ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Политически
Общество
Старият град - графити, история и порутени къщи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:35 / 04.02.2012Коментари (32)15634
© Plovdiv24.bg
Графити, история и порутени къщи - това е първото нещо, което ти идва наум, когато отидеш да се разходиш из Стария град в Пловдив. Непонятно е, поне за мен, как свастиките и драсканиците "съжителстват" с хилядолетната история на резервата? Задавам си този въпрос, провокирана от обзелото града ни в последните години т.н.улично изкуство на графитите. Кратък "тигел" дори само из центъра на Пловдив е достатъчен, за да се убедиш, че шарените - къде закачливи, къде цинични - надписи са навсякъде. 

Почитателите на съвременното изкуство на графитите, наричано още "стрийт арт", "творят" с пълна сила дори върху сгради, паметници на културата, намиращи се в уникалния  архитектурно-исторически резерват Старинен Пловдив. Дали това е изкуство или е просто акт на вандализъм, може да се спори. Много са мненията в интернет пространството по този въпрос: "изкуство с елементи на вандализъм, социално значимо, на което чарът е, че не е много законно"; "категорична форма на вандализъм"; "изкуство е, когато освежава сиви стени, но не когато е върху други проекти" и още и още, но не в това е въпросът. 

Започнах тази тема, тъй като напоследък доста често се говори за шансовете на Пловдив да стане европейска столица на културата. То не бяха изявления на културтрегери, общественици и управници, срещи в търсене на подкрепи от чуждестранни дипломати и т.н. Всичко това е много хубаво, стига обаче да стане факт. Но се питам: при едно посещение на официални лица в центъра на града и по-специално в Стария град, как ще обясним на господата от Европа проявите на родната балканска "култура" по стените на доста от сградите там, довели до сегашното "стрийт арт" състояние на резервата.

Влизайки в Стария град от южната страна на Тунела и вървейки към емлбематичната Балабанова къща, първата сграда, набиваща се на очи е "изрисуваната" "Къща на Ованес Степанян" на ул. "Константин Стоилов", построена в края на 18 и в началото на 19 век. Малко по-нагоре, на площадчето, последователите на графитите не са пропуснали да се развихрят и върху стената на друг такъв паметник на културата, а именно "Къщата на Георги Хаджи Николаиди", строена около 1868-1870 г. По-нататък попадам на графити върху строената през 1846-1846г. "Къща на Димитър Георгиади", където в момента се помещава Историческия музей. Огромен надпис "WAR"(война) пък предупреждава от стената на друга къща, също част от културното наследство на Пловдив. Става въпрос за сградата пред "Къщата на художниците" на ул. "Кирил Нектариев".  

Не може да не направи впечатление и плачевното състояние на къщите в Стария град. На ръба пред срутване или поне така изглежда е стената на сградата, намираща се на ул. "Петко Р. Славейков" срещу "Къщата на Хаджи Драган Калоферица", където мазилката изцяло е изпадала, а тухлите отдолу са почнали да поддават. Преди няколко дни на същата улица, на номер 28, се срути оградата и по чудо нямаше пострадали. В плачевно състояние е и намиращата се малко по нагоре сградата между ул. "Кирил Нектариев" и "ул."Пълдин" 13. Има и такива къщи, от които след тяхното разчистване са останали само руини и според пловдивчани, живеещи в Стария град, са се превърнали в свърталище на гущери и змии.

Спирам дотук със списъка, който може да бъде със сигурност продължен, но е достатъчен, за да се добие най-обща представа за състоянието на археологическия резерват на най-стария жив град в Европа. 

От общината са категорични, че ще се справят с графитите в Старинен Пловдив, но това ще стане не по-рано от пролетта на тази година. По отношение на съборетините там преди време пак от градската институция заявиха, че повечето от тях са частна собственост и според приетата вече нова Наредба за паметниците на културата, собствениците им трябва сами да се грижат за тяхното поддържане.

А графитите... за съжаление или не, са вече част от градската ни култура и всеки един надпис или символ, надраскан или изрисуван по подлези, гари, фасади и изоставени коли е някакво послание... към нас. 


Източник: Искра Койчева


Още по темата: общо новини по темата: 73
18.02.2024 »
19.08.2023 »
21.06.2023 »
14.06.2023 »
07.05.2023 »
22.03.2022 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз имам въпрос защо трябва общината винаги да се намесва... не може ли българинът сам да се сети,че не трябва така...Да аз съм един 14 годишен, които не иска да живее в мизерия, не съм направил нито един от въпросните "тагове"...не намирам нищо красиво в това... ПИТАМ: Как в чужбина спазват малко повече правила, закони, наредби... а тук никой не спазва.. ДА НЕ БИ ДА СМЕ ИЗОСТАНАЛ НАРОД...?
+2
 
 
Това по стените на къщите от Старият град, не са графити! Това са драсканици. На ул. "Петко Р. Славейков" и на "Кирил Нектариев", има надписи на гръцки език - от рода на "И аз бях тук". И наистина какво биха показали на гостуващите чужденци от старинен Пловдив?? Срутени и остарели фасади, грозни надписи, едно уникално училище - напълнено с деца от ромски произход, които обикалят и викат по улиците, неосветеното тепе, тишина, която показва колко е забравена тази част от града! Нали, Пловдив е "Древен и Вечен"? Няма нищо останало от кипялият живот в Стария град преди години - стотиците туристи, оживените кафета! Дано някой се опита да се погриже и да съживи старинен Пловдив!
0
 
 
Aз също се разходих един ден с камера, но се отказах да мина по ул. Иван Вазов", защото щеше да ми се изтощи батерията. И то само от тази така красива навремето улица, емблемата на града ни за всеки дошъл от Централна гара турист.
+3
 
 
Проблемът не е в графитите и според мен това е грешка на автора на тази статия. Има разлика между "графит" и "таг". А това, от което обществото най-чето се оплаква са именно така наречените "тагове". Това е някаква комбинация от букви, изобразени по начин, който допада на автора (най-често е трудно да се "разшифроват"), който е неговата запазена марка един вид. Както творците се подписват на картините си, това е един вид подпис на уличните артисти. Проблемът е, че един истинки красив графит много по трудно се "слага" отколкото някакъв скапан таг. Тоест разни хлапенца си измислили "таг" и трябва да го сложат на всеки казан и всяка стена в радиус от 2 км. Графитите са изкуство и всеки, който се занимава с него знае къде може да твори и къде не. Имахте уважение малко към изкуството. Това, което е в Стария град не е стрийт арт, а просто тагове на хлапетии.
-4
 
 
,,,,,ЕЕ,,,,,ВАНЧО НАЛИ БЕ В КАтар и видя СТАРННИЯ ЗЕНТАР НА СТОЛИЦАТА ИМ,УЖ В Пловдив Е ВСИЧКО О,КЕИ,ВСЕ СЕ ТУПАТ ПО ГАРДИТЕ ЗА СВАРШЕНА РАБОТА, А ТО,,,,,НАИСТИНА СРАМ И ПОЗОР,ВИНАГИ Е ИМАЛО И ЩЕ ИМА ВАНДАЛИ,НО ИМА И РЕСТАВРАЦИЯ ВЕДНАГА ,ИМА И ВАПИТАНИЕ У ДОМА И НАВАН,,,,,ЕЕЕЕЕ,,,,САМО ПРИКАЗВАМЕ,,,,,СРАМ МЕ Е ДА ПОКАНЯ ГОСТИ НЕ САМО ОТ ВАН,АМИ И ОТ България ,,,,ОГЛЕДАИТЕ СЕ И ДЕИСТВАИТЕ ПО ВСИЧКИ ФРОНТОВЕ,УПРАВНИЦИ,А НЕ НА ПАРЧЕ,,,,АБЕ,,,,
+3
 
 
Здравейте , аз немога да разбера какво им доставя удоволствие да драскат празни нешта.Това е до културата на някой български хора за съжаление.
+2
 
 
Може ли подлез на самия център 2 седмици да го ремонтират, на другия ден вече нашарен.Грозно ви е като е чисто ли?! Ами цапайте си у вас,ама то нали е по-добре да се*еш на метеното, от колкото да метеш ос*аното.
-2
 
 
Защо тук все повече виждам такива теми против графитите? Какво са ви виновни те...аз под графити разбирам истински неща свързани с тях,а не пропаганди надписи и знаци..Защо хората толкова ненавиждат графитите като те съществуват от повече от 1 милион години и винаги са били част от нашата история.Старият град не е надраскан от хора,които знаят какво са графити, а от такива,които драскат някави глупави знаци и надписи.В графитите има правила,които всеки райтър трябва да спазва,те включват:не рисувай върху паметници на културата,цървки и тн.Защо толкова много хора ни мразят аз немога да си обясна,като ние разкрасяваме било то сградите и улиците от времето на комунизма и старите ни влакове,които горят от най-малкото нещо..Ние ли сме най-големият проблем на общината и държавата? Замислете сте и не ни слагайте под общ знаменател....
0
 
 
Тея дето харизаха Стария Град на манолския свинар да го почистят и реставрират. То беше ясно, че ще стане като с Панаира - затъване до шия в лайна.
+4
 
 
Отдавна не съм ходила в Стария град точно поради тази причина. Изоставено, надраскано, мръсно. Преди 3 месеца бяхме в Златоград. Посетихме и Стария град. Сякаш не бях в България. Много чисто, личи си ,че е поддържано, не видях едно окапало листо на улиците макар, че беше есен. Вярно, Златоград не е посещаван от толкова туристи както е Пловдив, но аз и не мисля, че вече водят туристите в Стария град в Пловдив, то ще ме е срам да заведа някой там. Общината да вземе мерки!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: