, горе долу се равнявал на това, което е Ню Йорк в момента. А по същото онова време България въобще я е нямало, българите въобще не съществували като нация, дори славянски или прабългарски племена въобще нямало по нашите земи. Ето това направил Филип Македонски, въпреки че българите като държава и нация все още въобще не съществували. И досега никой владетел на Пловдив не е успял да повтори величието на града от онова време. Само римляните, които кръстили града Тримонциум, се доближават до величието на Филипополис. Та когато обявиха Пловдив за един от най-старите живи градове на планетата, всички в Пловдив, включително и тъпаците и патриотарите се наакаха от кеф, повиши им се самочувствието. В тази 5000годишна история българите сме владетели на Пловдив за не повече от 400-450 години. И не сме сътворили нищо на световно ниво, нищо с което някой на нас след 5000 години да ни се възхищава. Ето защо смятам, че трябва да имаме паметник на най-най-централно място на един от най-успешните владетели на Пловдив, по чийто време градът е процъфтявал и е бил велик и световен град. Да не говорим, че тъкмо така можем да развиваме КУЛТУРЕН, а не алкохолен, курварски или хазартен туризъм. Светът нито започва с кан Аспарух, нито завършва със Срамчо Атанасов. Светът е много по-стар и много по-голям. Който е селско парче с ограничен кръгозор, си е най-вече за негова сметка.
-2
 
 
Каво общо има с историята на Пловдив?
+2
 
 
Според мен трябва да му се намери друго място. Много паметници на културата стават на едно място - Римския стадион, джамията, седмият хълм , та и паметника на Филип Македонски ... става прекалено.
на 23.01.2012 г.
+3
 
 
Сульо пульо и карапульо решили и се писали творци та и професорски титли са си сложили още не са си изкарали и забравените титли заслужили и народни творци артисти писатели художници и тем подобни Един бурум в задника да си взимат паметниците и жалкото изкуство което са сътворили и към Сибир или Северна Корея
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: